Spring naar de hoofdinhoud

Landmachtdagen Oirschot 29 mei t/m 2 juni 2008

Evenement             : Landmachtdagen
Evenementdatum : 29 mei t/m 2 juni 2008
Locatie                     : Oirschot
Foto’s                       : Foto reportage Landmachtdagen Oirschot

Na vele maanden voorbereiding is het eindelijk zover. De Open Landmachtdagen 2008 zijn van start gegaan. Voordat we op vrijdag de 30ste van mei de VIP’s, veteranen en de leerlingen van vele scholen kunnen ontvangen is er natuurlijk veel te doen. Omdat er een groot stuk terrein voor ons beschikbaar was is er 1 dag extra uitgetrokken om het kampement klaar te zetten. Dus woensdag 28 mei werden er ergens in Nederland een tweetal Dikke DAF’s gestart, volgeladen met materiaal en waarvan 1 ook nog een waterwagen voort te slepen had. Deze mini colonne arriveerde in de vroege middag op het terrein van de Ruyter van Steveninck Kazerne te Oirschot.
Onze locatie, voor wie de kazerne een beetje kent, was direct rechts van de ingang. Het oudste gedeelte van de kazerne. Ideale plaats om het zgn. Historisch Cluster zijn locatie te laten hebben. Naast ons, Dienstplicht Koude Oorlog, waren o.a. ook op dit cluster de volgende VHM werkgroepen vertegenwoordigd: Nederland Neutraal, PIB, Korea. Tevens waren er andere re-enactmentgroepen en overig historisch geënte eenheden (musea, rekwisieten commissie).
De opbouw verliep, ondanks de drukkende hitte, voorspoedig en voordat het avond was stond het merendeel al reeds klaar. De CP, de latrine, de groepstent, de officierstent, de was gelegenheid. Het stond er allemaal al. De volgende dag was het wachten op de keuken (gelukkig stond het meeste al, want nu regende het vrijwel de gehele dag). Deze werd in de avonduren pas opgetuigd.

Vrijdag, de dag van de veteranen, stond alles er prima bij en konden we de gasten ontvangen. Voor ons was het waarschijnlijk de meest interessante dag want er was gelijktijdig een reünie van 42 Bat. Limburgse Jagers (1957 – 50 jaar Reünie) met meer dan 800 ex-dienstplichtige die hierop afgekomen waren. Deze mannen hebben hun hart kunnen ophalen en ons veel verteld, foto’s laten zien etc.

Zaterdag en zondag waren de publieksdagen. Dat hebben we geweten. Soms werden we gewoon overspoeld en moesten we aan “crowd management” doen. Het bleef allemaal wel gezellig en konden we toch aardig ons ding doen wat allemaal veel interesse wekte bij het publiek. Van het poetsen van de kisten via het warm maken van veldrantsoen tot het afnemen van het apél, allemaal even interessant.

En dan hebben we het nog niet gehad over de herkenning van de voertuigen (sommige tot tranen toe bewogen) waarmee men vroeger vele avonturen beleefd had, het drie vaten systeem (als je het publiek zo hoorde dan heeft iedereen vroeger wel meegedaan aan de wedstrijd ”petjes schieten”) en de opmerkingen bij de puptenten “daar sliep papa samen met nog iemand in” waren eveneens niet van de lucht.

Gelukkig konden we in de avonduren een beetje bij komen want anders hadden we deze landmachtdagen waarschijnlijk niet overleefd. Vermoeiend maar erg veel voldoening gevend.

Hopelijk mogen we volgend jaar weer present zijn. Nu alvast maar gaan nadenken over wat we dan weer gaan doen/laten zien.

C-DKO