Evenement             : LPLG weekeinde
Evenementdatum : 26 t/m 28 september 2008
Locatie                     : Landgoed Beers, Cuijk
Foto’s                       : Foto reportage LPLG 2008

Voor de derde maal was DKO aanwezig op het LPLG-evenement. Na Haarzuilens en Liempde was nu Landgoed Beers te Cuijk aan de beurt om gastheer voor dit evenement te zijn.
Dit jaar rukte DKO met een grotere eenheid op dan anders (ruim 10 man). Wat resulteerde in een aardig compleet bivak, bestaande uit een boogtent, tweetal officierstenten waarvan 1 als Commandopost ingericht en een serie puptenten. Natuurlijk alles netjes afgecamoufleerd.
Op de vrijdag werd door de kwartiermakers het bivak opgebouwd. Alles stond dan ook helemaal klaar toen de rest van de eenheid arriveerde. De mannen  hoefden alleen hun eigen slaapgelegenheid maar op te zetten en aan te schuiven bij de avondmaaltijd. Later een frisse en vooral vochtige nacht en de volgende ochtend fris en fruitig op appèl.

Nadat alles een beetje aan kant was ( de rest van VHM was wezen ontbijten, je wil niet weten wat voor troep deze mensen achter laten (J)) en iedereen een beetje op temperatuur was gekomen, werd er aanvang genomen met wat lessen in exercitie, leiding geven, gidsen, wapens (Fal) en militaire gebruiken. Dit allemaal toegespitst op de aanwezige ervaring en kennis.
DKO had zich als vrijwilliger opgegeven om ’s middags de “wacht” (= kaartcontrole) te vormen. Alweer een uitgelezen mogelijkheid om  wat procedures te testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de radio-procedures, rondom beveiliging van de groep die niet op wacht staat en wisselen van de wacht.
Voordat iedereen het in de gaten had, was de avond al weer ingevallen. Tijd voor het avondeten. Zoals (bijna) traditie verzorgt DKO dan de maaltijd voor alle aanwezige VHM-groepen en maken we er een gezellige gezamelijke maaltijd van. Dit jaar, helaas, geen hemelse modder (commandant van de intendance bleek dit verboden te hebben, was vorig jaar te lekker geweest) maar wel eigengemaakte kip-kerrie met rijst en een toetje (uit een potje, dat dan weer wel). Smaakte prima!. De corvee-ers vonden achteraf de keuze voor kip-kerrie toch niet zo geslaagd. De eetbakjes sloegen allemaal groen uit en waren lastig schoon te maken. Maar ook dit obstakel werd met vereende krachten uit de weg geruimd.
Na het avondeten splitste men zich om of naar het LPLG-feest te gaan of zelf een feestje te bouwen bij een kampvuur of de banden met ander groepen aan te halen. Sommige konden niet kiezen en deden dus maar alle drie. Al met al werd het zeer gezellig.

De zondagochtend stonden de DKO-ers wederom fris en fruitig op appèl…… Sommige onder hen iets te fris en dachten onder de eenheid van tenue (wat in de jaren 70 wel erg belangrijk werd geacht, dus wij nu ook) uit te komen. Dit werd echter deskundig door onze CSM de kop ingedrukt. Dit was maar goed ook want aansluitend op het appèl werd er even stevig aan getrokken zodat alle spieren weer lekker warm waren en men de dag met goede energie aan kon.
De dag werd gevuld met diverse sluip en kruip technieken (robbengang, spokengang, tijgersluipgang) en een stukje “draagbaar exercitie” (d.w.z. hoe krijg je iemand op een draagbaar zonder hem nog meer te verwonden, hoe loop je met een draagbaar zonder dat de patiënt er af valt en ,vanzelf sprekend, wat zijn de daarbij behorende commando’s).
Ineens: vijf uur. Eindappel, soep eten (de nu al beroemde DKO-erwtensoep zonder erwten). Afbreken (dit gaat als de gesmeerde bliksem). Nog wat napraten en iedereen is rond 19:00 uur onderweg naar huis. Wat voor een aantal nog een hele toer was door de vele files die er waren.

C-DKO