Evenement             : Luchtlandingen
Evenementdatum : 18 t/m 19 sep 2015
Locatie                     : Weide Veld, Ginkelse Heide, Ede
Foto’s                       : Foto reportage Luchtlandingen Ginkelse Heide 2015

En zo stond DKO gedurende de herdenkingen van Market Garden opeens weer op het Weide Veld nabij de Ginkelse Hei. Ook dit jaar als ondersteuning van het Openluchtmuseum te Arnhem en voor de radiozendamateurvereniging Romeo Foxtrot.

Waarom op het Weide Veld? Na de grote herdenking van vorig jaar had de organisatie bedacht dat de herdenkingen wat meer nevenactiviteiten kon hebben, vooral indien het, vanwege het weer, niet tot de luchtlandingen komt.

Dus werd het Weide Veld opnieuw gebruikt voor diverse activiteiten (muziek, tentoonstelling WWII verzetsmateriaal, dioramatekening in houtskool van de landingen e.d.).

Evenals vorig jaar begon de dag weer ernstig mistig waardoor deze extra activiteiten veel publieke belangstelling trokken. Echter, toen eenmaal de zon goed doorkwam en de parachutisten uit de lucht kwamen vallen was het gedaan met het publiek. Dus diegene die er stonden om wat geld te verdienen hadden niet zo’n hele beste dag. Ook de radiozendamateurs hadden ook hun dag niet zo, want vrijwel geen verbindingen kunnen maken door hoge zonneactiviteit (schijnt slecht te zijn voor radioverbindingen hebben ze ons verteld). Geloof dat ze nog geen 10 contacten gelegd hadden deze dag (en nog van slechte kwaliteit ook).

Voor DKO echter, was het wel een geslaagde dag. Lekker de keukenbak aan de pruttel gehad voor de curry van het Openluchtmuseum (zie hiervoor ook het verslag van 2014), tussendoor tijd gehad om nog een lekkere maaltijd voor de DKO-ers en de mannen van Romeo Foxtrot in elkaar te knutselen en natuurlijk ook te genieten van de luchtlandingen.

Naast het genieten werd er natuurlijk ook even stilgestaan bij de reden van deze luchtlandingen en wat de gevolgen van het mislukken hiervan in 1944 waren.

Al met al een dag om met plezier aan terug te denken (gelukkig konden we, in tegenstelling tot vorig jaar, alles droog opruimen. Geen extra werk meer dus op het mob-cmplx).

C-DKO