Evenement             : Museum weekeind
Evenementdatum : 16 t/m 17 apr 2016
Locatie                     : Museumcomplex, Zeisterspoor, Soesterberg
Foto’s                       : Foto reportage museumweekeind 2016

Derde keer dit jaar: het museumweekend op het Museumpark te Soesterberg. Leuk klein evenementje voor ons om het jaar mee te starten. Helaas nog steeds geen grote kaskraker qua bezoekersaantallen, maar er zit vooruitgang in!

Vrijdagmorgen begonnen met inpakken en klaar zetten van de voertuigen. Deze keer drie 1-tonners mee met keukenwagen-, toolset- en keukenvoorraadaanhanger. Gelukkig zijn we intussen wat ingespeeld op dit soort activiteiten en waren we snel klaar. Aan het eind van de ochtend op weg met de eerste twee voertuigen. Vrolijk regenbuitje erbij…. Aangekomen op het museumcomplex direct een aanvang gemaakt met de opbouw van de keukentent en het plaatsen van de veldkeuken. Verliep redelijk gladjes ook weer. Met z’n vieren gaat dat mooi snel. Beetje powerliften, dat wel.

Rond 14.00u. reden we met twee man terug naar Voorthuizen om daar de ONHGP 1-tonner met toolsetaanhanger op te halen. Snelle check van het voertuig en rijden met die hap. Gingen we ’s morgens via de A1 en A28, nu vanwege de zware aanhanger – en daardoor geringe snelheid van de combinatie – gezellig binnendoor. Langs de eerste benzinepomp gereden want de brandstofvoorraad in de tanks was voldoende. Acht kilometer verderop benzinetanks leeg en in de berm met de hele bende. Hmmmzzz….. was dit de Commandant Onderhoudsgroep een jaartje terug ook al niet eens overkomen ???? Weinig geleerd dus…….. Gelukkig hoeven we met hem de oorlog niet te winnen.

Na een snelle actie (iets met een jerrycan en een volgauto, dat dan weer wel geleerd..) konden we weer verder richting Soesterberg. Nu wel gestopt bij de volgende benzinepomp. Terug gekomen stond de Takeldoos met een DAF YA 314 in de takel al te wachten voor de poort. De Onderhoudsgroep compleet. Alles binnen de hekken gezet en door naar de ‘Du Moulin’ kazerne voor de nachtlegering. Daar de kamers in orde gemaakt en in debat over het avondeten. Dat gaat (achteraf dure maar goeie) chinees worden. Daarna nog een avondwandeling op de kazerne, gevolgd door uitbuiken op de legeringskamer met een vochtige versnapering , taart vanwege een 20ste verjaardag , sterke verhalen en een goede nachtrust.

Volgende morgen op tijd uit bed want ontbijt om 0800u. bij de keukentent. Bovendien moet er nog het één en ander aan de display’s gedaan worden en om 1000u. gaat het hele feest van start.

Uurtje later stond alles klaar en het werk kon beginnen. De keuken zorgt voor een smakelijke erwtensoep en onze maaltijden, de infanteriegroep zet een puptenten bivakje neer en gaat wat infanteriedingen doen, de verbindelaars hebben radioattributen mee genomen voor onderhoud, en de onderhoudsgroep gaat aan de gang met kleine reparaties en onderhoudswerk aan de aanwezige voertuigen. In de loop van de ochtend kwam er een voertuigvereniging het terrein op rijden, waardoor het ineens een drukte van belang werd. Deze legervoertuigen vertrekken later weer richting NMM voor een show in de nieuw aangelegde arena aldaar. De lunch was uiteraard weer prima. Erwtensoep met roggebrood en spek…niks mis mee!

’s Middags heeft de DKO samen met de ook aanwezige marechaussee re-enactment groep een demo voertuig ongeval gedaan. Wat onwennig in eerste instantie, maar leerzaam. Dit soort acties zijn tenslotte het echte re-enactwerk, dus hoe vaker hoe beter . Aan het eind van de dag werd het snel rustiger. Tijd voor onze avondhap! De keukengroep had z’n uiterste best gedaan ons te verwennen met aardappels, bonen en kip. Goed gelukt! Wat betreft de avond… Wederom een wandeling, weggestuurd worden door de wacht van blijkbaar geheim fietspad, vergaderen over komende evenementen, evaluatie afgelopen dag, alcoholische versnaperingen, lange diepgaande gesprekken over oa. de linedance ervaringen in cowboypakje van onze SGT-Kok/menagemeester, borrelnootjes, chips, enzovoort…..

Zondagmorgen een uurtje later paraat. Legeringskamers opruimen, automatenkoffie op een zonnige appèlplaats en ontbijt met een eitje bij de keukentent. Het is een frisse ochtend met dreigende regenluchten. Nog ff schoenen (laten) poetsen, appèl en weer aan de slag. De onderhoudsgroep maakt de laatste klusjes af, de Landrover had wat remproblemen dus daar maar even mee aan de gang. Tussendoor nog vluchten voor hagel en regen..

Helaas had het weer ook direct invloed op het aantal bezoekers, dat bleef laag maar wel meer dan voorgaande jaren ! Meteen maar van de rust gebruik gemaakt om het Technische Dienst Museum wat beter te bekijken en de rij voertuigen op de parkeerplaats. Aldaar aangesproken door enkele bezoekers die op zoek waren naar iemand die wat meer kon vertellen over de opgestelde voertuigen. Die taak maar op me genomen want een te kort aan museummedewerkers ff. Het TD museum is en blijft voor de voormalige legertechneut een feest der herkenning, Veel oude instructiemiddelen van het OCTD, gereedschappen, materieel en foto’s. De dag kabbelde voort ….tegen 1600u. begonnen we rustig de boel in te pakken en klaar te maken voor de thuisreis.

Eénmaal (bijna) alles in de voertuigen, ontpopte de luitenant zich als gedreven pannenkoekenbakkert en heeft ie een uur lang boven de vette pan op een los gasstelletje gehangen. Tuurlijk wel onder toeziend oog van –niet alleen- de SGT Kok/menagemeester. Smakelijk hoor! Uiteindelijk met z’n allen de poort uit en richting huis. Wij eerst nog even de sleutels inleveren bij de wacht en de voertuigen naar Voorthuizen brengen. 21.00u arriveerden we weer in Friezenland: einde oefening.

Nog twee bonus foto’s….… de Boomsoldaat en de Afwachtsoldaat.

De Plv C-ONHGP.