Ondersteuning door DKO aan 11 GNK t.b.v. hun battlefieldtour – 13 dec 2018

Evenement             : Ondersteuning door DKO aan 11 GNK t.b.v. hun battlefieldtour
Evenementdatum : 13 dec 2018
Locatie                     : Nabij de hospitaalbunker IJssellinie, Olst
Foto’s                       : Ondersteuning DKO van 11GNK’s battlefieldtour

Ieder jaar gaat 11GNK aan het einde van het jaar een oefenweek tegemoet met daarin hard werken en hard ontspannen. Een onderdeel van dat laatste is traditioneel een battlefieldtour. Zo is 11GNK al eens bij Ieper (WWI) en Normandië (WWII) wezen kijken.

In 2018 was het hernieuwde vertrouwen van Rusland een belangrijk nieuws item (inname Krim, Bears bommenwerpers die provocerend NATO landen bezoeken, vage onderzeeboot bewegingen in de Oostzee). Dit alles gaf aanleiding in het nieuws om te spreken van het heropleven van de Koude Oorlog. Dit op zijn beurt zorgde voor vragen vanuit de manschappen richting het wat ouder kader: “Koude Oorlog? Hu, wat betekende dat?”/ Met dit in gedachte kwam de staf van 11GNK op het idee om de battlefieldtour van 2018 in het kader te stellen van de Koude Oorlog en waar is dat in Nederland nog beter te vinden dan op de IJssellinie, vrijwel nog intact, incl. hospitaal en commandobunker. Daar valt een mooi verhaal te vertellen.

Diegene die ons een beetje volgen weten dat wij “iets met de Koude Oorlog” doen. Zo ook de staf van 11GNK, die bij de staf van 41DKO op het net kwam of wij “iets” konden betekenen om nog meer beeld en geluid te geven bij het thema.

Na ampel beraad kwam uit de koker dat 41DKO een kleine display van een BHP zou neerzetten met de bijbehorende slaapgelegenheden van de bemanning (lees puptenten) en een typisch herkenbaar voertuig voor de wat oudere staf van 11GNK (lees Laro zau). Zelfs het probleem van optreden midden in de week (13 december viel op een donderdag) werd opgelost en zo stonden er reeds op de woensdagavond laat drie DKO-ers met het nodige materiaal voor de hospitaalbunker van de IJssellinie waar ze ontvangen werden door mannen van de Stichting de IJssellinie met koffie en koek (zij zouden de rondleiding van de mannen van 11GNK door de stelling heen verzorgen). Hetgeen zeer gewaardeerd werd.

Na even een plan de campagne te hebben besproken werd in het donker puptenten geïnstalleerd en de zau in stelling gebracht om daarna snel over te gaan tot IBO-en.

Volgende ochtend, bleek natuurlijk gelijk de koudste nacht van het hele najaar geweest te zijn, koffie zetten (Bravilor was mee) als eerste actie uitgezet, ontbijtje nuttigen om als laatste de BHP op te zetten. Zo waren we in de vroege donderdagochtend al snel up and running in afwachting van de dingen die kwamen. In de loop van de ochtend arriveerde er nog versterking waardoor er 4 man van DKO uiteindelijk 200 man van 11 GNK kon ontvangen. Gelukkig niet allemaal tegelijk maar gespreid over de dag.

Veel herkenning, de oudere schrokken (oh, jee “ze” doen onze jeugd al na), de jongere ook (oh, scheiss, we gebruiken (ongeveer) dezelfde rommel nog steeds, weinig veranderd).

 

 

 

 

 

 

Veel ontzettend leuke gesprekken gehad, tot frustratie van de rondleiders, want ze bleven veel te lang bij ons hangen. Waar gingen die gesprekken dan over? Dat blijft het geheim van de IJssellinie.

Uiteindelijk was om 1500 uur iedereen er wel klaar mee. Schildje van 11GNK in dank mogen ontvangen (nu te bewonderen in onze onderdeelsbar “de Knots”) . Boel aan de kant, terrein schoongemaakt. Mannen van de IJssellinie bedankt en gedag gezegd en weer terug naar de “normale” wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

N.b. dat 11GNK ook hard heeft gewerkt blijkt wel uit onderstaand artikel uit de Defensiekrant nr 25 van 2018.

Oefenbloed op de dansvloer – uit Defensiekrant nr 25 2018