Evenement             : Op Herhaling
Evenementdatum : 21 t/m 23 oct 2016
Locatie                    : Geniemuseum Vught
Foto’s                      : N.v.t

Na enige edities op het terrein van het Oorlogsmuseum Overloon en bij Valkenswaard is het evenement “ Op Herhaling” neergestreken bij het Geniemuseum te Vught en het oefenterrein van de Genie. Voor alle deelnemende (re-enactment)groepen (VLGH, Bartje-Cie, Badger, Unifil, Bravo-compagnie en natuurlijk wij als DKO) was het dan ook even zoeken naar een juiste invulling van de aan hen toegewezen ruimte. Soms was dit een terrein vol met (mooi!) geniemateriaal, zoals onze locatie maar het kon ook een groot grasveld zijn of een stuk bosrand. Iedere ruimte had zo zijn eigen (on)mogelijkheden.

In de voorbespreking van het evenement, zowel met de organisatie (Bravo-compagnie en het Geniemuseum samen) als intern DKO, was besloten om de verkenningsgroep volledig tot ontplooiing te brengen, incl. inzet van ons eigen pantser: de YPR. Ook werd de GNK-grp ingezet (sinds lange tijd ook weer volledig bemand) en werd er een verbindingsdisplay getoond. De laatste werden ontplooid in de “ tuin” van het geniemuseum terwijl de verkenningsgroep volledig kon losgaan op het oefenterrein van de Genie.

Al met al, gingen er vanuit diverse locatie uit het land, DKO-ers op pad richting Vught om op de vrijdag voorafgaand aan het evenement al het (kleine) kampement in de “tuin” op te zetten. Helaas bleek de, door de organisatie, toegezegde boogtent voor overnachting niet aanwezig en hadden we te weinig overnachtingmogelijkheid. Uiteindelijk kon er uitgeweken worden naar een soort partytent. Niet ideaal. Doordat het een plastictent was veel condens aan de binnenzijde. Het leek ’s morgens wel of het regende. Maar voordat het tot slapen kwam, hebben we samen met de VLGH (zoals de regelmatige lezer weet zijn dit onze “Oost-Duitse” vrienden) een heerlijke BBQ gehouden. Ook Badger was daarbij aanwezig. Gezellige avond.

De zaterdagochtend, waarbij er hier en daar wat moeite was om op te staan, fris en fruitig aan de slag, na eerst een gezamenlijk (nog even snel ingeslagen) ontbijt genuttigd te hebben, om de laatste zaken in orde te brengen voordat het publiek het terrein op zou komen.

Om 1000 uur was dit zo ver en kwamen de eerste bezoekers binnen. Na ontvangst in de “rekruteringstent” waar men geschikt of ongeschikt bevonden werd, na een korte medische check (gewicht, lengte), voor verder bezoek (n.b. uiteindelijk bleken de bezoekers in prima conditie te zijn want over de twee dagen van “ Op Herhaling” is er niemand ongeschikt bevonden) kwam men al snel bij de BHP en verbindingsdisplay van

DKO. Veel geïnteresseerd publiek in onze opstelling, vooral op zaterdag. Hierna verdween men het Geniemuseum in om via de achteruitgang bij de displays te komen van de andere groepen. Tevens kon het publiek opstappen op militair vervoer richting het oefenterrein. Hier werd allerlei geniemateriaal in actie getoond door de vereniging …….. Op dit terrein was ook de verkenningsgroep van DKO actief met diverse activiteiten. Welke dat waren kunt u lezen in het verslag van de verkenningsgroep zelf.

Al snel was het 1700 uur. Einde oefening, patatboer het terrein op. Heerlijk patatje met wat. Echter dit niet voordat de regimentsadjudant der Genie ons een hartelijk welkom had geheten  met als afsluiting de traditionele borrel, ontvangen van de Marketenster, en uiteraard het Genielied (link opzoeken)  welke door opvallend veel aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.

Na een frisse nacht (voor het eerst nachtvorst) wakker wordend in een mistige wereld. Ontbijtje, samen met VLGH, die daarbij ons gehele kamp overnam waardoor wij zelf maar een zitplaatsje moesten zoeken J en een reprise van de zaterdag. Helaas bleef het de gehele dag wat mistig wat wel mooie foto’s oplevert maar het niet echt aangenaam maakt als je een wat meer statische display bemand. Maar het publiek was hartverwarmend en was ook de zondag weer voorbij voordat je het wist. Operatie stofwolk was dan ook snel klaar. Nog even snel een maaltijd bij de “ Oost-Duitsers”. Wederom gezamenlijk, je zou bijna gaan denken dat we echt vrienden aan het worden zijn.

Een deel van DKO moest helaas vroegtijdig het terrein verlaten. Een van de chauffeurs van de militaire voertuigen die materiaal terug moest brengen naar het depot moest zondagavond nog werken voor de baas. Derhalve was de afsluiting wat rommelig en werd er zelfs geen eind-appel gehouden. Een raar einde van een verder super geslaagd evenement.

We hopen dan ook dat we nog vaker deze locatie mogen/kunnen gebruiken voor “ Op Herhaling”. Op naar de “ 2017” –editie.

C-DKO

 

Nagekomen: Nog een video van de YPR Demo.