Evenement             : Display bij Volkslauf Zwischenahn Dld.
Evenementdatum : 10 t/m 12 augustus 2019
Locatie                     : Oldenburg en Zwischenahn Dld.
Foto’s                       : Display Volkslauf Zwischenahn 11-08-2019

In het kader van “moet je voor je 60ste ook nog een keer gedaan hebben“ vertrokken zaterdag 10 augustus de drie gemiddeld 59-jarigen binnen de DKO met de S12 (DAF YA 328 bj. 1955)  richting  de oosterburen. Waarbij toegegeven, wel een luxe Saab cabrio ter unterstützung er achter aan….Waarom ? De DKO had weer een uitnodiging gekregen van het Bundeswehr Reservistenverband Kreis Oldenburg. Ieder jaar organiseren zij een wandeling voor militairen en burgers, net zoiets als in Steinhude waar we ook regelmatig heen gaan voor een displaytje. Korte samenvatting van het grote plan: zij lopen om een plas water en wij kijken toe.

Zaterdagmorgen om een uur of 9 vertrok de CC met de S12 uit Voorthuizen naar Friesland alwaar het startpunt van onze expeditie bedacht was. Tegen 12 uur waren we compleet en onder het genot van koffie en een ontplofte maar smakelijke appeltaart bespraken we het aanvalsplan. Dat was eigenlijk betrekkelijk eenvoudig: in Nederland 4x links en 2x rechts af, na  de voormalige grens bij Bourtange nog een keer rechts/links en dan immer geradeaus over bundesstrasse 401.  Wat ook prima lukte, de oude DAF YA 328 brulde er over. We hadden alleen verwacht dat we ergens bij het begin van de 401 wel een horeca gelegenheid zouden vinden met terras, kaffee und kuchen. Dat viel wat tegen, het werd een parkeerplaats van een friedhof zonder iets…..okeujjj, dan dat.  Rond 16.30 reden we Oldenburg binnen. Tuurlijk moesten we weer tegen beter weten in modern doen, routekaart weg en in de stad de TomTom erbij pakken om de Dragoner Kaserne te lokaliseren. Dat ging goed tot dat  midden in de binnenstad bleek dat een, voor de route toch wel tamelijk belangrijke, brug afgesloten was.  Héél fijn, met de dikke DAF laveren door het drukke zaterdagmiddagverkeer, zwetuhh. Na wat rondzwervingen en een korte huilbui want verdwaalt in het grote enge buitenland kwamen we dan toch aan op de Kaserne.

De legering was uitmuntend, prima kamer met alles er op en aan, zelfde gebouw als vorige keer.   Een kleine opfrissing en direct door naar de kaffee mit kuchen op de hoek van de straat want daar waren we wel ff aan toe.  Ook meteen een plan gemaakt voor de avondbesteding. Bad Zwischenahn ligt een aardig stukje van Oldenburg af en we hadden niet veel behoefte om de volgende morgen weer te verdwalen in stad Oldenburg. M.a.w. het was misschien beter om ons in het luxe leer van de Saab cabrio te nestelen en alvast een verkenning richting Bad Zwischenahn te doen inclusief bezoek aan een schnitzelrestaurant want dat is tenslotte de enige echte reden waarom je in Duitschland bent. De lezer begrijpt, het werd een lange avond.

Zondagmorgen onwijs vroeg op, iets van 06.30u, want we moesten om 08.00u. eigenlijk wel op locatie zijn. Na een organiek uitvoeren van het 1ste appèl  op het voertuig + nog iets kritischer kijken naar olielekkerij dan normaal gingen we op weg. De  20 kilometer legden we in een heerlijk ochtendzonnetje af en mooi op tijd kwamen we aan.

Er waren al wat anderen druk bezig met opbouwen van hun display. We keken het aan, plaatsten de Daf tactisch, zetten een puptentje  en wat klein spul neer, klapten de tafel en stoelen open, gingen zitten en begonnen aan een krantje. Zo moet dat, fertig. 

Tussendoor natuurlijk wel wat begroetingen en klepperij in het duitsch want we hadden 2 jaar terug al freunden gemacht hier.  Die tafel met 3 klapstoelen waren voor ons eigenlijk wel de belangrijkste gereedschappen deze dag. Publiekstechnisch had onze sld-monteur motorvoertuigen/motorordonnans/saabcabriochauffeur  wel  drie  heél  interessante attributen mee genomen, namelijk een paar klompen, z’n gele rijders muts en een bak Haribo ontiegelijk zure stengels. Sjonge… wat werkt dat. De ganze tag witzen over die klompen, vragen over de muts met  gelbe schw…. en zure stengels rauzen. 

 Over belangstelling hadden we in ieder geval niks te klagen, we hebben de hele dag door flink kunnen oefenen op ons duitsche taalgebruik.  En over de rest trouwens ook niet, we werden goed in de watten gelegd. Toch ook nog wat nuttige bewegingen gemaakt, beetje met PSU geklungeld, schoenen gepoetst en de CC  heeft een uurtje onder de DAF getijgerd om alle peilen van de oliebakken en bevestigingen van aandrijfassen te checken, we moeten weer terug ook tenslotte.  En wat gebeurde er verder om ons heen de hele dag?

Tegenover ons was de start- en aankomsttent voor de omloop en daarmee een behoorlijke drukte, ook doordat daar de bar en tent van het reservistenverband stond. Twee reservisten hadden een belangrijke taak : popcorn maken en een vertreter van ‘das Boot” moest de hele dag met duitsche vlaggetjes achter kinderen aan hollen. We hebben ons kostelijk vermaakt met deze beste kerel en hij ook met ons + zure stengels. Verder waren er stands van de brandweer en diverse hulpdiensten, oude legervoertuigen en naast ons 3 groepen met een WO II display. Het is allemaal niet heel groot maar wel gezellig druk.

Het heeft niks met re-enactment te maken maar is voor de afwisseling leuk om te doen, zo’n displaytje neer zetten. Ook nog een bezoekjes gehad van de Bürgermeister, de Regional Zeitung, plaatselijke bevolking en busladingen bejaarden. Ohw jah, en ook nog iets met vreemde snoeshaan…. Bad Zwischenahn is een populair toeristenplaatsje aan het meer. 

Om 16.00u. was het hele feestje wel gedaan. Iedereen begon af te breken en in te laden. Behalve wij, het zonnetje scheen nog steeds dus wij bleven rustig op den klapstoel de boel observeren. We hadden toch geen haast want tijd zat, alleen de oude soldaat met de Narrentopf en Saab Cabrio moest op tijd naar huis. De CC en ik bleven nog een nachtje slapen op de Kaserne in Oldenburg en dan maandagmorgen terug met de 3-tonner. Toen het veldje leeg was hebben wij onze meuk in de laadbak geworpen, zeilen afgebonden en alweer fertig.

Afsluitend werden we eingeladen een bier te pakken op het terras langs het water met de organisatie op de goede afloop en afspraken gemaakt voor volgend jaar.

In het begin van de avond zijn we terug gereden naar de Dragoner Kaserne, opfrissertje gedaan en een wandeling gemaakt naar de binnenstad van Oldenburg. Daar neergevallen op een terras, de CC een dood visje en ik een Schweinebraten verorbert en tegen 23.00u. was het rust.

Maandagmorgen 07.00u. weer die vervelende wekker, inpakken, fruhstücken in de mess, sleutel inleveren, afscheid nemen van de organiserende Hauptman, 3 tonner starten en weg rijden vanaf de Kaserne met verbaast kijkende en op de kop krabbende Bundeswehr militairen. Op weg nach hause. Uiteraard verliep de reis voorspoedig, tot in Friesland zonnetje d’r bie. Helaas moest de CC het laatste stuk afleggen met donder, hagel en regen maar om 15.00u. stond de S12 weer in de loods op Voorthuizen. Einde oefening.

Voor wie het weten wil : de DAF YA 328 heeft 662 kilometer gereden zonder een centje pijn. Verbruik was 1 liter benzine op 2,6km + een beetje wormkastolie + een mok koelwater.

De Plv C-ONHGP