Evenement : “Scharnhorstmarsch 2018”

Evenementdatum : 23 juni 2018

Locatie : Steinhude (Duitsland)

Ook dit jaar weer een uitnodiging om een displaytje op te zetten . Doordat het maar een kort feestje is niet al te veel spullen mee, regen en wind, veel, heel veel duitschers om ons heen en best wel lol hebben. Ohwjah..en schnitzels. Da’s ongeveer het standaard beeld bij dit evenement. Daar bij ons de sleur ook wat toeslaat ontvingen wij het initiatief van onze soldaat monteur wielvoertuigen/motor ordonnans om de leiding te nemen met open armen…doe iets regel iets, maar stel ons niet teleur. Nouwwww…gelukt.

De CC sprong spontaan in de degradatiemodus en werd gewoon simpel soldaat en ik (plv C-ONHGP) besloot me nergens mee te bemoeien. Voor een eenvoudige korporaal der eerste klasse nog moeilijk zat. Eerste actie voor de Reiseführer het regelen van het nachtkwartier. Dat ging met gebruikmaking van de moderne communicatie middelen bijzonder makkelijk. Vrijdagmiddag met twee auto’s op reis. Tussenstop langs de autobahn voor een kleine versnapering en bij afslag neununddreissig op de A zwei de binnenlanden in. Tot zover alles paletti. Vlak voor Bad Nenndorf:  baustelle, weg af gesloten, TomTom in Saabcabriolet op tilt, lichte paniek in ogen van onze Reiseführer.  Gevolg, rondtour door kuuroord Bad Nenndorf, berg op-berg af, alle hotels gezien in omgeving Bad Nenndorf, receptie geregelde hotel reeds lang gesloten en kamersleutels ophalen in het plaatselijke bejaarden tehuis.  Maar wel drie prima slaapkamers…Snel tassen neer kwakken, nacht in- en uitgangen hotel zoeken en wegwees richting het liefst een schnitzel paradijs maar iets anders ook best.

 

Zoals bedacht nam onze verse Reiseführer ook hier het voortouw. Zo komt het dat wij binnen de Italjaanse gemeenschap van Bad Nenndorf voortaan bekend staan als die drie verwarde mannen aus die Niederlande die denken dat ze bij een ijssalon een pizza kunnen eten en bij een ander afgestampt vol Italjaans eethuis gingen vragen of we d’r niet toch nog bij konden. Na een halfuurtje rond zwalken door een verder uitgestorven kuuroord (?) vonden we dan toch een eetgelegenheid met iets met “Bayerisch” en “Schnitzel” op de gevel. En plek zat. Ook nu eind goed al goed, prima gegeten, prima bier en nog meer prima eis toe. Tot slot hebben de CC en ik ons laten terug gidsen door de Reiseführer richting hotel en klaar.

Zaterdagmorgen tuurlijk weer geen ontbijt op bed maar wel een goed verzorgt hapje in de speisekamer. 07.30u. auto’s in en richting Steinhudermeer, klein half uurtje rijden. Reiseführer voor op, wij de goede afslag in Steinhude, de Reiseführer een straatje verder…. Maar we waren er. Geheel volgens traditie de Officierstent en een tweetal puptentjes in regen en wind opgezet en het feest kon beginnen. Uiteraard wel eerst een tasse kaffee.

Het zal wel door het slechte weer komen,  het bleef lang stil op het plein bij het meer. De vrienden van de Bundeswehr hadden er blijkbaar  niet veel zin in want alleen de militaire veldkeuken t.b.v. de erbsensuppe was aanwezig. Pas tegen 10.00u. kwam het muziekkorps en werden de standjes van de overige (duitse)legereenheden geplaatst. Onze andere buren, de andere re-enactgroepen met oost-duitsche displays, die er ook altijd zijn kwamen zelfs helemaal niet opdagen. Wel aanwezig een paar modelbouwmannen met radiografisch bestuurbare legervoertuigen. Die hebben de hele dag rondjes gereden over het veld achter ons. Met als gevolg dat wij door een duitsche mutti aangesproken werden omdat d’r kindertjes achtervolgt werden door een model M-113.

Wat hebben we verder gedaan deze dag? Nou, weinig. De sld CC plaatste zich achter de tafel met een berg schoenen en poetsmiddelen. Ik hield me vooral bezig met schuilen voor wind en regen. En de sld monteur motorvoertuigen/motor ordonnans/ Reiseführer was ontzettend druk met de PR, ritselen van “gutscheinen” voor de imbiss op het plein, snoepjes uitdelen aan duitse belangstellenden en het NIET verkopen van ons setje klompen want die bleken nog al gewild als koopwaar..leer voor de volgende keer…

 

 

 

Het uitzicht vanaf ons plekje was aanvankelijk wat somber: regen. Later op de morgen werd het in ieder geval droog maar de wind bleef. Interessant om te zien in de storm: de bruidspaartjes met hun in sjieke kleding gestoken gevolg. Er is langs de kade op het plein een partyboot afgemeerd waar in deze feestgangers twee keer per dag verdwijnen en dan blijkbaar nogal onstuimige vaart maken op het meer want ze komen meestal bleekjes en verfomfaaid weer aan wal. Waarna ze soms wel een half uur wachten op vervoer of nog een fotoshoot doen in het park.   Op het plein speelt de bundeswehrfanfare een paar nummers en druipen snel weer af. Verder veel bratwurst,chili con carne en erbsensuppe etende wandelaars en (reserve)militairen op vaak hoge leeftijd. Kortom vermakelijk. In de middag dook er ineens een klein mannetje in vreemde kledij op die ons direct aansprak want hij had veel voor hollanders gedaan in Stolzenau…Da’s mooi. Ff later begon hij op z’n doedelzak te blazen…iets minder mooi maar wel leuk…zie filmpje .

De organisatie van de Scharnhorstmars kwam natuurlijk ook nog ff buurten en  ontvingen we meteen de uitnodiging voor volgend jaar. Dan is er een 20 jarig jubileum en is het voor ons de vijfde keer. Reden om eens wat groter uit te pakken. Het plan voor 2019 : meer mensen en voertuigen mee, iets langer blijven en een plek op het bivak bij het militaire vliegveld Wunstdorf voor twee nachten , dan maar geen luxe hotel. Zin in..   Even later verscheen de officier die de “Volkslauf Bad Zwischenahn” in augustus organiseert, een soortgelijke mars waar we vorig jaar ook ter opluistering waren. Dit jaar dus weer.

Om 15.00u. precies werd het eindappèl gehouden en konden we opbreken, het was een winderige maar goeie dag. De Reiseführer reed weer voorop tijdens de terugreis. Tomtom wederom op tilt bij Bad Nenndorf en de geplande versnapering langs de autobahn werd maar uitgesteld en uitgesteld….. omdattie alle raststattes  voorbij reed. Niet erg hoor, alles went en we hebben lol zat met en om onze sld monteur motorvoertuigen/motorordonnans/Reiseführer gehad, goed gedaan jongen…   Onze wegen scheidden bij de grens, de CC en ik reden nog door naar Voorthuizen om alle tentenmeuk uit te laden en dan door naar huis. 22.45u. bier en chips in Friezenland.

De plv C-ONHGP.