Evenement             : Museumweekend Soesterberg 2024
Evenementdatum : 29 t/m 31 mrt 2024
Locatie                    : Museumcmplx Soesterberg
Foto’s                       : Museumweekend Soesterberg 2024

Het is niet te geloven. Het is al weer eind maart 2024. Het eerste evenement van dit jaar staat voor de deur: Museumweekend op het museumcomplex Soesterberg waar drie traditiekamers hun musea hebben: Intendance/AAT, administratie en de TD. Al jaren staat dit evenement op het programma, tot veel plezier nog steeds van zowel de musea (hoewel we helaas moesten constateren dat alleen het TD-museum dit jaar open was (?)) maar zeker ook voor ons als 41DKO. Tijdens dit evenement kunnen we de kennis van de standaard procedures weer opfrissen. Komen we er achter dat in 2023 geconstateerde gebreken in materiaal al dan niet zijn hersteld (die ene scheerlijn is nu wel/nog steeds niet gerepareerd) en natuurlijk is het weer fijn om met elkaar weer een aantal dagen in het veld door te brengen.

Dit jaar viel het weekend vroeg in het jaar en ook nog gelijk met Pasen, hetgeen impact had op het aantal deelnemers vanuit DKO maar ook voor bezoekers aantallen, ook al niet gestimuleerd door het niet zo fantastische weer (min of meer droog maar somber). Alleen zondag was het een paar uur echt mooi lente weer, maar dat sloeg verder op de dag om (daarover verderop in het verslag meer).

Goed, vrijdag 29 maart reed er dus een kleine colonne het mobcmplx in Loenen af nadatde voertuigen waren geladen met het benodigde materiaal. De rit verliep voorspoedig (met een kleien file op de A1) en zo rolde we rond 1100 het museumcmplx op. Na aanmelding bij het TD-museum was het uitladen en opbouwen geblazen. Je merkt dat we dit al een aantal jaren doen wat binnen p&s stond er een mooi ingericht bivak en konden we de aandacht aan de voorbereidingen van de maaltijd en overnachting wijden.

Heerlijke ambachtelijk gebaken pannekoeken stonden op het program (met o.a. ui, voor velen een openbaring qua smaak). De verdere avond werd het een gezellig onderonsje. Blijkbaar was een ieder vermoeid want het was al vroeg stil.

Volgende ochtend wassen, corveeën, ontbijten en aanvang dienst. De vbgp had als opdracht gekregen om dit weekend telexverbindingen te leggen(waarbij ook de telexen nog de nodige onderhoud en herstelactie benodigd hadden) terwijl de vkgp vooral oefenen en herhalen van procedures voor zijn kiezen kreeg: exercitie (met wat nieuwe elementen), theorie NBC en camouflage. Voordat je weet gingen de musea al weer dicht en moest DKO zijn heil buiten de poort zoeken en dat gebeurde enerzijds door de vzgp een heerlijke maaltijd te laten creëren en anderzijds door de vkgp het bos in te sturen.

Zo rond 1800 werd de avondmaaltijd uitgeserveerd om daarna de onderlinge gezelligheid weer op te zoeken.

En dan, na een heerlijke nacht, is het weer opstaan, wassen, corveeën en ontbijten geblazen. Op naar het bivak (een goede lezer heeft al geconstateerd dat we niet op het bivak sliepen) en de dag te starten met koffie uit de Bravilor. Om 1000 uur appel en start van het dagprogram. Deze was wat korter dan gepland en dat had te maken met de weervoorspelling voor deze dag. Van 1100 t/m 1400 prachtig zonnig en daarna omslag met veel regen en hard wind vanaf 1500. Omdat we een paar tenten hadden waarvan we (eerlijk gezegd) het niet zagen zitten om deze nat op te ruimen, daarna op het mobcmplx uit te hangen en daarna, na droging, weer opnieuw in te pakken, zijn we in overleg gegaan met de organisatie en deze gaven accoord om na 14 00 te starten met afbraak (dank hiervoor).

Dus, vroeger dan gepland, ging operatie Stofwolk van start en lag de boel binnen een uur, opgeruimd en al, in de vrachtauto’s. Na terrein inspectie naar evt. achtergebleven spullen en of klein afval (als papiertjes van een paaseitje) en het eind-appel ging 41DKO weer huiswaarts. Laat op dat moment nu de hemelsluizen zich openen. Een zucht van: “pfoee, gelukkig alles net op tijd ingeruimd” ging door vele van de DKO-ers. Sommige gingen letterlijk huiswaarts, anderen reden terug naar het mobcmplx Loenen om daar de vrachtauto’s en aanhangers weer in de loods te zetten (leeg ruimen behoefde dit keer niet te gebeuren, volgende week is er alweer het volgende evenement). Na een gezamenlijke maaltijd – verzorgd door een locale pizzeria (op eigen kosten) – werd er door de CC afscheid genomen van de aanwezigen die, als die-hards, nog een dagje op Loenen bleven.

En zo kwam er alweer snel een einde aan een  zeer geslaagd weekeind.

Iedereen bedankt voor de aanwezigheid, gezelligheid en inzet.

En niet te vergeten de geweldige ondersteuning vanuit het TD museum. Zonder hen kan dit evenement niet bestaan.

Uw CC.