Evenement : “Museumweekeinde \ Themaweekeinde TBat”

Evenementdatum : 7 t/m 9 april 2017

Locatie : Kamp Soesterberg

Dit zeer bijzondere weekeinde heeft zoveel indruk gemaakt op de leden dat er van dit evenement een tweetal verslagen geschreven zijn. Eèn door de commandant van 41DKO en èèn door de groepscommandant van de verkenningsgroep.

verslag C-DKO,

Al in december vorig jaar kwam de Historische Collectie Bevoorrading en Transport bij DKO op het net of we weer aanwezig wilden zijn op het jaarlijks te houden landelijke museumweekeinde. Gezien de goede ervaringen van de voorgaande jaren was het antwoord (uiteraard zou je bijna willen zeggen) positief, nog niet wetende wat er ons nog te wachten stond. Daar zouden we snel achter komen: het bleek namelijk dat het al weer 25 jaar geleden is geweest dat het 1 (NL/BE) VN Transportbataljon in Bosnië is ingezet. Dit jaar is het derhalve een jubileum jaar met diverse activiteiten cumulerend in een grote reünie op 14 october te Stroe.

Een van de eerste activiteiten was het houden van een themaweekeinde op het Kamp Soesterberg. (Misschien niet geheel toevallig) op hetzelfde weekeinde als het museumweekeinde waarbij DKO zijn bivak had.

Zo werd het dus van een kleinschalig, eenvoudig te organiseren, evenement ineens een wat grotere happening met vele spelers (o.a. de Historische Collectie B&T, Regiment B&T, 43 Bevo en last but not least 1 (NL/BE) VN Transportbataljon) met daarbij de benodigde afstemmingen.

Al het werk resulteerde er in dat er op vrijdag 07 mei 2017 er een contingent van AS84-voertuigen, een contingent 41DKO voertuigen en de nodige privé auto’s Kamp Soesterberg op reden om aldaar aan een groot gezamenlijk bivak te bouwen. De dag, na hard werken, werd afgesloten met een vlammende barbecue (ingrediënten aangeleverd door 43 Bevo, bereid door koks van het TBat (Vzgp DKO had dus deze avond vrij af)). Hierbij werden de eerste (aftastende) connecties gemaakt tussen de pax-en van TBat en DKO. Toch twee groepen met geheel andere achtergrond maar, naar al snel bleek, met een gelijke grondhouding waardoor er al snel een goede klik ontstond.

Na een goede, frisse, nacht onder bewaking van de mannen (en vrouwen) van TBat, de zaterdag gestart met een ontbijtje, restant bivak inrichten en de keuken starten voor het bereiden van de traditionele erwtensoep. Voordat het publiek arriveerde heeft DKO nog, onder bezielende leiding van onze enige kpl1, wat aandacht aan exercitie gegeven ook op het ook van nog komende evenementen waarbij dit een belangrijk aspect zal zijn.

Klokslag 1000 uur ging de poort open waarvoor de eerste personen zich al gemeld hadden. Publiek werd de gehele dag bij de poort ontvangen door de poortwacht, bemand door DKO terwijl het parkeren van de auto’s, motoren en fietsen in goede banen werd geleid door TBat.

De hele dag volop drukte en aandacht. Zowel voor wat DKO had te tonen als voor TBat waar heel wat veteranen elkaar weer (soms voor het eerst in 25 jaar) ontmoet hebben en wat af en toe tot emotionele momenten leidde. U moet niet vergeten dat TBat toen nog geheel gevuld was met dienstplichtigen. Jonge mannen en vrouwen, soms direct vanuit hun AMO (en evt. aanvullende functie opleiding) ingezet in een tijd dat Nederland eigenlijk nog niet goed wist hoe nu VN missies uit te voeren.

Uiteraard werd de dag weer afgesloten met een heerlijke maaltijd (Blauwe Hap, deze maaltijd was wel afkomstig uit de DKO keuken (dat deden ze gewoon even, naast het bereiden van enige liters erwtensoep (die trouwens, als vanouds, weer gretig aftrek had) voor een kleine 60 man Blauwe Hap uitserveren). De laatste uurtjes werden onderling doorgebracht met een hapje (lekkere pannenkoekjes van de TBat-kok(s)) en een drankje. Het werd deze avond niet heel laat want iedereen was moe van alle indrukken van de dag en was al snel de rust op Kamp Soesterberg weer neer gedaald (op een snurker zo hier en daar na).

De nacht van zaterdag op zondag werden de nachtwacht rollen omgedraaid en konden de TBat-ters gaan slapen terwijl DKO de wacht hield. Aangezien er niets gebeurd is zal het een goede wacht zijn geweest.

De zondag was een reprise van de zaterdag met dien verstaande dat DKO het nu zonder de assistentie van onze re-enanctment kameraden van de SRDM (oud dienstplichtige Marechaussee) en het dus, gezien hetzelfde takenpakket, het wat meer aanpoten was.

Rond 1600 uur werd het sein “start operatie Stofwolk” gegeven en als een geoliede machine werden de diverse (sub)bivakjes opgeruimd en in de vtg-en geladen. Na een veld inspectie, afscheid neming van de andere spelers, een laatste bak (of 2) erwtensoep ging DKO op in een aantal groepen. Aantal mensen hobbelde gelijk naar huis terwijl er een klein contingent bestemming Voorthuizen had om aldaar de aanhangers en voertuigen weer in depot te plaatsen. Opruimen zal een zaak van later zijn.

Snel nog even een vette hap halen bij onze lokale frietboer en van daar splitste ook het laatste contingent af in individuen die naar huis afreisde.

Samenvattend was het een zeer bijzonder weekeinde die de aanwezige DKO-ers nog lang in het geheugen zal blijven. Vooral en in het bijzonder door onze ontmoeting en samenwerking met TBat.

Afsluitend wil ik alle medewerkers en deelnemers bedankten die dit weekeinde onvergetelijk hebben gemaakt. In het bijzonder:

– Alle deelnemers van TBat

– 43 Bevo – voor de bevoorrading van onze vzgp en het bemannen van het publieksterras

– Regiment Bevoorrading en Transport – voor hun(logistieke) ondersteuning

– Projectteam reüniejaar TBat – voor alle coördinatie

– SRDM – voor hun assistentie bij de poort en parkeerwacht

– HC Bevoorrading en Transport, Militaire Administratie en Technische Troepen voor hun gastvrijheid

– Baseco Kamp Soesterberg – voor het gebruik van Kamp Soesterberg en Du MoulinKazerne

– De veiligheidscoördinator en BHV-ers – voor het verwijderen van die ene splinter.

Verslag van de gc-vkgp.

Elk jaar kijken we weer uit naar het museum weekend in Soesterberg. Voor ons als DKO een van de hoogtepunten van het jaar. Het weekend begon op vrijdag 7 april met het aanrijden en opbouwen van ons kampement op het museum terrein.

We hebben zoals ook voorgaande jaren weer goed uitgepakt. We stonden er met de veldkeuken, een onderhoudsgroep te velde, en een infanterie bivak.

Dit jaar waren we niet de enige gasten op het museumweekend. De andere groep was een veteranen vereniging van 1(NL/BE) UN TransportBataljon

Deze groep veteranen heeft vanaf 1992 tot 1997 gediend in voormalig Joegoslavië. Eerst onder de VN vlag, later werd het een groene missie. Daarnaast ondersteuning van 43 BEVO en de Marechaussee groep

‘S avonds kaderoverleg gehouden over het programma voor het komende weekend en daarna vrij bewegen. We sliepen deze keer niet op de Dumoulin kazerne, maar in boogtenten op het museumpark. Tijdens het gehele evenement moest er wacht geleverd worden wat we verdeeld hebben over beide groepen.

De eerste nacht heeft 1(NL/BE) UN TBat de wacht over het terrein voor hun rekening genomen. Na een goede nachtrust begon de zaterdag met reveille om 0700 uur. Nadat we ons gewassen en aangekleed hadden konden de meeste van ons gaan eten. Behalve de manschappen die poortwacht en keuken corvee hadden.

Na het ontbijt de voertuigen nog camoufleren en het puptent bivak opbouwen. Om half tien werd het ochtend appel afgenomen door onze kapitein waarna aansluitend groepsexercitie. Dit onderdeel met hoefstampen en hakjes maken werd gegeven door een oude rot in het vak, de plava onderhoudsgroep. Het was weer goed om de beginselen van de exercitie weer eens grondig op te frissen zodat alles weer in een klap in de houding schoot. Na een half uur oefenen was de korporaal redelijk tevreden over het door ons geleverde resultaat en konden de verschillende onderdelen aanvangen met hun dag dienst.

De verkenningsgroep is vooral bezig geweest met wacht draaien aan de hoofdpoort. Ook heeft de marechaussee groep die zaterdag aanwezig was een paar wachtdiensten over genomen. Het wachtlopen werd door onze mensen zeer serieus opgepakt. Zo hadden we wacht consignes dat er overdag geen verkeer mocht plaatsvinden met uitzondering van een paar mensen die op de lijst stonden. Een van onze korporaals heeft in de ochtend zelfs nog een brigade generaal staande gehouden die met zijn dienstvoertuig het terrein op wilde rijden. De generaal kwam spontaan op bezoek, maar stond niet op de lijst. Deze korporaal heeft voor zijn optreden achteraf nog complimenten gekregen van de generaal.

Tussen het wachtlopen door hadden we ook weer keukencorvee en nog wat exercitie en is er onderhoud gepleegd aan PSU.

Ondertussen was de keukengroep hard aan het werk geweest om erwtensoep te maken voor de bezoekers. Ook wij zijn een paar keer langs geweest om wat snert te scoren. Het smaakte, zoals natuurlijk te verwachten was, weer heerlijk. Het nadeel van dit eten is natuurlijk wel bekend, en daar hadden de meeste van ons later op de dag ook last van…. De commandant keukengroep heeft door de bijwerkingen s avonds nog bijna een boogtent ontruimd vanwege vermeende biologische strijdgassen. En er is zelfs gedreigd met krijgstuchtige maatregelen bij herhaling, terwijl hij zelf de aanstichter is geweest!!

Aan het einde van de middag kregen we opnieuw exercitie les van de plava onhgp, waarbij andere vaardigheden werden aangeleerd. Vooral het commando” ingerukt mars” was een lastige om dat gelijktijdig en evenwichtig te doen. Na de exercitie les was het avondeten. De keukengroep had een heerlijke nasi maaltijd klaargemaakt die er wel in ging.

In de avond zijn we uitgenodigd bij onze buren van 1(NL/BE) UN TBat voor een hapje en een sapje. Daar hebben we ook gebruik van gemaakt en hebben goede gesprekken met elkaar kunnen hebben. Om 23:00 uur moest de eerste ploeg van de nachtwacht aantreden en in blokken van 2 uur werd er wacht gelopen.

Na een nacht zonder problemen begon alweer de laatste dag van het evenement. Ook deze dag verliep grotendeels zoals de zaterdag, maar nu was het prachtig zonnig weer. Na het ochtend appel kregen we weer exercitie les om de spieren los te maken. Voordat we gingen aanvangen met het dagprogramma hebben nog een groepsfoto gemaakt samen met de mensen van 1(NL/BE) UN TBat.

Na een mooie dag met veel bezoekers zijn we tegen de klok van 16:00 uur begonnen met afbreken en opruimen. Twee uur later was alles ingepakt en opgeruimd en hebben we ons nog tegoed gedaan aan een paar bakjes erwtensoep. Nadat we de buik dik hadden gegeten en afscheid genomen hadden, begon voor iedereen operatie “Stofwolk”.

Allemaal bedankt voor jullie inzet. m.v.g. gc-vkgp.