Evenement             : Familiedag 275 jr Genie
Evenementdatum : 12 t/m 14 mei 2023
Locatie                    : Brederokazerne Vught
Foto’s                       : Familiedag 275 jaar Genie 12 t/m 14 mei 2023

Normaal gesproken dient op de dag voor vertrek de vau nog geladen te worden met materiaal wat de AS-beheerder in de voorafgaande weken al klaargezet heeft, echter was dit enkele weken terug al gebeurt waardoor er alleen nog wat kleine zaken (van groot belang) ingeladen hoefden te worden zoals de koffie uitrusting.

Gezien de opbouwploeg maar uit 3 man bestond en het stiekem toch nog een stukje rijden is naar Vught werd besloten om de volgende dag (vrijdag12 mei) betijds op te staan en tussen 9000 en 1000 uur te vertrekken. Nog gauw even de waterwagen achter de 328 knopen verlichting checken en daar gingen ze.

 

Eenmaal aangekomen in Vught moesten we ons melden bij de wacht en werd er iemand van de organisatie gebeld om ons op te komen halen. Mooi, tijd voor een bammetje. Na toegang verkregen te hebben werden we naar de Genietuin gebracht om daar ons bivak op te gaan bouwen, eerst natuurlijk uitzoeken waar er koffie te scoren was en dan rustig een verkenning te voet om de meest ideale plek uit te zoeken om de hele tentenhandel overeind te zetten, eerst maar CP overeind zetten zodat te staf verder kan gaan met planning en kaartstudie, daarna een poging om de van nieuwe scheerlijnen voorziende luifel op te zetten, echter paste de nokbalk niet (dat krijg je ervan als je je nieuw aangekochte materieel voor de eerste keer wil opzetten), om wat tegen de teleurstelling te doen werd besloten om bij het eerder ontdekte koffie apparaat maar eens koffie te halen en rustig te bedenken hoe nu verder,  tijdens de koffie kwam het idee naar boven om de tent AD zonder voor en achterzeil op te zetten, dan krijg je ook een luifel idee, de afmetingen zijn immers hetzelfde.

Meteen ook wat tafels en stoelen erin en wat kisten met diverse materieel naar de CP en de tent AD zodat er ook wat loopruimte overblijft in het bivak. Toen was het tijd om een officiers tent op te zetten voor de verbindingsgroep, die hadden een vracht telefoons en een centrale mee om alles op werking en compleetheid te testen. Ook hier weer wat tafels en stoelen naar binnen. Het drievaten systeem uit de vau gehaald opgesteld en tot de ontdekking gekomen dat het ontluchtingskraantje van de brandstof tank tijdens het opruimen/inpakken na ons vorig evenement open was blijven staan, deze was dus vrolijk gaan en blijven lekken wat resulteerde in een met diesel en benzine doordrenkte bende. Leverde in ieder geval weer een hoop extra werk op….

Na het schoonmaken ook de bad en was maar opgebouwd, en vervolgens de dikke Daf op zijn plek geloodst en vervolgens de laatste kleine dingen van het bivak op zijn plek zetten, wat niet in meer resulteerde dan brandblussers verslepen en koffie drinken.

Het liep al tegen etenstijd en er moesten nog boodschappen gedaan worden, wat uiteraard gecombineerd werd. Na de lekkere maaltijd van de Chinees te hebben verorbert was het gezellig napraten en naar bed.

De volgende dag zouden er immers tegen de 1200 man verwacht worden bij het door DKO (zie voor indruk hoe het daar ging onderaan dit verslag. Red.) bediende koffiepunt en inmiddels aanwezige manschappen telde maar 4 koppen.

Zaterdag ochtend kwamen er nog wat manschappen van DKO binnendruppelen en werd iedereen op de hoogte gebracht van de bezigheden die voor hun bedoeld waren, 3 man werden naar het koffiepunt gestuurd om vervolgens de hele dag druk in de weer te zijn met het zetten en het serveren van koffie, het aanvullen van water (alles vanuit jerrycans) het bijvullen van de koffie en weer waterhalen.

De verkenningsgroep had de eerste 2 uur poort wacht, terwijl bij de verbindingsgroep ondertussen telefoons werden getest, voorzien van nieuwe of gereviseerde o

nderdelen en in een enkel treurig geval helaas werden gebruikt voor onderdelen indien reparatie niet meer mogelijk bleek.

Inmiddels was ook de korporaal van de geneeskundigegroep gearriveerd en kon er voor de verkenners begonnen worden aan een les ZHKH (ZelfHulp KamaradenHulp) een zeer leerzame les betreffende het wel of niet gebruiken van een tourniquet een reanimatie en het oefenen daarvan door middel van een ambu pop.

 

Na de les was  het ook tijd om rustig te beginnen met operatie stofwolk, het evenement zat er namelijk weer op. Eerst alle materialen uit de tent en op een grote berg gekieperd (er is een oplossing in de maak die ook nog eens in het tijdbeeld past) en de eerste tenten afbreken, op 1 tent voor de overnachters na werd alles afgebroken en was er tijd voor een gezamenlijke afsluiter in de vorm van een biertje, koffie en gezellig kletsen.

Iedereen was ongemerkt toch moe en werd er besloten om op tijd de meurbaal op te zoeken, maar niet voordat er wat muggen kennis gemaakt hadden met het spelletje handjeklap…

Zondag ochtend, ontbijt, koffie drinken, vau inladen, koffie drinken, vau verder inladen, koffie drinken vau bijna helemaal vol laden, koffie drinken, het laatste beetje inladen, koffie drinken, waterwagen aanknopen en vertrekken.

Onderweg weer een hoop bijzondere figuren met een nog bijzondere rijstijl gezien maar vooral genoten van het lekkere weer, eenmaal in Loenen aangekomen de waterwagen afgekoppeld naar binnen geloodst en de dikke Daf weer op zijn plek gegidst. Laatste PSU goederen in de burger voertuigen, u raad het al koffie drinken en lekker naar huis.

Een zeer geslaagd weekend met een hoop lol.

Plv gc verkenningsgroep
StStVzCie 41DKO

 

Zo, als u hier bent geraakt met lezen, nu tijd voor de echte inzet voor DKO: koffie/thee/ranja voorziening verzorgen.

Ongeveer een week voor start van de familiedag 275jr Genie kwam er een “paniek”telefoontje binnen bij de C 41DKO of er een oplossing te bedenken was voor een nijpend probleem: Paresto (voor de oudgedienden onder ons, dat is de moderne Cadi) kon geen zorg dragen voor het belangrijkste onderdeel van de dag: het bevoorraden en bemensen van een koffiepunt (sic). Op het moment van het belletje stond de C midden in het veld om een uitzending te begeleiden en reageerde dan ook in eerste instantie afwijzend. Echter bij nader inzien, en consult met GC vzgp , werd er toch een oplossing in elkaar gesleuteld en werd deze teruggekoppeld met de organisatie en als accoord bevonden.

En zo kon het dus gebeuren dat op zaterdagochtend twee DKO-ers werden toegevoegd aan de vzgp en dat er een koffiepunt werd ingericht onder leiding van de GC vzgp.

De hardware, lees koffie- en thee- zetapparatuur en warmhoud/distributiekannen alsmede jerrycans, werden eveneens door DKO geleverd. De ingrediënten door tussenkomst van Logcen van de OTC Genie. Deze laatste werd helaas wat aan de late kant geleverd waardoor er voor de opbouwers pas laat koffie te verkrijgen was maar nadat de middelen er waren verliep de uitgifte als gesmeerd, ondanks dat het aantal bezoekers rond de 1200 werd i.p.v. de eerder gecommuniceerde 600. Maar ach, DKO is flexibel.

Een dingetje was de watervoorziening: je zou denken, we zijn te gast bij de Genie, dus een waterleiding aanleggen is een peulenschil. Misschien is dat ook zo, maar plannings technisch kon dat niet gerealiseerd worden. Net zomin als de levering van een, gevulde waterwagen. Water moest dus opgebracht worden d.m.v. jerrycans. Doordat er geen werktroepers aanwezig waren kreeg de sld toegewezen de taak toegewezen om zorg te dragen dat de jerrycans voldoende gevuld waren om de eindeloze stroom aan koffie/thee zetten doorgang kon vinden. Bij de weg; er werd ook nog even meer dan 50 lter ranja gemaakt, eenmalig en daarna weinig omkijken meer naar. Dit in tegenstelling tot de koffie en thee voorziening. Denk dat onze apparatuur nog nooit op zo’n hoog tempo en langdurig, zonder storingen, heeft gewerkt. Er ontstond al snel een werkritme: koffiefilter vullen met koffie, afvullen met water, kan eronder en door… in de tussentijd, nieuwe kan vullen met water en alvast nieuw filter klaar zetten zodat er, nadat er een kan vol koffie was er direct doorgegaan kon worden met de volgende pot.

Dit werkte perfect, er was voor de constante stroom bezoekers altijd koffie en thee voorradig (op een klein momentje tussen de middag toen ontstond er, tweemaal een korte wachttijd van max een minuut).

Om 1600 werd de balans opgemaakt:

Ongeveer 180 liter koffie, 20 liter thee, 50 liter ranja geserveerd aan 1200 bezoekers, die vast niet allemaal aan het koffiepunt geweest zijn. Maar veel waren het er wel.

Om 1630 was alles weer ingepakt, schoon en konden de toegewezen sldn terug naar hun eigen onderdeel voor een verdiende rust.

Sld vzgp toegevoegd.
StStVzCie 41DKO