Evenement              : Op Herhaling
Evenementdatum  : 22 t/m 24 october 2021
Locatie                     : Bravo Cie, Valkenswaard
Foto’s                       : Op Herhaling – 22 t/m 24 october 2021

Een klein stukje geschiedenis over dit evenement. Het evenement op herhaling is ooit begonnen in Overloon, later in Valkenswaard, een paar jaar bij het Genie museum in Vught (o.a. met onze demo 328 mijnenlegger) en nu weer in Valkenswaard.

Donderdag 21 oktober,

Aangekomen op ons HQ in Loenen om wat laatste spullen in de S12 te laden, tafels, stoelen krijtbord, een officierstent en nog wat kleine meuk. Waar “de bad en was” is? Daarachter in de hoek, eerst een half uur karren kisten aan het verplaatsen, erachter komen dat je er niet bij kan, terug klimmen en klauteren en datzelfde nog een keer maar nu met een trapje.

Eindelijk op de plek aangekomen waar “de bad en was” zou moeten liggen, wordt er maar een halve “bad en was” aangetroffen. Met opruimen, na de verhuizing, is blijkbaar niet alles bij elkaar gebleven… Ach, ja binnenkort maar eens het magazijn goed aanpakken en inventariseren, zijn we daar ook vanaf.

Vrijdag 22 oktober,

Wakker worden koffie zetten ontbijten en richting bivakterrein, het begint een gewoonte te worden. Eenmaal onderweg bleek er echter een groot verschil met het vorige evenement, de temperatuur. Waar we naar Rijswijk nog met korte mouwen het zweet op de rug hadden zaten we nu te riebbelen van de kou met onze jassen met voering, handschoenen.

Je kan nu eenmaal niet altijd 6 gooien, in Valkenswaard aangekomen tenten opgezet, gegeten, een van onze leden opgehaald bij het busstation, beetje rondgehangen, de verkoopkraam al half opgekocht en toen maar richting bed, het zou immers een druk weekend worden voor sommigen.

Zaterdag 23 oktober,

Het was weer vroeg dag, het aantal aanwezige leden werd vergroot, het puptentenkamp van de verkenningsgroep werd uitgebreid en de eerste les onder genot van warme koffie kon beginnen. Les? Ja, les. En wel over belangrijke zaken ook voor de verkenning. We hebben namelijk, in theorie, een verkenningspatrouille te voet behandeld. Later dit weekend zal deze in praktijk beoefend worden. Inmiddels is de cc ook aangekomen met de S12, dus iedereen naar buiten en nog meer tenten opzetten, tafels en stoelen verschenen en het leek een heus bivakterrein te worden. Een soldaat verkenner ging onder leiding van de cc naar het dorp om klasse I te kopen, bij terugkomst gegeten en weer verder met het programma.

Een stuk exercitie gelopen, was ook wel wat roestig na 1.5 jaar “niks” doen i.v.m. brand, schoonmaken, corona, verhuizen en een nieuw HQ inrichten. Van een geroffel naar steeds mooier in de maat lopen, blijkt dat spreekwoord met oefening en kunst toch nog te kloppen. Met blaren op de voeten weer terug in het kampement, pleister erop en weer door. Lesprogramma weer hervat, nu wat geleerd/opgefrist over camouflage, wat je wel moet doen, wat niet en waarom wel of niet. Het wegwerken van vorm, glans, schaduw en schittering. De bekende S met Norrit, de helm camoufleren op het te bezoeken gebied, gelaatsnet en diens toepasbaarheden. Kortom veel geleerd zowel theorie als praktijk. Hoe goed die camouflage werkte hebben we zelf even kunnen ondervinden, naar een kort bij gelegen stukje bos gemarcheerd en daar 2 minuten gekregen om ergens te gaan staan zitten of liggen, hetzij achter de boom of in een greppel. Resultaat: onzichtbaar tot op enkele meters afstand. Daarna gewisseld en wederom bleek dat zelfs overdag met relatief weinig camouflage en bijna geen tijd om jezelf verdekt op te stellen, je echt goed moet zoeken om iemand te vinden. Korte evaluatie over de camouflage les en weer terug naar het kampement. Nu kon die camouflage er weer vanaf, iedereen naar de “bad en was”, oh wacht…. herstel, iedereen zijn buitenhelm vullen met water en een spiegel van een vau opzoeken. Nu iedereen weer toonbaar was kon er eten gehaald worden, wederom de soldaat verkenner, die ‘s ochtends ook al mocht rijden, in zijn trouwe DAF gestapt met de cc en richting het dorp gereden. De mannen even vrij van dienst en hadden de gelegenheid om het wagenpark van de bravo cie te bezichtigen. De DAF 66 YA was weer terug en de frietlucht kwam ons tegemoet, lekker gegeten en sterke verhalen gehoord/verteld.

Mestins weer opgeruimd en klaargemaakt voor het avondprogramma, zoals eerder al genoemd is de verkenningspatrouille te voet in theorie doorgenomen, tijd om wat dingen in de praktijk te brengen, zo ook het zicht bij nacht. Onszelf weer marcherend richting het inzetgebied verplaatst en daar begon ons avontuur, wat bleek? Die, oh zo duidelijke, veldienst tekens bleken in het donker toch slecht zichtbaar. Eenmaal terug op de bivak locatie nog een drankje gedaan in de kantine van de Bravo cie en richting bed. De zondag zou zo mogelijk nog drukker worden als de zaterdag.

Zondag 24 oktober,

Wekker gaat, aankleden, tandenpoetsen en de de mannen wekken. Nadat ook de mannen gewassen, geschoren waren en weer een fris gebit hadden konden we ons met de volgende hoofdtaak bezighouden: koffie! De organisatie was nog niet op (best gek het was ondertussen al 0700 uur) dan zelf maar een brander aanslingeren, een mok water erop en wat zakken oploskoffie uit de gevechtsrantsoenen erin. Toch handig die ritselkist. Iedereen was weer een beetje wakker, en opgewarmd na de koffie, dus kon de tafel gedekt worden voor het ontbijt. Ook maar meteen een lupa gemaakt voor het geval dat. Gauw de spullen opruimen, en weer wat tafels en stoelen in de S12 om in het inzet gebied nog te kunnen gebruiken. Opstellen bij het voertuig, instijgen en we waren onderweg. Een paar km verderop komen we tot stilstand en is het weer uitstijgen, tafel met stoelen neerzetten, aggregaat met Bravilor eruit en weer verder met de les. Deze keer werd verder ingegaan op de velddienst tekens, toch we DE manier van communiceren onder de verkenners. Eerst maar lekker klassikaal oefenen, ik doe voor jullie doen na, zodra het er een beetje inzit mag iedereen nog het een en ander voordoen en gaan we het in de praktijk brengen. Met een colonne, met 2 colonnes en weer terug naar 1. In dekking, halthouden, voorwaarts enz. Dit ging een poosje zo door en inmiddels was het weer tijd voor lunch. Weer een lupa gemaakt want de vorige was alweer op. Weer verder met oefenen. Deze keer ook het oversteken van kruispunten geoefend tot ook dit vlekkeloos verliep. Gauw nog even terug naar onze eigen troepen in het inzetgebied want er bleek soep met worst te zijn. Na een kom snert een een broodje knakworst werd besloten dat we maar eens alles in de praktijk moesten brengen wat we dit weekend geleerd hadden. Omgehangen, gecamoufleerd en al stonden we opgesteld om informatie over een groepje gesignaleerde Oost-Duitsers in te winnen. Hier zijn we uiteindelijk een paar uur zoet mee geweest. Uiteindelijk hebben we de locatie van 2 Oost-Duitse posten vast kunnen stellen het aantal manschappen en wat overige informatie.

U zult misschien denken dat er alleen de verkenningsgroep aanwezig was, maar niets is minder waar. Nou goed de verkenningsgroep was bijna geheel compleet maar was ook personeel van de staf de onhgp en de vbdgp te vinden. De staf en ondhgp hadden als doel het aan de praat krijgen van een aggregaat aanhangwagen, deze bleek in de praktijk al snel een gehele revisie nodig te hebben, dus dat was snel klaar. De vbdgp is druk met radio’s bezig geweest en heeft berichten van over de hele wereld kunnen ontvangen.

Het evenement loopt op zijn einde tezamen met onze energie. Tijd voor operatie Stofwok dus. Alles van het inzetgebied in de S12, instijgen en op het basis bivak er weer uit, tenten afbreken inladen, PSU in balen stoppen en inladen. En dan is het weer tijd om handen te schudden en ieder zijns weeg te gaan. Aangekomen in Loenen staat een aangename  verrassing te wachten. De vriendin van een van de verkenners stond voor de poort met een warme maaltijd, gauw naar binnen en eten, die zooi komt straks wel. Lekker gegeten en nog even nagenoten van het evenement moest het er dan toch van komen, eest de S94 naar binnen gegidst, daarna de S12. Wat PSU eruit en in de personenwagen en dat was het dan, nog een laatste bak koffie en dan zit op herhaling 2021 er weer op.

Ik denk dat we terug kunnen kijken op een zeer geslaagd evenement, waarin we veel leuke dingen gedaan en geleerd/opgefrist hebben.

Plv c vkgp

Video: Reclame voor Op Herhaling 2021