Evenement             : 50 jaar YP408
Evenementdatum : 15 t/m 17 mei 2015
Locatie                     : NMM, Soesterberg
Foto’s                       : Foto reportage 50 jaar YP408

Zo’n 10 jaar geleden bestond de fameuze DAF YP408 pantserwagen ongeveer 40 jaar en werd dit uitgebreid gevierd op de Harskamp in samen werking met het, toentertijd, gezetelde Infanteriemuseum. De schrijver van dit stukje heeft aan deze viering fijne herinneringen en was dan ook zeer verheugd om te vernemen dat er plannen waren opgevat om dit feestje in herhaling te zetten. Nu onder de noemer “50 jaar YP408”.

Aangezien de schrijver nu ook commandant is van 41DKO en deze laatste werd gevraagd om de viering mee te maken was de beslissing gauw gemaakt: “Tuurlijk doen we mee”.

Maar ja, met alleen even zo’n toezegging ben je er nog niet. Vele mailtjes heen en weer, regelen van vergunningen, enthousiasmeren van je schappen, past het eigenlijk wel in de planning (niet echt, DPA had in hetzelfde weekeinde “70 jaar bevrijding”, we hadden het weekeind ervoor de Hembrug gehad en vlak daarvoor weer het museumweekeind op Soesterberg. Dus er werd nogal wat overredingskracht van de mannen gevraagd van hun thuis commando om te mogen voldoen aan het bevel tot opkomst (wat helaas niet iedereen voor elkaar kreeg (zo zie je, de commandant 41DKO heeft zo ook weer zijn meerderen)) etc. etc. zijn er aan vooraf gegaan maar uiteindelijk was het weekeind daar en stonden op de vrijdagmiddag al de eerste middelen en vtgn op locatie. Het NMM (Nationaal Militair Museum) te Soesterberg.

Gewend als DKO is aan het slapen op locatie (puptent of, voor de oo en o soms een veldbed in de staftenten) was het een hele verrassing dat we (en alle andere deelnemers) de nacht (en die van za op zo) mochten doorbrengen in een tweepersoonskamer met tv, douche en toilet. Wat een ongekende luxe (hebben daar dan ook van geprofiteerd door er een lange nacht van te maken (met de kippen op stok om het maar zo te zeggen)).

Een extra bonus was nog dat de locatie het vormingscentrum Beukbergen was. Hieraan hebben velen (meer of mindere) aangename herinneringen aan. Want hier werden (AMO-)militairen naar toegezonden voor allerlei vormende cursussen.

Zaterdag en zondag waren natuurlijk de grote dagen. Vele bezoekers hebben genoten van (bijna alle) rijdende YP’s die er nu nog zijn (her en der staan er nog, niet rijdende exemplaren op sokkel en of in het NMM zelf). Vele typen waren er vertegenwoordigd: mortier-, commando-, personeels-, ziekenbak. Ze waren er allemaal. In de kleuren groen en wit.

De meeste stonden (uit veiligheidsoverwegingen ) statisch opgesteld tussen andere iconische DAF’s (YA 314, 328, 616, 66YA), een aantal waren ingezet voor rondritten met publiek en, soms zelfs twee, waren er beschikbaar voor ons, als 41DKO, om een aantal demonstraties mee te geven.

Zoals daar waren:

  • Oppikken van een infanteriegroep uit het veld,
  • Uitstijgen en in rondom beveiliging gaan,
  • Patrouille waarin gewonde was gevallen werd door een ziekenbak opgehaald onder dekking van een andere YP. Met deze laatste werd dan weer de patrouille zelf in veiligheid gesteld.

Daarnaast nog wat vooraf geoefend, wan tja, oefenen met een YP doe je ten slotte niet elke dag er is toch een zekere techniek en tactiek bij benodigd om geheel een beetje geloofwaardige uitstraling te geven. In het begin verliep het nog een beetje stroef, maar naarmate men meer gewend was ging het steeds beter.

Ook gezien van de reacties van het publiek, de YP-eigenaren (toch de echte experts) en de organisatie was het een absoluut succes (wanneer is het voor het laatst geweest dat er groene mannetjes, bewapend en al, uit een YP kwamen rollen?).  Ons smaakte ook zeer zeker en zullen een aantal van deze scenario’s dan ook gaan uitbouwen met onze behulp eigen YPR.

Waren die demonstraties het enigste dat 41DKO liet zien. Nee, natuurlijk niet. We hadden ook onze BHP opgesteld, onze verbindingsbak en de CP waar het nodige aan wapenonderhoud werd uitgevoerd. Ook dit stond goed in de belangstelling.

Voor dat we het wisten was het dan ook dtg 17 mei, 1700 A en werd er, na een kleine operatie Stofwolk, afscheid genomen van de organisatie, ging het materiaal weer naar het depot en de manschappen naar huis. Wat blijft zijn nieuwe herinneringen aan fantastisch geslaagd weekeinde waarin we heel wat unieke demo’s hebben kunnen geven en we veel geleerd hebben. Kijken nu al uit naar het feestje van “60 jaar YP”

Meer foto’s van het evenement zijn te vinden onder www.50jaardafyp408.nl.

C-DKO