Evenement             : Reunie 13 brig gnk
Evenementdatum : 31 oct 2014
Locatie                    : Oirschot
Foto’s                      : Foto reportage reunie 13 brig gnk – Oirschot 2014

Op vrijdag 31 oktober 2014 waren enkele leden van de geneeskundige groep aanwezig op de legerbasis Oirschot op de reunie van 13 Brigade Geneeskundige  Compagnie. De feestelijke reunie was georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze eenheid. Onze geneeskundige groep was daar aanwezig op uitnodiging van het Militair Geneeskundig Museum.

Om het gebeuren glans te verlenen was namelijk bedacht om o.a. een overzichtstentoonstelling te organiseren van de geneeskundige voertuigen, die de afgelopen 50 jaar door 13 gnk cie zijn ingezet. Zo waren daar aanwezig o.a. enkele Nekaf-gewondentransport voertuigen, de YP408-gwt, YPR-gwt, de huidige Mercedes ambulance en de nieuwste aanwinst van Defensie op dit gebied, namelijk de Boxer-gwt. Wist u overigens dat de Boxer 33 ton weegt! Of het nu komt door de afgelopen bezuinigingen of niet is onbekend, maar de Landrover ziekenauto bleek binnen Defensie niet meer te vinden. Mede om die reden verzocht het Militair Geneeskundig Museum, waar wij goede banden mee onderhouden, specifiek om de inzet van onze 2 landrover ziekenbakken. Helaas bleek 1 van de zau’s op het laatste moment toch niet inzetbaar, zodat de geneeskundige groep een BHP-display bemande met 1 landrover-zau.

Daarnaast had het Geneeskundig Museum zelf een mooie tentoonstelling neergezet waar een volledige BHP uitrusting en een OK uit de jaren 60-70 konden worden bewonderd. Door 13 gnk cie werden enkele professionele demonstraties uitgevoerd voor de verzamelde reunisten , waarbij up-to-date gewondenverzorging, stabilisatie en afvoer naar een BHP per YPR en Boxer werd getoond.

De historie overziend kan slechts geconcludeerd worden dat binnen de Landmacht met name binnen het geneeskundig gebeuren zeer grote vooruitgang is bereikt sinds de Koude Oorlog; zowel op het gebied van uitrusting, opleiding van genezerikken en mogelijkheden van gewondentransport is zeer veel veranderd binnen een tijdsbestek van slechts enkele tientallen jaren. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag, waarbij leuke gesprekken werden gevoerd met huidige en vroegere genezerikken van  het 13 gnk, en een prettige samenwerking met het Militair Geneeskundig Museum. Dit alles bij fantastisch weer en een aangenaam zonnetje.

De dokter