Evenement             : Verenigingsdag april en mei
Evenementdatum : 30 april en 28 mei 2017
Locatie                     : vml mobcmplx Voorthuizen
Foto’s                       : Foto reportage Verenigingsdag 28 mei en

Verslag vereniginsdagen DKO van eind april en mei 2017 (resp. 30-04 en 28 mei).

Nu, eindelijk, ons hoofdkwartier te Voorthuizen voor een groot deel klaar is (wat niet wil zeggen dat er geen werk te verrichten meer valt), ontstaat er weer ruimte om de verenigingsdagen in te vullen met waarvoor ze zijn: oefenen en trainen.

De eerste was derhalve april jl. met daarbij kaart en kompas en exercitie als zwaartepunt. Exercitie: altijd goed en nu speciaal voor de voorbereiding op het evenement “Luisterpost” in het najaar te Gorinchem waar we door de stad gaan marcheren (en dat moet er natuurlijk wel een beetje strak uitzien) en kaart en kompas omdat de laatste oefening heeft geleerd dat men dat niet echt goed (meer) beheerst.

Dus: terug naar de basis – hoe bepaal je welke kaart je nodig hebt, of de kaart die je in je handen hebt gekregen de juiste kaart is, of de kaart kwalitatief een beetje bruikbaar is en nog wat over coördinaat systemen. Na de hoofden daarmee na een uurtje of 2 vol te hebben gestopt, was het tijd voor de lunch en een verse bak koffie. Wat er daarna deze dag op Voorthuizen is gebeurd weet de verslaglegger niet want deze moest zelf voor Koning en Vaderland op pad.

De tweede verenigingsdag dit jaar was eind mei en wederom stond exercitie en kaart en kompas op het program aangevuld met veldtelefonie (praktijk en theorie). Bij de kaart en kompas werden nu echt de kaarten erbij gepakt en coördinaten uitgezet, zowel in RD als MGRS. Hierbij kwamen termen als vak, X-as, Y-as, tienden, graden, symbolen, kruispeilingen en kompaskoersen aan de orde. Al met al een pittige ochtend in de mooie buitenlucht, dat dan weer wel.

Na een nuttige lunchpauze waar iedereen de grijze cellen wat rust kon geven was het tijd voor de telefonie. Hiertoe waren de veldtelefooncentrale, de veldtelefoons en telefoondraad uit de kast gehaald (of te wel de BD-72, de TA-3017 (en EE-8) en de onvolprezen WD1-TT). Het bleek, bij een kleine controle, dat men het NATO-spelalfabet niet goed beheerste (dus als huiswerk meegegeven) maar dat belemmerde gelukkig niet de les. Nu weet men dat onze telefooncentrale “Olifant” heet en dus de telefoonconnecties vanuit deze centrale “Olifant 1, 2 etc.” heten, men de diverse lijnen aan elkaar weten te knopen, dat het niet zo heel eenvoudig is om WD1-TT op te draaien met een handhaspel, men druppel lussen moet gebruiken en na gebruik vooral niet moet vergeten de batterijen uit de toestellen (en centrale) te halen.

Daarmee kwamen er twee interessante verenigingsdagen tot een einde maar gelukkig staan er voor het komende jaar nog enige op het programma met interessante onderwerpen.

Welke? Dat houdt de commandant nog even geheim.

C-DKO