Spring naar de hoofdinhoud

Bussum Bridgehead 08 t/m 12 mei 2008

Evenement             : Bussum Bridgehead
Evenementdatum : 8 t/m 12 mei 2008
Locatie                     : Oefendorp Crailoo

“Farewell to Crailo”.

Het laatste jaar van Bussum Bridgehead op het oefendorp Crailo. Een aantal jaren geleden was DKO de eerste naoorlogse re-enactment-groep die op Bussum Bridgehead zijn opwachting maakte en nu, enige jaren later, zijn we nog steeds de enige (misschien met uitzondering van, de uit DKO ontstane, KMar groep). De overige naoorlogse aanwezige groepen komen toch niet veel verder dan het tonen van hun voertuig al dan niet in (in-)correct uniform. Op zich is dit jammer, want met even wat meer moeite zouden ook zij zichzelf op een wat hoger plan kunnen zetten wat het totaal beeld aanzienlijk zou verbeteren. Nog veel werk te doen.
Ook voor DKO was deze Bussum Bridgehead een leerzame ervaring. We zijn namelijk het afgelopen jaar redelijk gegroeid en hebben een nieuwe structuur neergelegd. Dit evenement was de eerste die op deze wijze gedraaid werd en er blijkt toch nog zo hier en daar wat nader afgestemd te moeten gaan worden. Maar al met al mogen we zeker terug kijken op een geslaagd evenement.

Na de opbouw fase (donderdag en vrijdag (8 en 9 mei 2008)) van het kamp, het uitproberen van de ingegraven veldkeuken en de laatste loodjes om het kamp verder klaar te maken was het zaterdag tijd voor de beroemde (of beruchte) rondrit. Dit jaar stond er voor het eerst, tijdens de rondrit, een ceremonie ter nagedachtenis van omgekomen WOII-soldaten op het programma. Deze soldaten zijn 5 dagen na de oorlog alsnog om het leven gekomen. Zij hadden opdracht om de gevangen genomen Duitsers te ontdoen van hun munitie. Deze werd op een grote hoop gegooid. Dat ging goed totdat een van de Duitsers een steelhandgranaat in deze hoop gooide hetgeen tot een dusdanig krachtige ontploffing leidde dat daarbij 5 geallieerde slachtoffers te betreuren waren (over omgekomen Duitsers werd niet gesproken). De omgekomen soldaten zijn begraven op de Noorder begraafplaats te Hilversum alwaar de herdenkingsceremonie (plaatsen van een zgn. poppy bij elk van hun graven) plaats vond. Verder liep de route via Baarn, Naarden terug naar Bussum. In Bussum aangekomen duurde het nogal lang voordat de voertuigen in de stoet op hun locatie gezet konden worden. Dit gaf de infanterie groep de gelegenheid om nog een stukje te marsen. Vanaf de rand van Bussum naar het centrum. Langs de wachten voertuigen (en groepen). Applaus ontvangend van het publiek. Zag er meer dan goed uit. Alsnog de complimenten. Terug op kamp, niet voldoende eten (foutje organisatie want we zaten voor de zaterdag en zondag in de voeding van de organisatie). Dit werd echter later prima opgelost zodat men voldoende aangesterkt was voor het feest die avond.

Zondag bleek voor een tweetal leden een bijzondere dag te worden. Zij werden namelijk bevorderd. Van soldaat naar soldaat I en van sergeant titulair naar sergeant. Dit vanwege getoonde inzet en initiatief. Uiteraard werden de nieuwe rangen letterlijk ingewijd met een scheut bier. Verder werd de dag door de infanteriegroep gevuld met een ochtend poortwacht. Hetgeen toch altijd weer aardige taferelen oplevert. Daarna wapens klaarmaken voor gebruik op de schietbaan. Des middags werd de geïmproviseerde schietbaan in gebruik genomen. Er kon geschoten worden met de Fal en de Browning HP (uiteraard met blancs). Spannend, want het was voor sommigen de eerste keer dat ze schoten. Later op de dag nog wat wapenonderhoud en klaarmaken voor het eten en het feest ter ere van de bevorderingen. Zowel de verbindingsgroep als de onderhoudsgroep hebben druk werk gehad want niet alle voertuigen en verbindingsmiddelen hadden de reis naar Bussum volledig overleefd. Dus dat betekende diverse reparatie en onderhoud. Ze hebben zich vermaakt. De intendance heeft vandaag een relatief rustige dag beleefd. Catering, nu wel voldoende, verzorgd door de organisatie. Ook was op deze Bussum Bridgehead onze geneeskundige groep paraat gesteld. Deze hadden hun plek in de eerste hulp post en hebben het druk met (zgn.) aan de hitte, want het was echt drukkend warm deze dagen) bezweken soldaten en in werkelijkheid met splinters, opengesneden vingers en andere kleine ongemakken gehad.

C-DKO