Evenement             : Luchtlandingen Ginkelse Heide
Evenementdatum : 18 t/m 21 sep 2014
Locatie                    : Ginkelse Heide, Ede
Foto’s                      : Foto reportage Luchtlandingen Ginkelse Heide 2014

U zult zich waarschijnlijk wel afvragen: hoe kwam 41DKO nu op de jaarlijkse herdenking aan luchtlandingen te Ede gedurende de operatie Market-Garden, zeker in het 70-ste herdenkingsjaar? Eigenlijk alleen maar door toeval.

Het begon een paar maanden geleden toen een in Ede gevestigde radiozendamateurvereniging Romeo-Foxtrot ineens bij ons aan de loods stond met een vraag. “Kan DKO ons ondersteunen in militaire aankleding van een radiozend display op de markt zoals deze gebruikelijk gehouden wordt nabij de schaapskooi op de Ginkelse heide, vlak naast de landingszone”. Na wat kennismaking en besprekingen wat nu eigenlijk de bedoeling was konden we wel aan een dergelijk verzoek voldoen. Uiteraard (omdat de aankleding niet geheel oorlogs is (om het maar zachtjes uit te drukken) ook met de organisatie van de herdenking contact opgenomen en ons, dan gezamenlijk plan voorgelegd. Dit viel in goede aarde en onze deelname was daarmee geregeld.

Toen, een paar weken later, werden wij, nu alleen als 41DKO, door de organisatie van deze herdenking benaderd of wij ondersteuning konden bieden aan een tweetal “neven” activiteiten welke gerelateerd waren aan de luchtlandingen:

1 – klassen dag (400 leerlingen worden meegenomen naar de operatie Market-Garden in het kader van geschiedenisles. Van deze 400 zouden er een 10-tal de avond tevoren op het bivak terrein overnachten op “militaire” wijze.

2 – het Openluchtmuseum Arnhem wilde graag o.a. deze kinderen, maar zeker ook de dag van de herdenking, de door hen gemaakte (naar origineel WWII-recept) en ingeblikte, rijst met curry laten proeven. Warm en koud. Dat koude ging ze wel lukken maar om grote hoeveelheden blik warm te maken daar hadden ze geen mogelijkheid voor. Daarvoor werd er een beroep gedaan op onze keukenbak.

Voor deze bijstand moest op korte termijn natuurlijk wel personeel gevonden worden. Gelukkig vonden een aantal van onze leden het zo leuk dat ze hun laatste vrije dagen hieraan wilde opofferen (want, diegene die met de luchtlandingen bekend zijn, weten dat deze altijd op zaterdag herdacht worden waardoor de klassendag automatisch op vrijdag moest plaats vinden maar dat dan ook het overnachten nog eerder zou moeten plaatsvinden. Namelijk de donderdag op vrijdag nacht.

En zo is het dus gekomen dat 41DKO ineens op twee plaatsen gedurende de herdenking actief was.

Wat is er die dagen allemaal gepasseerd? Heel veel. Te veel om dit allemaal in een verslag te vermelden. Dus zullen we ons tot de hoogtepunten beperken en het een chronologisch trachten te vertellen.

Donderdagavond 18-09-2014 – klassendag – overnachting

Aangezien de kinderen die uitgenodigd waren om te overnachten rond een uur of 1900 verwacht werden is de Kapitein vroeg opgehouden met zijn dagelijks werk en afgereisd naar de kazerne om de, aldaar klaarstaande, S12 op te pikken en deze een paar kilometer verder te transporteren naar het “Wijde Veld” een locatie nabij de Ginkelse Heide alwaar ook, gedurende de opvolgende vrijdag en zaterdag een historisch WWII kampement zou neerstrijken van, vooral, Engelse re-enactors en voertuigen die de opmars vanuit het zuiden van Nederland hadden nagespeeld in het kader van de 70-ste herdenking van de onderhanden operatie (het “Garden”deel dus). Doordat de tijd ontbrak om voor deze kinderen een tent met slaapgelegenheid vooraf neer te zetten is spontaan het plan opgevat om dit samen met de kinderen te doen (want, je weet het, in het leger moet je zelf overal voor zorgen: zeker voor je slaapplaats). Zodra iedereen ter plekke was, praatje pot voor de ouders gehouden was, werden de kinderen afgemarcheerd naar de locatie alwaar ze zelf hun onderkomen moesten neer zetten en inrichten. Dit tot veler verrassing want ze dachten natuurlijk dat het Hilton al was neergestreken. Om het niet te lastig te maken was gekozen om een boogtent neer te zetten met veldbedden. Gauw de groep ingedeeld zodat er een aantal kinderen voor de bogen verantwoordelijk waren en anderen voor de liggers. Met wat hulp van de kapitein stond alles er in relatief rap tempo en werden er al snel de slaapzakken op de bedden gelegd. De rest van het avondprogramma werd begeleid door een medewerker van de gemeente welke ze meenam naar de reeds gearriveerde en ook geïnstalleerde Engelse WWII re-enactors. De nacht was voor een aantal kinderen best wel onrustig want de kapitein vertelde later dat hij, vanuit zijn locatie, diverse malen kinderen de slaaptent zag uitkomen. Een rondje makend, al babbelend dat ze het spannend vonden en niet goed konden slapen. Uiteindelijk sliep iedereen toch nog. De volgende ochtend reveille, wassen, aankleden, rommel opruimen, ontbijten en klaarmaken voor de klassendag.

Vrijdag 19-09-2014 – klassendag

De avond tevoren was ook de keukenbak gearriveerd met wat personeel en startklaar gemaakt. Dat was maar goed ook want de eerste blikken rijst met curry die aan de kinderen ter proeving werd aangeboden door het Openlucht Museum Arnhem moesten al om 0900 uur warm zijn. Dat betekend al om 0700 uur de bak aan, vele liters water koken en de blikken erin want die hadden zelf ook nog 20 minuten nodig om warm te worden.

Die dag werden er dus ruim voldoende blikken verwarmd om alle kinderen die deelname aan de klassendag van een hapje curry te voorzien. Uit eigen observatie mag gesteld worden dat deze curry zeker niet vies was en naar meer smaakte. Hierdoor “verdween” de inhoud van diverse blikken wel eens in de altijd hongerige magen van menig DKO-er.

Gedurende de vrijdag arriveerden ook enige leden van de Romeo-Foxtrot zodat ook aan de opbouw van het display op de markt begonnen kon worden.

’s Avonds lekker buiten gezeten, genietend van de WWII voertuigen die ook gedurende de avond en nacht nog binnen druppelden.

Zaterdag 20-09-2014

Wakker worden met een geurend dampende kop koffie. Wat een fantastische manier om op te staan voor de dag waarop de luchtlandingen zouden worden herdacht door geplande droppingen van meer dan 1000 man vanuit diverse transportvliegtuigen. Maar eenmaal wakker en uitkijkend over het heideveld viel al direct op dat het zeer mistig was en dat de droppingen wel eens uitgesteld zouden kunnen worden en, als de mist niet snel genoeg zou oplossen, wel eens helemaal niet door zouden kunnen gaan. Dit zette eerst wel een beetje een domper op de dag maar bleek later juist extra veel mensen richting markt en historisch bivak te trekken. Dus voor ons, als 41DKO en Romeo-Foxtrot alsmede de vele re-enactors wel zeer positief want, zodra toen laat in de middag toch nog een paar droppingen plaatsvonden liep er gelijk vrijwel geen publiek meer. Deze stonden allemaal langs de heiderand naar deze droppingen te kijken. De blikken rijst met curry liepen als een trein waardoor de keuken de gehele dag zwaar in bedrijf is geweest. Eigenlijk, op een paar haperende branders na, heeft deze perfect gewerkt.

Ook de radiozenddisplay heeft over aanloop en interesse absoluut niet te klagen gehad. Veel vragen en serieuze aandacht gekregen aldaar.

Al met al een fantastische dag. Bijna, dan toch. Want vlak voor dat we zouden gaan inpakken vonden de weergoden dat ze wat roet in het water moesten gooien of beter, wat onweer en regen op het evenementen terrein moesten neerlaten. Met als gevolg: alle tenten zeiknat. Dus helaas veel extra werk. En dat na zo’n mooie dag. Jammer, maar goed is niet anders en hebben we nog wat te doen volgende week want alle tenten hangen nu te drogen in de kazerne.

Zondag 21-09-2014

Niet alles was op zaterdag al opgeruimd dus vandaag, met een select gezelschap, de laatste tent afgebroken en samen met de nodige spullen afgevoerd naar de kazerne, uithangen, alvast het ergste vuil opruimen etc. Rond een uur of 1100 zat het er dan echt op.

Samenvattend: we kunnen terug kijken op een fantastisch weekeinde. Ontzettend veel animo, zowel van publiek als deelnemers.

Op deze wijze zal het niet snel meer voorkomen want het is natuurlijk maar 1 keer 70 jaar geleden dat Market-Garden heeft plaats gevonden en dat dit zo grootscheeps werd herdacht.

C-DKO