Evenement : “Militärfahrzeugtreffen Hannover”

Evenementdatum : 6-7 mei 2017

Locatie : Strassenbahnmuseum Sehnde (Hannover)

De DKO was vorig jaar ook al strak van plan om de uitnodiging voor dit Duitse evenement te aanvaarden maar helaas….door allerlei oorzaken kwam het er niet van. Dan editie 2017…scheelde niks of dit ging ook weer mis. We zouden met 4 man en wat voertuigen, het werden er 2 met een fiets en een motorfiets….maar we waren er.

Eerst maar wat over het evenementsterrein want dat was ansich al bijzonder. We hadden verwacht op een keurig net museumveldje terecht te komen maar dat bleek even wat anders: een soort kruising tussen het Hembrugterrein en treinmuseumcomplex in Goes overgoten met een zeer Duitsch sausje. Prachtig, dat wel. In ’t kort: Het is een voormalige Kalimijn die in de 30-er jaren gesloten werd en direct door de Wehrmacht werd omgebouwd tot munitieassemblagefabriek. Wat er gedurende de oorlogsjaren gebeurde mag duidelijk zjn…. Na de oorlog hebben de britten de boel opgeruimd en het terrein tot de komst van de Bundeswehr gebruikt als opslagplaats. De Bundeswehr verliet het complex in 1974 waarna een tramverzamelaar/museum de loodsen vol reed met allerlei oude tramstellen uit heel Duitsland en wat verder voor de voeten kwam. In totaal zo’n 350 stuks! na wat jaar ging de boel op de fles en nam het huidige museum alles over. Eindresultaat: een pracht terrein in nagenoeg originele staat en veel, heel veel tramstellen…in te restaureren staat, reeds gerestaureerd of gewoon rijdend. Voor het hele verhaal zie hier : Die Heeresnebenmunitionsanstalt (Bw) Sehnde-Wehmingen

Dan het evenement…Tjah…anders dan bij ons. De Duitsers kennen onze manier van re-enacten niet zo maar maken er wel heel veel meer van dan een gewone voertuigclubmeeting. Complete goed verzorgde display’s, veel materieel ook van de Bundeswehr zelf. Wat opviel was dat er relatief veel Engels te zien was. Diverse types landrovers en zelfs een rupsvoertuig. Na wat rond babbelen bleek dat het bijna allemaal gewoon Duitse re-enacters waren. Wat dan weer de opmerking van een Deutsche kamerad opleverde : Ach so…Sie sind auch tatsächlich Holländisch !!! neèèhh

De organisatie was onverwachts een stuk losser dan bij onze militaire feestjes. Misschien komt dat ook weer doordat ze nog niet zo veel ervaring hebben hiermee. Bij aankomst was het motto: “kijk maar wat je doet en waar je gaat staan”. Het programma was verder ook vrijblijvend. ’s Middags zijn we meegereden in de colonne (met 30 oude bakken 50km/u over de gigadrukke A2 zonder echte begeleiding..oeps) Naar een Feldjägermuseum in Hannover. was aardig, duurde wel wat lang en geen koffie…. In de avond na verorbering van bratwurst mit kartoffelsalat een wandeling gemaakt over het terrein en tot laat met de nachbarn gezellig Duitsch reden over van alles en nog wat. Met bier und bratwurst uiteraard. Zondag was wat suf. Met z’n tweeën kan je ook niet veel. Wel behoorlijk wat publiek en gezellig. De trams reden af en aan en er reed zelfs een tramstel uit Amsterdam rond…!

Het feestje was ook schnell afgelopen. Tegen 13.00u. waren bijna alle groepen aan het inpakken. wij ook maar dan, wegwees….

De plv C-ONHGP.