Evenement             : Kinderfortendag
Evenementdatum : 01 en 02 september 2007
Locatie                     : Fort by Edam
Foto’s                       : Foto reportage Kinderfortendag Fort by Edam – 2007

Voor het tweede jaar in successie is DKO weer een weekeinde te gast geweest op het evenement dat in het eerste weekeinde van september gehouden wordt op Fort by Edam. In dat weekeinde is het Fort opgesteld en zijn er diverse re-enactmentgroepen aanwezig. Dit jaar waren dat Nederland Neutraal en Paraat, DKO alsmede, voor het eerst, een Duitse WWII re-enactmentgroep.  1900 had een locatie voor het Fort gevonden met DKO weer op zijn, bijna vertrouwde, stek boven op het Fort terwijl de overigen voor de poterne een plek hadden gevonden.
T..o.v. vorig jaar was ook de tentoonstelling over het Fort en de diverse perioden die het Fort heeft meegemaakt meer uitgebreid. E.e.a. gaf wederom weer dat men op dit Fort goed bezig is.

Waar heeft DKO zich dat weekeinde mee bezig gehouden? Nu men heeft dit jaar een .50 post ingericht alsmede een .50-luchtdoelpost (dank aan Frits v. Duinkerken voor de uitlening van de betreffende .50 en toebehoren alsmede de in ons gestelde vertrouwen) met daarbij, op enige afstand een puptenten kampje, voor de bemanning. Hierin werd, zoals gebruikelijk, ook de nacht doorgebracht. De CC had de locatie van de CP en de foerier aangewezen in een lokaal van de poterne. Dit bleek achteraf niet zo’n gelukkige keuze. Want de CP was gesitueerd naast. …… de keuken. M.a.w. gedurende de gehele dag kwamen de meest lekkere geuren voorbij.Op zaterdagochtend de boel opgebouwd, onderhoud verricht aan de .50, de posten ingericht etc.
Tevens moest er voor de zondag (waarin de gracht overgestoken zou worden) een verkenning worden uitgevoerd om de juiste locaties te vinden om de oversteek mogelijk te maken. Hiertoe had de groep de beschikking over een verkenningsboot. De verkenning is uitgevoerd waarbij de nodige leermomenten voorbij kwamen. Een van de meest opvallende was daarbij dat, toen de verkenningsgroep goed gecamoufleerd de walkant aan het verkennen was, hun locatie verraden werd door reflectie van het water welke zich op de peddel bevond. Leek wel of er iemand met een spiegel aan het seinen was. M.a.w. verkenning gecompromitteerd. Ook stil peddelen bleek de nodige moeite te kosten. Voor het avond eten (zo’n dag gaat toch wel heel snel voorbij) de mannen op appél laten komen met de zgn 4-daagse uitrusting   (het plan, welke boven de markt hangt, is namelijk dat DKO (evt. aangevuld door derden) volgend jaar de 4-daagse van Nijmegen wil gaan lopen en dat betekend….. veel trainen). Dus de commandant dacht, laten we alvast maar even een voorschotje nemen op deze training. Oftewel even de poort uit voor een 10 km mars(je). Dit verliep zonder noemenswaardige problemen. Wel was het voor velen een extra impuls om toch goed te gaan trainen (we hebben toch blijkbaar niet meer de conditie van pak een beet 20 jr geleden). Een ander voordeel van deze kleine wandeling was dat het eten extra goed smaakte na terugkomst. ’s Avonds nog met alle aanwezige reenactors een gezellige tijd doorgebracht.
Zondagochtend om 0800 uur reveille geblazen door Sgt Mastenbroek. Een ieder stond daardoor vlot buiten zijn puptent. Vrij tot 1000 uur. In deze periode kon men zich wassen, PSU in orde maken, eten etc. Velen hebben toch nog moeite om in TWEE uur tijd dit voor elkaar te boksen. Dus het appél van deze ochtend verliep niet zonder problemen. Veel herstellingen moesten er alsnog worden uitgevoerd. Toen dit eindelijk allemaal in orde was kon overgegaan worden tot de orde van de dag. De actie die vandaag uitgevoerd moest worden was een oversteek (met drijfpakket). Gisteren was hiervoor al een bootverkenning uitgevoerd die vanochtend nogmaals werd gedaan om te zien of er zich ’s nachts nog wijzigingen hadden voorgedaan. Dit bleek niet het geval. Dus kon men in de vroege middag zich klaar gaan maken voor de daadwerkelijke oversteek. De actie werd enigszins geblokkeerd doordat er ineens een “oorlog” uitbrak tussen de aanwezige Duitse en Nederlands troepen op het Fort (dat je zo’n last kan hebben van iets wat zich ruim 60 jaar geleden heeft voorgedaan). Maar goed uiteindelijk kon de oversteek plaats vinden. Halverwege de oversteek bleek 1 van de pakketten niet geheel waterdicht. Het was wel opvallend dat dit bij niet de minste personen gebeurde! (nee, we noemen hier geen namen). Deze hebben dan ook een straf ronde moeten zwemmen. In de tussentijd was de tijd al aardig in de middag gaan lopen (1545 uur) en kwamen er berichten van de meteo binnen dat er slecht weer opkomst was. Derhalve werd door de CC bevel gegeven tot opbreken kamp. Dit ging vlot en rond de tijd dat de afsluiting van het evenement zou plaats vinden (1630 uur) was alles al aan kant en opgeruimd.Om 1630 uur werd er een apél gehouden waarbij alle groepen aanwezig waren. Dit om dank in ontvangst te mogen nemen, en om dank te zeggen, van en naar de organisatie van dit evenement.Denk dat dit verslag afgesloten mag worden met nogmaals dank te zeggen aan alle betrokkenen, organisatie, deelnemers, vrijwilligers etc. die dit evenement hebben mogelijk gemaakt. Tot volgend jaar.

N.b. voor diegene die het dit jaar niet de moeite waard vonden is wellicht een overzicht van het menu de moeite waard om volgend jaar WEL te komen:
Het menu was (vlgns. opgaaf van Frits v. Duinkerken):
Huisgemaakte tomatengroentesoep,
Huisgemaakte erwtensoep
Kipfilet; varkenshaas; Speklappen,
Stroganoffsaus; champignon-roomsaus
Ballen gehakt uit de jus.
Kartoffelsalade en Huzarensalade opgemaakt met een assortiment van tafelzuren en eieren e.d.
Vanillepudding, chocoladepudding, bitterkoekjespudding en chipolatapudding met siropen, slagroom en afgemaakt met boerenjongens en boerenmeisjes. (rozijnen en abrikozen op brandewijn)
Huisgemaakte appeltaarten.
Ananas met een scheutje likeur en slagroom.
Verder waren er vele soorten wijn en ook bier.
Er is zo.n 30 kg varkenshaas doorheengegaan. 15 kg kipfilet, 15 kg salade en 120 ballen gehakt en de rest is niet meer te tellen.