Evenement             : Ondersteuning reünie UNIFIL
Evenementdatum : 27 en 28 september 2019
Locatie                     : Breeveld, Breda
Foto’s                       : Ondersteuning reünie UNIFIL 2019

Al weer ruim een jaar geleden kwam de organisatie van de reünie UNIFIL 2019 bij DKO op het net of zij een display wilde bemannen dat, voorheen, door Libanon-gangers zelf werd gedaan. Aangezien we elkaar al langer kende was de organisatie ook op de hoogte van het feit dat DKO, om moverende redenen,  erg terughoudend staat om juist als Libanon-ganger een display neer te zetten. U kunt zich dan ook voorstellen dat het eerste verzoek niet direct geaccepteerd werd. Uiteraard bleven we wel in communicatie en na een avond voorlichting gehad te hebben over wat er nu allemaal daadwerkelijk in Libanon gebeurd is (in onze groep zitten jongens die NA Libanon geboren zijn (even voor de beeldvorming)) en diverse goed gesprekken hebben we uiteindelijk besloten om toch gehoor te geven aan het verzoek.

En zo werd er op vrijdagnamiddag 27 september 2019, op een parkeerplaats achter evenementenhal Breeveld, waar de reünie plaats zou vinden,  door DKO een tweetal boogtenten opgezet achter het reeds aanwezige roadblock. Een boogtent AD (algemene dienst, om te overnachten, en een boogtent, keuken (en ja, ook de keukenbak was mee, dus die werd er ook mooi in geplaatst). En daarmee was de opbouw al eigenlijk klaar. AD-tent inrichten met tafel voor de koffie en diverse slaappunten. Chinees halen in het dorp (planning was restaurant “De Beren” welke vlak bij was (echter onze verkenner had niet gezien dat die pas over een maand open ging (nee, zeg er verder niks over)), een borreltje, een chippie en iedereen lag al snel ging iedereen te ruste.

Aangezien de boogtent AD enige weken ervoor al eens gebruikt was, na jaren in de opslag, en niet geheel waterdicht bleek te zijn (lekken langs de naden) maakte een aantal DKO-ers zich zorgen over hoe droog men de nacht zou doorbrengen als het zou gaan regenen. Een aantal andere maakte zich echter in het geheel geen zorgen (natte tenten krimpen en sluiten juist de naden). En zo kon het gebeuren dat er zowel in de boogtent AD als keuken geslapen werd.

De nacht was zeer onstuimig, ongelofelijk veel regen en harde wind (gelukkig stonden de tenten goed geborgd aan betonblokken) en beloofde niet veel goeds voor de volgende dag. Toch, toen we opstonden, op onchristelijke tijd (0600 uur), was het droog (althans in een van de twee tenten. We laten hier in het midden welke dat was) en ook buiten leek het aardig, het zonnetje scheen zelfs al een beetje. Goed begin.

Na een lekker ontbijtje met gebakken en gekookt ei was er aandacht aan de laatste details. Juiste armlets om, goede baret, helm en we werden er op gewezen dat de gasmaskers niet om moesten maar dat ze in Libanon ergens in de tent achter bleven, weer wat geleerd.

We waren keurig op tijd klaar op het moment dat de eerste reünisten het terrein op kwamen. Benieuwd naar de eerste reacties, want we waren toch nog wel wat huiverig. Echter: niets dan lof, wat tips en trucs mogen ontvangen, o.a. dracht wapens en die zijn alleen maar welkom.

En zo verliep de hele dag goed, vol met enthousiaste verhalen die vooral los kwamen door het zien van de display. In de tussentijd was er in de evenementenhal ook van alles te doen en te horen. Band, speeches, natuurlijk elkaar ontmoeten. Er waren stands van allerlei organisaties die zich al dan niet direct op veteranen richten. Echter het belangrijkste wat we meegekregen hebben vanuit de hal was een meer dan voortreffelijke Blauwe Hap maaltijd.

En zo liep het snel naar het einde van de dag en werd het signaal “oefening Stofwolk” afgegeven. Poort dicht, tenten leeg ruimen, keukenbak inhaken en de boogtenten plat gooien. Hier zat enige haast achter want, hoewel het, vrijwel, de gehele dag droog geweest is dreigde het toch te gaan regenen en natte boogtenten …. Laten we zeggen geen pretje om op te ruimen.

Maar met vereende krachten was alles snel opgeruimd. Restte nog inladen in de meegekomen S12, afscheid nemen, Unifil-middelen inleveren, afscheid nemen van de organisatie en terug naar HK, daar de boel uitruimen en weer binnen zetten. Afgesloten werd met een heerlijke pannekoek (of twee) en een filmpje. De schrijver dezes haakte daarna af om naar huis te gaan maar een aantal man bleef nog overnachten want de zondag was het KTR beurs.

We mogen terugkijken op een, voor DKO, op een uniek weekeind waar we, voor even, een klein beetje hebben mee mogen beleven van de verhalen van Libanon.

Een laatste noot: ondanks onze reserves vooraf een super geslaagd evenement en, als er al opmerkingen waren of kritiek dan was dit alleen in een positief opbouwende vorm.

MANNEN van UNIFIL, we zijn trots op jullie.