De KL kende een groot aantal Opleidings Centra (OC’s). Intussen zijn daar vele van opgeheven of samengevoegd. Al die OC’s hadden hun eigen lesmaterialen zoals grote of kleine instructiemodellen of wandkaarten. Wie kent niet de opengewerkte YP408 modellen of de houten borden waarop de werking van een wapen te zien was. Er is zelfs binnen de KL een werkplaats (CWI) die deze instructiemiddelen op bestelling ontwikkelt en maakt. Veel van deze lesmaterialen zijn in musea terecht gekomen en een enkele keer bij de domeinen.

Omdat wij ook regelmatig lesjes draaien zijn we altijd opzoek naar bruikbare, originele hulpmiddelen. Soms vinden we wat op bijvoorbeeld marktplaats.nl maar af en toe krijgen we ook wat geschonken. Onze laatste aanwinst is een houten groot formaat model van het Askaniakompas, het kompas van de KL.

Een geweldig hulpmiddel bij de kaart&kompas lessen die wij ook geven. We zijn er dan ook bijzonder blij mee !

Een ander instructiemiddel wat we geschonken hebben gekregen is deze kist. Ongeveer 2,5 meter lang, in de binnenkant van het deksel een hemel beschildering en daarvoor langs lopend een electrisch aangedreven ketting. Helaas ontbreken de belangrijkste onderdelen: de figuurtjes die op die ketting gemonteerd zaten.