Evenement             : Op Herhaling
Evenementdatum : 20 t/m 22 oct 2017
Locatie                     : Geniemuseum en oefenterrein te Vught
Foto’s                       : Foto reportage Op Herhaling 2017

Zoals gebruikelijk bij alle evenementen waren de voorbereidingen voor “Op Herhaling” al ruim van te voren begonnen. En voor dit evenement zelf al heel lang van te voren omdat wij mijnenleggen met een replica van de DAF YA 328 mijnenlegger uit 1963 wilden demonstreren en die moest natuurlijk gebouwd worden. Zie hiervoor het verslag van onze plv C-OHGP.

Ook het opzoeken van de overige middelen (kisten, markeringsmiddelen mijnenveld, detectie middelen mijnen) moest ruim van te voren plaats vinden om e.e.a. op volledigheid na te zoeken (zouden dit natuurlijk moeten zijn, maar ja, je weet maar nooit). Door deze voorbereidingen was het inladen en klaarmaken van de “mijnenlegger” op de vrijdag voorafgaand aan het evenement vrij vlot klaar (inladen tenten, concertina’s en wat ander klein spul evenals het afdekken van de bak met zeil) en konden we begin in de middag vertrekken naar het Vughtse. De reis was een klein beetje spannend voor de Dikke DAF chauffeur want de vorige trip was niet geheel vlekkeloos verlopen. Maar deze keer liep de rit technisch perfect. Tijd technisch wel de nodige problemen – lees files. Hierdoor arriveerden we pas vrij laat bij het Geniemuseum. Gelukkig hadden we gekozen voor een bivak bestaande uit puptenten en officierstenten want er was een nat weekeinde voorspeld en 1 maal per jaar met grote tenten lopen hannesen die nat waren (en dus zwaar en onhandelbaar) vonden wij ook wel genoeg. Door deze keuze stond e.e.a. snel en hadden we tijd voor een terreininspectie, een kort bezoek aan de supermarkten van Vught om daarna aan te sluiten bij de BBQ welke onze Oost-Duitse vrienden hadden georganiseerd. Gelukkig op zijn westers, dus goed vlees en mooie salades. Daarna was de pijp wel leeg en ging een ieder naar zijn slaapmandje.

Zaterdagochtend was het voor de vkgrp vroeg op (krijg je met een nieuwe plv c-vkgrp, die moet zich bewijzen). In de sportkleren en hobbelen over het veld. Viel allemaal niet mee. Daarna gezamenlijk wassen. De overige mannen van de ststvzcie waren in de tussentijd ook wakker geworden en waren bezig het ontbijt klaar te zetten. Natuurlijk begon het toen te regenen – direct vluchtte iedereen met tafels, stoelen en het ontbijt een officierstent in waar het dan ook al snel een knusse bedoening was.

Ja, regen – was voorspeld. Dus niet fijn voor de demo met de YA 328 mijnenlegger en het zoeken naar mijnen. Maar wat schetste onze verbazing, rond 1000 uur (openingstijd voor het publiek) klaarde het op. Direct de Dikke gestart en alles en iedereen naar het oefenterrein afgevoerd. Daar het demo terrein ingericht en we waren klaar voor de eerste demo net op het moment dat het eerste publiek arriveerde. De gehele dag door volledige demo’s gegeven in, meestal, stralende zon. Alles verliep prachtig. Niet ging kapot, publiek vond het allemaal interessant en wij hadden er lol in (nou ja, na de zoveelste demo sleet er wel wat verveeldheid op).

Maar alras was het 1700 uur, sein om af te breken (demoterrein moest weer leeg opgeleverd worden) en terug te keren naar het bivak. Eten was er weer in de vorm van een snackkar waar iedereen naar hartenlust friet, kroketten, frikandellen en weet ik wat niet meer kon bestellen. Ook was de regimentsadjudant der Genie en zijn marketenster aanwezig welke ons weer enige historie en traditie van de Genie bij brachten. O.a. het genielied (waar dus een heuse IK voor bestaat) en de traditionele borrel uit het tonnetje van de marketenster (“Op het regiment” en hup achter in je keel).

’s Avonds werd het nog lang gezellig.

Helaas was het de volgende mogen wederom voor de vkgrp vroeg op (de plv gc moet nog wel beter de benodigde tijd leren inschatten, de groep stond ruim een half uur te vroeg paraat (en die hadden ze natuurlijk nog lekker kunnen slapen) in de kou en vochtigheid en in hun sportkleding. (toch goed gedaan mannen, Uw C).

Nu kan je natuurlijk de mannen een half uur laten staan tot de juiste tijd gearriveerd was maar of je daar bonuspunten mee scoort? Dus om 0600 uur liepen er een aantal mannen in oranje shirtjes en zwarte broeken over het genie terrein te dartelen. Er was in de tussentijd een voetbal geritseld. Dus werden er simpele balspelletjes gedaan om de lijven wat los te krijgen (bij 1 soldaat lukte dat allemaal niet zo erg, of niet wakker, of geen zin, of gewoon een stijf en stram lichaam (doorhalen wat niet van toepassing is)). Na een klein uurtje weer terug naar bivak, nog een half uurtje voor jezelf, wassen en ontbijten samen met de rest. Om 0800 uur was er nog een voetbalwedstrijdje gepland met onze Oost-Duitse vrienden maar die konden de muur niet over komen (verslapen, die luiwammesen). Nog even met twee man die uiteindelijk kwamen opdagen een spelletje lummelen gedaan. Maar toen was het al bijna tijd voor het klaar maken voor de demo’s. Dus nu geen wedstrijd, maar hij blijft staan voor een volgende keer.

Tegen 1000 uur begon het te regenen en volgens buienradar bleef het regenen tot zeker 1400 uur. Aangezien het ’s nachts ook al had geregend werd er eerst een terreinverkenning uitgevoerd naar het demoterrein. Deze bleek ansich goed betreed en bruikbaar. Helaas was de mijnenlegger niet geheel bestand tegen de regen (in vele kisten zat nog allerlei materiaal welke echt niet nat mocht worden) en werd er in de kantine gewacht op beter weer. Iets eerder dan 1400 uur begon het op te klaren en zijn we alsnog naar het demo terrein afgereisd. Door de omstandigheden hebben we aldaar alleen het leggen van de mijnen gedemonstreerd. Rond 1500 uur verslechterde het weer dermate dat we (en alle andere aanwezige groepen) er een eind aan hebben gebreid. Terug naar bivak. Aldaar de spullen opgeruimd. Tenten nat licht opgevouwen en, na afscheid genomen te hebben ieder richting naar huis met uitzondering van de groep die de Dikke DAF naar het hoofdkwartier van DKO terugbracht. Deze hadden nog wat werk aldaar: het uithangen van een twee tal officierstenten, het controleren of de inhoud van de kisten droog overgekomen was. Kisten open zetten om het vocht eruit te laten dampen etc.

Na een laatste bak koffie ging ook deze groep naar hun eigen huis.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat het weer een leuk evenement geweest is, de demo met de mijnenlegger zeer geslaagd was (al moeten we dat niet weer twee dagen achter elkaar doen), de organisatie prima voor elkaar was en dat helaas, hopelijk door het weer, de publieke belangstelling erg mager was.

Afsluitend willen wij nog graag de organisatie bestaande uit het Genie museum Vught en de Bravo-compagnie hartelijk bedanken voor alle inspanning en gastvrijheid. En natuurlijk alle andere (re-enactment)groepen die aanwezig waren wan ook zonder hen geen evenement.

C-DKO