Aanhangwagen 1 ton

klik op het formulier voor algemene gegevens.

De aanhanger 1 ton was in vele vormen te vinden binnen de KL. De oer-uitvoering is de Ben Hur, stammend uit WOII en herkenbaar  aan het neuswiel en de iets verder naar achter gemonteerde as. Op de mobcomplexen waren  Ben Hurs met soms zelfs nog gedeeltelijke houten opbouw  tot in de jaren 90 te vinden.

De KL heeft bij meerdere firma’s 1 tons aanhangers laten maken, de uitvoeringen weken wel wat van elkaar af; met of zonder reservewielhouder, neuswiel of steun, oplooprem, handrem bediening..enz.enz.  Er zijn ook uitvoeringen met een specifieke opbouw, hoge huif (meestal toolsets),  metaal en afsluitbare huif ( CADI ) of aggregaat inbouw.

De DKO heeft 2 Polynorms en eén Jongerius met toolset inbouw.

De gereedschapsuitrusting in de toolsetaanhanger is de “kleine” set wielvoertuigen algemeen uitgebreid met een set DAF spec.algemeen. Deze uitrustingen waren de standaard voor de kleine 2de echelons onderhoudsgroepen in een bataljon  (CompagniesOnderhoudsGroep of EskadronsOnderhoudsGroep). De toolsetaanhanger werd meestal getrokken door een DAF YA 126.

De aanhanger van de S12 heeft in 2010 een kleine verbouwing gehad.

We waren een beetje klaar met het tillen en slepen van ons 3KW Dynaf aggregaat en besloten om deze te gaan inbouwen in een aanhanger. Dit werd destijds ook wel gedaan. Wel hebben we direct maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de verlichtingsuitrusting en een jerrycanhouder er bij in te bouwen, gemak dient de mensch.

En zo ziet ’t er dan uit achter de YA 126, alles in canvas, oude stijl. Alleen de bandjes nog..