Evenement             : Wampex 2014
Evenementdatum : 12 dec 2014
Locatie                     : Omgeving Drachten
Foto’s                       : N.v.t.

Vorige week, 12 december 2014, liepen we (41DKO) ons af te vragen: wat bezielt toch iemand om in de nattigheid, blubber en wind, midden in de nacht, een beetje te lopen spoorzoeken in de middle of no where?

Nu, zittend in een warme kamer met een lekkere bak koffie bij de hand, dit verslagje schrijvend, is het antwoord nog steeds niet gevonden. Gekkenwerk,  gezelligheid, een prestatie neerzettend? Geen idee. Maar blijkbaar is het wel verslavend want er wordt nu al weer gesproken over Wampex 2015. Dus blijkbaar heeft het toch wat. Misschien geeft inzicht in onze belevenissen een antwoord.

Voorbereidingen op Wampex starten voor ons al een paar weken van te voren. Er wordt weer kennis opgehaald over windrichtingen, Romeinse tekens, maanstanden, flippo’s, oleaten. De kompassen worden nagekeken. Batterijen vernieuwd in de zaklantaarns. Snacks voor onderweg worden aangeschaft. En niet te vergeten, de juiste kledij (zeer weers afhankelijk) wordt opgezocht. En dan, ineens, is het vrijdagmiddag 12 december 2014. De dag van de nacht van Wampex 2015. Op weg vanuit het midden van het land, enige DKO-medelopers oppikkend hier en daar, richting het (hoge?) noorden alwaar wij een verzamelplaats hebben geregeld. De traditie schrijft voor dat aldaar er winterse kost klaar staat. Na een paar jaar van heerlijke erwtensoep genoten te hebben bleek het nu een geweldige stamppot boerenkool te zijn. Na hiervan genoten te hebben werd het vertrek signaal geblazen en richting startlocatie te Drachten vertrokken.

Aldaar aangekomen, bakkie koffie en inlichtingen verzamelen. Hoe ziet de videoroute eruit, hoe een bakje te vouwen (perfect gestanst door onze eigen sponsor Kartonnage de Bie uit Ureterp), welke route opdracht is de omgedraaide route en welke de omgekeerde en wat voor andere grappen men nog meer bedacht had. Aangezien het de derde maal was dat we aan deze Wampex meededen komt er al enige routine in deze zaak en verliep dit een stuk beter dan voorgaande keren.

21:04 – vertrektijd, fotootje en, hup, naar buiten. Busje in, die ons naar de eerste post zal brengen alwaar we het routeboekje met een 40-tal opdrachten uit gereikt krijgen. Even de boel organiseren en aan de wandel. Wat we voor de komende uren zullen blijven doen. Alleen onderbroken door de nodige, spannende en grote, waterovergangen via vlot of smalle loopplankjes en natuurlijk de onvolprezen chocoladepost iets over de helft van de route. Ja, en wat doe je dan zoal gedurende de wandeling. Genieten van de omgeving? Een beetje moeilijk zo in het donker maar toch, het heeft wel wat om in de stilte door het Friese land te baggeren, te genieten van de sterrenhemel (ja, de hele dag had het behoorlijk geregend maar de nacht was droog!) en om soms een beetje weg gewaaid te worden. Ook het oplossen van de diverse opdrachten geeft een zeker cachet aan het geheel. Maar misschien is wel het belangrijkste dat je met een aantal man op pad bent en over van alles en nog wat (van serieuze onderwerpen tot de meest onzinnige) loopt te oh-en. Gewoon gezellig en ondertussen ook nog iets van een prestatie neer zettend. Misschien is dit wel de kern waarom Wampex zo aantrekkelijk is.

Verliep dan alles goed? Het antwoord zou natuurlijk hierop volmondig “ja” moeten zijn. Maar helaas, we hebben 1 grote fout gemaakt die ons slechts 1 uur extra wandelen opleverde (voor insiders: opdracht 36: Ontspoorde route; hier liepen we een “klein”stukje over de verkeerde weg. Voordat we daar achter waren, u snapt het wel: goed voor het moraal, maar niet heus). Naast deze fout hebben we ook vast de nodige controleletters gemist want ja, door het oh-en onderweg, is de attentie op de controleletters ook niet altijd even aanwezig.

Maar verder: top gelopen, super nacht, en de kop erwtensoep aan het einde smaakte ons om 05:00 uur perfect.

Tot volgend jaar*

Nog een boodschap aan een ieder die (wederom) besloten heeft om de Wampex niet te lopen: u heeft (wederom) de verkeerde keuze gemaakt en een mooie belevenis gemist.

C-DKO

* – alle medewerkers, vrijwilligers, sponsors ets van de Wampex van harte bedankt voor uw inzet waardoor het voor ons mogelijk is om een dergelijke nacht te beleven.