Evenement              : Verenigingsdag
Evenementdatum   : 31 juli 2021
Locatie                     : vml MC Loenen, Veldhuizen, Loenen
Foto’s                       : Verenigingsdag 31 juli 2021

In normale jaren heeft DKO geen verenigingsdag in Juli van wege vacantie. Dit jaar, vanwege het feit dat er begin dit jaar nog weinig mogelijk was, dacht het kader toch een verenigingsdag uit te schrijven maar vooraf even te peilen hoeveel deelnemers er dan zouden zijn (minimum gesteld op 8). Het bleek dat er maar drie aanmeldingen waren, dus “aflasten die boel”. Nou, dat was geen slimme actie van het kader, die drie welke zich aangemeld hadden kwamen bijna in opstand en vroegen of het toch niet mogelijk was om een programma te draaien. Na ampel overleg werd besloten hieraan gehoor te geven, enthousiasme moet je tenslotte niet tegenhouden.

En zo was het dan op 31 augustus toch ineens verenigingsdag. Wie ons vorige verslag gelezen heeft stond de verenigingsdag van vorige maand in het teken van inventarisatie PSU – deze, het kon niet uitblijven, het testen of men zijn PSU ook daadwerkelijk kan gebruiken voor hetgeen deze bedoeld was (en uiteraard het weer een beetje revitaliseren van de militaire vaardigheden).

Mannen moesten opkomen in 3e lijns met alle gevechtbepakking. Na appel, ontvangst van de opdracht: verken en breng in kaart een mogelijk bivak terrein voor een peloton infanterie aangevuld met een sectie S2/S3 (inlichtingen en operatie). Men ging aan de slag de benodigde middelen en ontbrekende informatie t.a.v. de opdracht aan te vullen om aansluitend “afgevoerd” te worden naar het beoogde mogelijke bivakterrein om daar hun verkenning uit te voeren.

Gelijk schrik bij de mannen want “dit hebben we nog nooit gedaan”, “wat nu?”, “hoe kan het kader dit nu weer verzinnen”. Of te wel, groepsbinding optima forma. 1 ½ uur de tijd daarna kwam het kader even langs voor de volgende opdracht: maak een drietal verschillende veldvuurtjes waar jullie 6 eieren, 4 hamburgers en drie kopjes soep mee kunnen klaarmaken. Appeltje, eitje zou je zeggen, een sleufvuurtje, een vuurtje tussen twee stenen, en een veldoventje. Dus gelijk druk aan de slag (twee esbitblokje om het vuur te starten) en koken maar, toch….. Helaas, wat in het verslag nog niet vermeld is, was dat het deze dag zeer wisselend van weer was, dan enorme buien, dan weer lekker zonnetje, zeg maar: iet wat wisselend van weer. Laat nu net voor de opdracht het prachtig weer zijn, maar op moment van aansteken vuur er een kleine wolkbreuk was, alles zeiknat. Man was even vergeten het weer als variabele in de opdracht uitvoering mee te nemen want men had de beschikking over drie puptenthelfjes (uit de volledige gevechtbepakking) waar men vooraf een prachtige overkapping mee had kunnen maken en men alles droog hat kunnen houden, ook had men verzuimd om de vuurtjes dicht bij elkaar te maken, hierdoor werd het ook moeilijk om van elkaars vuurtje voordelen te behalen. Ook was men al redelijk doorweekt voordat ze bedachten dat ze ook nog de beschikking hadden over een poncho. Na twee uur ploeteren had men nog nauwelijks een rookpluimpje kunnen ontlokken aan het hout (zelfs voorschriften (?), aantekeningboekjes zijn gesneuveld om de vlam er maar in te krijgen). Wel hulde voor het doorzetingsvermogen.

Uiteindelijk kon het kader het geploeter niet meer aanzien en maakt een eind aan de “marteling”. Gelukkig waren er ’s morgens wel lupa’s gemaakt, dus omkomen van de honger behoefde me uiteindelijk niet, maar wel zonder warme soep, een hamburgertje of een eitje.

Na alles weer netjes achter gelaten te hebben had het kader nog een afsluitende opdracht: noteer een route van een locatie gelegen noordelijk van het bivak terrein, ri. Het bivak terrein d.m.v een zelf te kiezen notatiesysteem. Dit werd vlot en netjes uitgevoerd hetgeen werd beloond met een droge rit in de S12 terug richting het HK alwaar de schets van het bivakterrein nog in het net werd uitgewerkt.

Bleef over, rommel opruimen, S12 schoon spuiten en eindappel.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke pannekoek maaltijd. Om ongeveer 2000 uur was de rust op ons HK weer teruggekeerd en namen de reeën en hazen “ons” terrein weer over.

 

CC- DKO