Evenement             : Museumweekeind 12 t/m 14 april 2019
Evenementdatum : 12 t/m 14 april 2019
Locatie                     : Museumcmplx , Zeisterspoor, Soesterberg (Nld)
Foto’s                       : Museumweekeind 2019

Het eerste echte evenement van het jaar is al vele jaren het museumweekeind bij het museumcmplx op het Zeisterspoor. Wellicht omdat het de eerste is, kijkt iedereen er altijd met plezier naar uit. De laatste jaren worden we op dit evenement vergezeld met veteranen van het 1 VN Transport Bataljon en is het dan ook onderling een kleine reunie. We beginnen elkaar te begrijpen en te kennen.

Op speciaal verzoek van de vzgp vertrok er al op vrijdagochtend vroeg een delegatie richting het museumcmplx, de veldkeuken moest er op tijd staan want na een poosje in het mobcmplx gebivakkeerd te hebben moest deze eerst goed schoon gemaakt worden voordat er de gebruikelijke, overheerlijke (en zeker dit jaar zou hij meer dan prima smaken), erwtensoep uit de keuken kon worden geserveerd. En hiervoor is tijd nodig en de vzgp had geen zin om zich te haasten. Echter toen de CC enige uren later het terrein op kwam voor inspectie, was men net begonnen met de keukentent te plaatsen. Reden: er stond een KP-auto op de plek van de keuken en men kon de sleutels niet vinden. Ja, ja, verdenk de vkgp ervan dat ze in het zonnetje op extra hulp hebben zitten wachten die in de vorm van de CC zich aandiende. Wat er ook waar van geweest mag zijn. In een klein uurtje was de veldkeuken up and running en kom de vzgp aan de zo gewenste schoonmaak beginnen. De rest ging verder met opbouw van het bivak terwijl de CC nog even wat voor zichzelf moest doen en via het mobcmplx, alwaar hij de S04 met toolsetahw oppikte, terug kwam begin in de middag. Nog wat inrichten en, jawel, even voor 1700 kwam men vragen of we het cmplx wilde verlaten want de museummedewerkers wilden naar huis. Helaas was in de voorbereiding er iets mis gegaan in de sleuteloverdracht. Het was dus plaat poetsen geblazen. Wat wel goed geregeld was, overnachten op de DuMoulin. Altijd weer een feestje om op een kazerne te kunnen overnachten. DKO vertrok derhalve die richting op, terwijl TBat nog ergens anders afspraken had.

Vroeg in de morgen reveille. en na de nodige plichtplegingen op naar het museumcmplx. Eh, wat is dat buiten…. bevroren ramen. Brr. voelde koud. Nu is kou een emotie welke weggedacht kan worden maar efficienter is actief zijn. Dus vzgp aan het ontbijt klaar maken gezet (lekkere warme Brinta, boterham met ei), de vbgp materiaal klaar zetten en de vkgp en onhgp aan de slag met, ja, diverse onhgp en vkgp dingen. Na ontbijt ging ieder zijns weegs.

Wat de onhgp heeft uitgespookt is te lezen in het verslag van de plv-ohgp. Een nieuwe loot aan de tak van de onhgp is de timmerman. Deze is de laatste tijd druk bezig geweest met het origineel maken van zijn timmermanskist. Op een paar kleine attributen is hij compleet en wilde deze natuurlijk ook tonen en gebruiken. Ook hij heeft een kort verslagje geschreven.

Nadat iedereen een lekker drukke en ook zonnige dag achter de rug had (hoewel niet warm) was het afsluiten met een bbq. Laat nu net vlak voor de bbq er een hevige hagelbui los barsten. Het leek wel weer winter. Gauw de plaats van nuttigen naar binnen verplaatst (met dank aan het B&T museum), terwijl het daadwerkelijke bbq-en door stoere mannen en vrouwen buiten gedaan werd. Nu eindelijk een klein voordeel voor het hoger kader; zij werden bediend. Later werd de zitting verdaagd en verplaatst naar de DuMoulin. Hier bleef het nog lang onrustig.

De zondag begon vroeg reveille, kamers, toiletten en douches schoonmaken, inspectie (maar niet echt grondig gekeken anders waren we nu nog bezig geweest) en naar buiten. Nog frisser dan gisteren en een veel koudere wind. Gebruikelijke remedie: aan de slag. En zo had deze dag een reprise van zaterdag in zich. Na ongeveer 1500 uur was er geen publiek meer te zien (sowieso bleef de publieke belangstelling erg achter bij de verwachtingen) en kon operatie Stofwolk van start gaan. In de tussentijd was het weer aardig opgeknapt en kon alles mooi schoon droog in een heerlijk weertje aan kant gebracht worden.

Veel eerder dan gepland konden we afscheid nemen van de mannen en vrouwen van TBat en de terugreis aanvangen. Vtgn op stal, afhangen en afsluitend met select gezelschap richting onze huis-frituur.

Iedereen weer bedankt voor het geslaagde weekeinde. Speciaal ook het kader van de B&T-brigade welke dit evenement met raad en daad heeft ondersteund.