Spring naar de hoofdinhoud

Dienstplicht op Herhaling 23 en 24 augustus 2008 – Axel

Evenement             : Dienstplicht op Herhaling
Evenementdatum : 23 en 24 augustus 2008
Locatie                     : GAF terrein, Axel
Foto’s                       : Foto reportage “Dienstplicht op Herhaling” 2008

Op uitnodiging van het GAF is DKO op bezoek geweest bij het evenement “Dienstplicht op Herhaling”. Doelstelling van het evenement is om, zoals de naam al doet vermoeden, de dienstplicht weer voor het voetlicht te brengen. En dat streven past perfect in onze doelstellingen, vandaar dat wij dit initiatief van harte ondersteunden.

Naast DKO was er ook een afvaardiging van de stichting “De Oude Stomp” aanwezig en de  Rekwisieten commissie KL met een YPR pantserrupsvoertuig en een 25 ponder getrokken kanon. Uiteraard waren er ook andere enthousiastelingen, die iets uit deze periode willen laten zien, aanwezig.

De activiteit die wij wilden uitvoeren was het bouwen en inrichten van een waarnemingspost met aansluitend een kleine CP. Op een 10-tal meters afstand zijn de puptenten gelokaliseerd  voor de rust van die delen van de eenheid die niet belast zijn met bemanning van de waarnemingspost en/of CP. Zoals U al uit “wilden uitvoeren”  kunt opmaken is dit niet geheel van de grond gekomen. De puptenten stonden snel genoeg maar het uitgraven van de CP en waarnemingspost hebben zaterdags ernstig geleden onder de enorme regenval. Er viel zoveel water dat de genoemde objecten geheel volliepen waardoor verdere uitbouw niet of nauwelijks mogelijk was. In de namiddag trok het wolkendek een beetje open en hebben we nog wel wat werk kunnen verzetten maar  het vlotte niet echt. Ook de samenstelling van de grond, veel stenen, werkte niet echt mee.

Gelukkig was het ’s avonds droog en konden we met zijn allen genieten van een warme hap die uit de veldkeuken werd uitgeleverd. Om daarna diverse contacten op te halen en een diavoorstelling uit de diensttijd in Libanon (1981) te bekijken. Al met al een gezellige afsluiting.

Zondagochtend. Zon. Alles was lekker aan het opdrogen. Maar aangezien men verderop de dag wederom regen verwachtte (die gelukkig uitgebleven is)  besloten we om zoveel mogelijk  op te ruimen en alleen datgene te laten staan wat voor het publiek nog leuk is om te zien. Dus b.v. de half afgebouwde CP/waarnemingspost weer ingepakt en de puptenten laten staan. De dag gevuld met diverse patrouilles. Zowel gevechts- als waarnemingspatrouilles. Het GAF-terrein waar het evenement zich afspeelde leent zich zeer voor dit soort acties. We hebben er dan ook volop gebruik van  gemaakt.

In de late namiddag de rest ingepakt. Afscheid genomen van de organisatie en op huis aan om aldaar alles weer te reinigen en op te ruimen. Klaar voor het volgende evenement: Monumentenweekeinde op Fort by Vechten, 13 en 14 sept. a.s.

C-DKO