Evenement             : Open Monumentendag “Macht en Pracht”
Evenementdatum : 2 t/m 15 sep 2013
Locatie                     : Prins Mauritzkazerne, Ede.
Foto’s                       : Foto reportage Open monumentenweekeinde 2013

Een aantal maanden geleden kwam DKO in contact met de organisatie van het Open Monumentenweekeinde te Ede. Idee was om “iets” met de militaire keuken te doen op de Prins Mauritzkazerne (onze thuis basis). Na enig gebrainstorm werd er besloten dat DKO voor een bivak zorg zou dragen waarbij de veldkeuken een centrale locatie zou hebben en de infanterie met “veldoventjes” aan de slag zou gaan. Ook de overige onderdelen zouden paraat zijn.

En zo werd het al snel donderdagavond voorafgaand aan het weekeinde. “Donderdagavond?” zult u zich afvragen. Ja, want vrijdag zouden er al lagere scholen langs komen en dan moet er wel al wat te zien zijn. Dus donderdagavond:

– opzetten keuken, tenten TD, groepstent, CP en off. Al met al een druk begin.

Pitten deden we op de kazerne De volgende dag de materialen aangevoerd en de boel aangekleed. Gedurende de opbouw kwamen dus ook de school kinderen langs. Erg enthousiast en gedisciplineerd. Hebben we ook wel eens anders gezien.

Prachtig weer (niet tegenstaande de voorspellingen) en daardoor lekker op tijd klaar. Rest van de dag onze rust gepakt.

Zaterdag de grote dag. Regen, regen en nog eens regen. Weinig publiek maar onze sfeer was gelukkig wel zonnig. Dit werd waarschijnlijk door hogere eenheden gezien want in de vroege middag werd het droog en zonnig. Hierdoor kwam er toch een aardige publieke stroom op gang die de volgende activiteiten op de kazerne konden volgen:

  • bezoek van de grootkeuken (waar nu een brouwerij ingetrokken is)
  • bezoek van onze veldkeuken (die natuurlijk in bedrijf was)
  • rondleiding door ons bivak
  • film “Ondergang van de Bravo compagnie” in onze groepstent
  • wandeling langs de oude kazernes die deel uit maken van de Prins Mauritz.

Opvallend was dat de bezoekers echt geïnteresseerd waren en niet zomaar een dagje uit waren. Voor ons ook wel weer eens een verademing. Helaas begon het later op de dag weer te regenen waardoor het rond een uur of 4 in de middag een afgelopen zaak was.

Omdat er pas om 2000 uur klasse I uit de veldkeuken zou worden aangevoerd gestart met alle spullen in de tenten te verzamelen, te drogen, schoon te maken en in te pakken. Na het eten hadden we een ouderwetse filmavond in de groepstent en werd het nog lang gezellig. Uiteindelijk zocht een ieder zijn mandje op want op zondag stond nog het opruimen op het programma. Na een goede nachtrust, ontbijt en aan de slag met opruimen. Gelijk ook de mogelijkheid te baat genomen om het depot ook eens weer opnieuw in te richten. Achteraf misschien een ietwat te ambitieus plan want om 1500 uur was echt de fut eruit en (alle tenten waren nog nat en moesten ook nog te drogen gelegd worden) hebben we er maar een punt aan gezogen. Alles naar binnen (er staat nu nog 1 Dikke DAF vol met materiaal welke opgeruimd moet gaan worden). Maar dat zijn zorgen voor later.

Al met al, ondanks het wat mindere weer, een fantastische weekeinde achter de rug en bekijk zeker de foto’s om een indruk van het bivak en de activiteiten te krijgen.

C-DKO