Evenement             : Fort vol Soldaten
Evenementdatum : 14 t/m 16 sep 2012
Locatie                     : Fort by Vechten
Foto’s                       : Foto reportage Fort vol Soldaten 2012

Fort vol Soldaten 2012. Anders dan anders. Niet op Monumentendag. Geen grote demo’s. Fort niet exclusief voor het evenement. DKO kookt niet voor 300 man. Slechts 1 dag voor het publiek toegangkelijk.  Wat zou dat gaan worden.

Na het debacle van vorig jaar (de storm weet u nog?) kan dit evenement zich geen tweede maal een slechte realisatie veroorloven. De organisatorische voorbereidingen gaven geen goede hoop, o.a. door het wegblijven van vergunning tot voeren van wapens leek het meer een militair evenement zonder bewapening te worden. Net zoiets als naar de autoraces gaan zonder raceauto’s. Blijkbaar was de vergunning op de vrijdag voor de start van het evenement toch nog verzonden maar toen zat DKO al op het Fort m.a.w. wapenloos (maar zeker niet hopeloos).

Waarom vrijdag al, zult u zich misschien afvragen terwijl het toch 1 dag zou duren? Nu, eigenlijk heel simpel. DKO had voor zaterdag zijn eigen oefeningetje in elkaar gezet welke zich op en rond de Kromme Rijn zou gaan afspelen. Dus vrijdag opbouw. Door de veranderde opzet geen groot kampement maar eigenlijk alleen onze veldkeuken aangevuld met enkele puptenten om te overnachten.

Zoals aangegeven hadden we, voor zaterdag, zelf een oefening uitgezet. Deze werd, door de magere opkomst (o.a. veroorzaakt door de drukte in deze maand maar zeker ook rond de onzekerheid van de organisatie), in een uitgeklede versie uitgevoerd.

Opdracht: maak gebruik van aan de wal liggende kano’s om het gebied te patrouilleren welk gelegen is in de directe nabijheid van de Kromme Rijn tussen Odijk en Utrecht met als doel om te bepalen of deze route vrij is van obstakels voor een evt. aanval per boot. Na aankomst in Utrecht via een zelf, d.m.v. een stafkaart, te bepalen weg terug te keren naar Fort by Vechten.

Deze opdracht is met veel plezier uitgevoerd en de mannen kwamen dan ook moe terug op het Fort waar de intendance voor een meer dan heerlijke driegangen maaltijd zorg had gedragen. Deze met veel smaak en gezelligheid genuttigd.

Zondag ochtend lekker uitgeslapen want deze dag stond open voor het publiek welke pas rondom 1100 uur werd verwacht. Ontbijtje met een eitje (krijg ik zelfs thuis niet), een bakkie koffie. De start kon al niet meer stuk. Op deze dag druppelden de overige re-enactors, individueel of behorende bij een groep, binnen. Organiseerde hun kampementen en kon het publiek binnen komen.

Helaas heeft deze niet in hele grote getale het Fort bestormd. Bleef dus al met al een hele rustige dag. Door het mooie weer zeker ook een mooie. Wederom had de keuken, in opdracht van de commandant, zorg gedragen voor een prachtig stuk warm eten welke tussen de middag met veel smaak werd verorberd (tot ongenoegen van enkele andere aanwezige re-enactors die het met een droog kaki moesten doen 🙂 ). Voor 1700 uur was het Fort al weer uitgestorven v.w.b. publiek, Dus inpakken en wegwezen.

Al met al een evenement met een tweetal gezichten. Als evenement moet er snel wat gebeuren wil het overleven. Als DKO-weekeinde meer dan geslaagd. Of  te wel wij hebben ons wederom geamuseerd.

“Tot volgend jaar” is op dit moment wel heel erg koffiedik kijken.

C-DKO