Evenement             : Verenigingsdag 19 mrt 2016 – bezoek Fort by Vechten
Evenementdatum : 19 mrt 2016
Locatie                     : Fort by Vechten
Foto’s                       : Foto reportage verenigingsdag 19 mrt 2016

De sinds vorig jaar met nieuw leven ingeblazen traditie voor de eerste verenigingsdag van het nieuwe jaar, bezoek aan een militair museum, was bijna alweer voorbij. Het bleek namelijk niet mogelijk om een bezoek op zaterdag 19 maart, op welk museum (uiteraard een die we nog niet bezocht hadden in het verleden) dan ook, te regelen. Tsja, dan sta je daar als evenementencoördinator toch voor een probleem. Na ampel overleg werd er toch een aardig alternatief bedacht.

Het alternatief was een bezoek aan Fort by Vechten en gelijk aan het nieuwe Waterliniemuseum. Diegene die ons al langer kent weet dat dit Fort van oudsher onze oefenlocatie was, welke we helaas door de enorme ingreep op het Fort moesten verlaten en waar we, tot nu toe, niet meer waren teruggekeerd. Het was dus erg spannend wat we nog terug zouden kunnen vinden van de oude gebouwen maar vooral van de oude sfeer.

Rond 1000 uur op zaterdag 19 maart verzamelde zich DKO-ers bij de nieuwe ingang van het Fort om door de coupure het Fort te betreden. Gelukkig! Eerste indruk: het was niet veel veranderd (wel jammer van de zgn. romney loods direct links van de coupure, past niet echt in de omgeving). Verder het Fort oplopend bleek dat men als het ware een strook over het Fort heen had gerestaureerd en de verdedigingswallen zichtbaar gemaakt had. De rest had men grotendeels ongemoeid gelaten. Persoonlijk vonden wij dit een beetje hinken op twee gedachten, hoewel de uitvoering mooi was gedaan.

Een andere zorg was hoe het nieuwe Waterlinie museum het Fort aangetast had. Ook dit bleek mee te vallen. Wellicht had het beter geweest om het hele museum onder de grond te plaatsen. Nu waren er een aantal “gaten” in de toplaag van het Fort waar men het museum in kon kijken o.a. op de maquette van de Nieuwe Waterlinie waar men kan zien hoe e.e.a. onder water gezet zou worden. Wat dus nu vanwege de winter niet kon (bevriezing)! Gemiste kans. Maar daarentegen was de entree keurig verwerkt in een van de chambréé ’s en het museum keurig geplaatst achter de lange gang van de kazerne. M.a.w. de bebouwing van het Fort zelf is nauwelijks aangetast.

Het museum zelf is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er wordt gebruik gemaakt van verrassende technieken, is redelijk interactief en heeft een mooie virtual reality toepassing draaien. Zou dan ook zeggen: ga daar zeker eens langs.

Al met al een super gezellige dag, nog wat opgestoken ook. Op naar ons eerste evenement: Museumweekeinde (16 en 17 april a.s.) op het museumcmplx te Soesterberg. U bent allen welkom.