Evenement             : Airborne wandeling
Evenementdatum : 4 sep 2010
Locatie                     : Omgeving Oosterbeek

Na een succesvolle deelname van DKO aan de jaarlijkse Airborne Mars te Oosterbeek in 2009 waren wij er dit jaar ook weer bij. I.t.t. vorig jaar nu, helaas, slechts met een kleine delegatie (4 man). Echter het werd er niet minder gezellig dan wel indrukwekkend (o.a. bij onze eregroet op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek) op.

Ook de enorme massa mensen (dit jaar meer dan 32.000 deelnemers) maakt dit evenement tot de grootste 1-daagse mars ter wereld. Maar niet alleen de omvang is enorm ook de ontvangst en doortocht in Oosterbeek is enorm. Veel enthousiast publiek langs de kant. Uit en ingeleide door vele muziekkorpsen (meer dan 40). Alleen dat al maakt het dat eigenlijk iedereen aan deze mars minstens 1x van zijn leven moet deelnemen.

Maar waarom eigenlijk deelname van DKO aan specifiek deze Mars, er worden in Nederland zoveel 1-daagse marsen gehouden? De reden hiertoe is simpel en eenvoudig en ligt opgesloten in de oorsprong en doelstelling van de Airborne mars welke DKO, gezien zijn achtergrond, van harte ondersteund.

Deze oorsprong is ontstaan uit een initiatief van de “Politie Sportvereniging Renkum” in 1947 (welke ook heden ten dage de organisatie voor zijn rekening neemt) als eerbetoon aan de gesneuvelde geallieerde militairen tijdens de jammerlijke mislukt “Slag om Arnhem” (operatie Market-Garden). De netto opbrengst van de mars komt ten goede aan financiële ondersteuning van oud-strijders en nabestaanden om de jaarlijkse herdenkingen van deze slag te kunnen bijwonen.

De mars zelf loopt al jaren volgens een zelfde route en voert langs een aantal zeer markante plaatsen van de slag:

  • – “Hartenstein”
  • – Airborne kerkhof
  • – De luchtlandingsterreinen te Wolfheze
  • – Voormalig uitspanning Westerbouwing op de heuvel bij de voet van het Drielse Veer
  • – NH-kerk aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek.

Hieronder in het kort wat deze punten betekend hebben tijdens de “Slag om Arnhem”.

“Hartenstein”

Huize “Hartenstein” was gedurende de laatste jaren van de oorlog in gebruik als hotel. In de dagen van de “De Slag om Arnhem” werd hierin het hoofdkwartier gevestigd van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie, welke onder bevel stond van generaal-majoor Roy Urquhart. Tijdens de slag werd het grotendeels verwoest. Heden ten dage is het volledig hersteld (beter gezegd: herbouwd) en heeft het Airborne Museum zijn plaats hierin gevonden.

“Airborne Kerkhof” Oosterbeek

Het “Airborne Kerkhof” telt iets meer dan 1750 graven. Bijna allen sneuvelden in september 1944 gedurende de \u201cSlag om Arnhem\u201d. Zoals gebruikelijk voor de gesneuvelden van de Commomwealth worden deze begraven zo dicht mogelijk bij de plek waar ze zijn gesneuveld (denk ook maar eens aan de vele militaire kerkhoven die er te vinden zijn in en rond Ieper uit WWI).

Gesneuvelde militairen uit andere landen worden vaak centraal begraven (voor de Amerikanen b.v. Arlington). Op het kerkhof, zoals op zovele andere Commonwealth militaire begraafplaatsen, staat het “Cross of Sacrifice”, een bronzen zwaard op een stenen ondergrond. Bedoeld voor alle vermiste militairen die gesneuveld zijn in Nederland. Bij dit monument wordt gedurende de Airborne Mars door alle deelnemende militaire eenheden de eregroet gebracht.

De luchtlandingsterreinen te Wolfheze.

In de zeer nabije omgeving van de bruggen van Arnhem waren geen geschikte landingsterreinen aanwezig om de grote mil. macht met al hun materieel te laten droppen, zowel via parachute als met behulp van de beroemde gliders. Kilometers naar het westen waren er wel grote geschikte terreinen te vinden onder andere te Wolfheze. Naast het feit dat er tijdens de diverse landingen veel materieel verloren ging was ook de grote afstand tot de bruggen een van de factoren die tot de mislukking van operatie Market-Garden leidde.

Westerbouwing

Voor WWII was de Westerbouwing een erg populaire uitspanning. Dit kwam vooral door de locatie. Hoog op een heuvel, uitkijkend over de uiterwaarden van de Rijn, de spoorbrug en her Drielse Veer. Terwijl men links de Eusebiustoren te Arnhem en rechts de toren van de Grote Kerk te Ede kan zien. Ook vanuit militair oogpunt een perfecte locatie om de omgeving te beheersen. Dit hadden de Duisters gedurende de “Slag om Arnhem” beter door dan de Britten en is er dan ook hevig om gevochten waarbij de Britten deerlijk het onderspit dolven.

NH-kerk aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek

In en rondom deze kerk is zwaar gevochten gedurende terugtocht van de Britten, ondersteund door vanuit het zuiden over de Neder-Rijn gestoken Polen, tegen de Duitsers. Vele stille getuigen hiervan zijn nog steeds te vinden. Kogelgaten in de kerk, granaatverwondingen in bomen e.d. Uiteindelijk zijn de Britten en Polen er in geslaagd om de Neder-Rijn naar het bevrijde deel van Nederland over te steken.

 

DKO hoopt weer aanwezig te zijn op de 65ste editie van de Airborne Mars op zaterdag 3 september 2011.

C-DKO

Bronnen:

www.airbornewandeltocht.nl

www.airbornemuseum.org

www.wikipedia.nl