Evenement             : Bussum Bridgehead
Evenementdatum : 09 t/m 12 mei 2013
Locatie                     : Oefendorp Craillo, Bussum
Foto’s                       : Foto reportage Bussum Bridgehead 2013

Evenementdatum : 09-05-2013 t/m 12-05-2013

Locatie : Oefendorp Craillo, Bussum.

Klik HIER voor de diavoorstelling.

Donderdag 9 mei j.l. was het weer zover. Bussum Bridgehead gaat weer van start. Na de nodige voorafgaande vergaderingen over hoe en wat kunnen we eindelijk op deze dag overgaan tot het opzetten van een bivak.

We stonden dit jaar niet op onze gewoonlijke locatie omdat de organisatie nu de groepen naar jaar wilde plaatsen op het terrein. Vanaf WWII t/m inzet SFOR. Dit leek op papier een aardig plan. In praktijk toch wat weerbastiger. Scheiding WWII en daarna lukt wel maar verder… puntje van evaluatie lijkt mij. Maar goed, terug naar de opbouw. Daar DKO vooraf een terreinverkenning had gehouden en al duidelijk was wat waar zou komen te staan kon er al vroeg begonnen worden met het neerzetten van het bivak. Dit maal bestaande uit: een BHP (Bataljons Hulp Post, zeg maar een militaire EHBO-post), een Commandopost en de “kleine” keuken want, zoals onze volgers op facebook (www.facebook.com/41DKO) weten, onze keukenbak is in grote revisie en derhalve niet inzetbaar. Tevens een puptenten kampje even verder op.

Nu werd er donderdags niet alleen opgebouwd maar ook al druk geoefend voor het gezamenlijke appel op vrijdag en er werd ’s avonds wacht gedraaid aan de poort (voor een aantal leden en geheel nieuwe ervaring).

De vrijdag startte met een lekker ontbijtje en vers gezette koffie om daarna een druk programma af te werken. Oefenen appel, onder de knie krijgen van de in- uitstijg drills YPR (ja, hij kon weer eens mee) alsmede de rondom beveiliging dezes en dan ook nog gedurende de dag het grote appel waarbij de gevallenen van alle oorlogen werden herdacht (in aanwezigheid van de IGK (Inspecteur Generaal Krijgsmacht en veteranen). Al met al, een ieder was ’s avonds best wel moe en bleven dan ook niet gek lang op het feest (wat geen feest wilde worden op deze avond). Ook onze gnk was in de weer geweest, samen met de verkenningsploeg, met simulatie gewonden transport.

De volgende dag, zaterdag, staat traditie getrouw in het teken van de rondrit. Zo ook nu weer. Meestal is het erg warm en staat er veel publiek langs de kant van de weg. Dat was nu wel even anders. Koud en regen was ons deel. Vooral de inzittenden van de VK01 vonden dit niet echt fijn. Maar goed, na afloop warm douchen, lekker eten en het leed is dan al weer gauw geleden.

En dan is het alweer zondag. De dag waarop wij, als 41 DKO, de meest leuke wacht van het jaar mogen draaien. Die van de vroege ochtend tot het moment dat het publiek naar binnen mag. Altijd weer handelaren die naar binnen willen maar (nog) niet mogen. Deelnemers die geen papieren bij zich hebben. Voertuigen die naar binnen willen maar niet mogen. Of te wel er valt dan altijd wel wat te doen. Daar het de ochtend erg regenachtig was en in de middag plotseling het zonnetje te voorschijn kwam werd operatie “Stofwolk” wat vervroegd om alles (en dan vooral de tenten) droog op te kunnen ruimen. Uiteraard geschiedde dit opruimen geheel in stijl en heeft het publiek er nauwelijks wat van gemerkt behoudens dat ze onder de indruk waren van de efficiëntie waarin het opbreken werd uitgevoerd.

Na nog even een soepie, eindappél, afmelden bij de organisatie en helpen de YPR op de dieplader te plaatsen, ging een ieder weer zijns weegs terugkijkend op een anders dan andere jaren, maar zeker geslaagd, Bussum Bridgehead.

C-DKO