Evenement             : Open dagen KL
Evenementdatum : 10 t/m 13 mei 2012
Locatie                     : Generaal Steveninck – de Ruijter kazerne, Oirschot
Foto’s                       : Foto reportage Open dagen KL Oirschot 2012

Open dagen Koninklijke Landmacht 2012.

DKO was voor de Open Landmachtdagen 2012 uitgenodigd om de dienstplichtperiode uit de jaren 70 van de vorige eeuw voor het voetlicht te brengen. Deze uitnodiging werd natuurlijk van harte aangenomen.

Zoals zo langzamerhand gebruikelijk wordt e.e.a. ten uitvoer gebracht binnen de historische context van de KL vanaf +- 1940. Er waren derhalve naast DKO nog andere display’s. Zoals : Korea, Libanon, Irenebrigade begin 1940. Allemaal binnen het historische cluster op het meest authentieke gedeelte van de Generaal Steveninck – de Ruijter kazerne te Oirschot.

Uiteraard voorafgaand aan de ODKL 2012 zijn er de nodige afstemvergaderingen geweest waarbij al snel duidelijk werd dat DKO de beschikking zou krijgen over een groot terrein waar wij de diverse onderdelen waaruit onze STSTVZCIE bestaat goed tot zijn recht konden laten komen.

Hierdoor hebben de diverse groepen op zekere afstand van elkaar de ODKL doorgebracht (eenheid in verscheidenheid) en op hun manier beleefd.

De compagniecommandant heeft dan ook aan de diverse groepscommandanten gevraagd voor een verslag vanuit iedere groep.

Verslag onderhoudsgroep – STSTVZCIE 41DKO.

Schilderen, vetten, reparaties uitvoeren, kleppen met het publiek, vooral veel koffie en lupa’s verorberen…dat is in grote lijnen wel de omschrijving van de landmachtdagen 2012 voor de DKO onderhoudsgroep.

Dit is de tweede keer dat we de landmachtdagen meedraaien op de Generaal – Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Vorige keer, in 2008, was ons bijzonder goed bevallen. Uitpakken dus en er een mooi, compleet display van maken. Veel beweging en veel “feest der herkenning”.

Tijdens het eerste overleg op de kazerne in Oirschot bleek dat we dezelfde locatie toegewezen kregen als in 2008, alleen kregen we nu het hele veld. Destijds wilden we als onderhoudsgroep de daar als ornament opgestelde AMX PRI een flinke opknapbeurt geven maar daar hadden we toen gewoon weg geen mogelijkheden voor. Nu wel……

Klus nummer 1 was dus snel gevonden.

De AMX PRI zoveel mogelijk ontroesten, schilderen en het uiterlijk weer in originele staat terug brengen. Mooiere re-enactment van een dienstplichtig soldaat chauffeur is er niet: schilderen, vetten en vooral NIET rijden met het voertuig. Zie hier voor een fotoimpressie.

Klus nummer 2 diende zich ook al snel aan.

De S94, de DAF YA 126 van onze SGT-Kok-Menagemeester was hard aan een grote onderhoudsbeurt toe. Laatste keer was tijdens de landmachtdagen in 2009……

Klus nummer 3: wat er zich voordoet.

En dat bleek genoeg te zijn. Donderdagmorgen vertrokken we in colonne vanuit ons depot in Ede naar Oirschot, een ritje van ongeveer 1,5 uur via de A50. Deze weg heeft maar 1 klein stukje zonder vluchtstrook, namelijk de brug over de Rijn bij Arnhem. De beste plek om 2 stuks DAF YA 328 te laten uitvallen in de ochtendspits. Aldus geschiedde, de S12 had ineens een brandstof probleempje wat zich al snel liet oplossen. Bij het weer weg rijden viel de S09 daar achter uit, definitief. Gelukkig kon de takeldoos de wagen vlot weg slepen maar de filemelding op de radio hebben we in ieder geval nog kunnen scoren. Bij nader onderzoek bleek dat de storing in de accu’s zat en is nu opgelost.

Gedurende het evenement hebben we wat aanwezige DKO-voertuigen gecontroleerd op technische onvolkomenheden en die voor zover mogelijk gerepareerd. Verder zijn we vooral druk geweest met het uitvoeren van simpel onderhoud, hoofdzakelijk vetten en smeren.

Het AMX PRI project was een geslaagde actie, publiekstrekker eerste klas en er kwamen een hoop verhalen los. Opvallend is dat bijna iedereen chauffeur is geweest en nooit iemand tot de zandhazenbemanning behoorde. De aanwezige DAF YP 408 en bemande genie M113 deden het qua belangstelling ook best, de motor van de M113 liep de hele dag door (ook al een accuprobleempje) en dat trekt altijd. Generaal van Uhm was vooral geïnteresseerd in de YP, hij bleek een verleden te hebben met het DAF product. Het overige sleutel- en onderhoudswerk verliep wat traag door de vele gesprekken met het publiek die er gevoerd werden. Altijd weer interessant want hier kan je als re-enactor veel van opsteken.

Natuurlijk bestaat zo’n evenement niet alleen uit sleutelen en kleppen met Jan en Alleman. Defensie heeft ook altijd wel wat leukigheidjes voor ons in petto. Deze keer hebben we ons vermaakt met een Brigade appèl, waarnaar we onder commando van onze clustercommandant naartoe zijn af gemarcheerd. Dit afmarcheren herhaalden we nog een keer richting BBQ op zaterdagavond. Een bijzondere ervaring als je gewend bent exercitie te doen met hooguit een peloton en dan ineens met een groep ter grootte van een flinke compagnie bezig bent. En het ging nog aardig goed ook….

Vrijdagavond hebben we als historisch cluster ook nog een krans gelegd bij het monument Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Toch altijd weer indrukwekkend.

Onze eigen organisatie vroeg ook wat aandacht, 2x daags een appèl, wat je als moderne mensch maar zo vergeet want geen horloge meer om de pols en drukdrukdruk, redelijk vaak een kaderoverleg om de dagelijkse gang van zaken op het bivak een beetje te sturen en natuurlijk onze eigen kleine interne grapjes.

Door de omvang van het bivakterrein moesten we de verschillende DKO-groepen wat verspreiden. Gevolg was dat we als onderhoudsgroep wat ver van de anderen zaten en tamelijk zelfstandig waren, net zoals dat vroeger vaak ging. Ritselkist met gevulde koeken, eieren en een eigen koffiezetapparaat zorgde voor de rest. De goed gevulde Lupa’s uitgereikt door Defensie maakte het af qua buikvulling.

Al met al hebben we als onderhoudsgroep, en DKO natuurlijk, weer een goed evenement gehad, aardig stukje werk afgeleverd, de AMX PRI staat er weer prima bij en de voertuigen reden zondagavond als een speer terug naar Ede en /of huis.

Met dank aan Defensie, DKO-leden , eigen Onderhoudsgroepmannen en onze tijdelijk toegevoegde Kort Verband Re-enactor.

Einde oefening. De Plv-C-ONHGP

Verslag verkenningsgroep STSTVZCIE 41DKO.

Ook het verkenningspeloton van de STSTVZCIE was weer aanwezig en dit keer met een aanzienlijke opkomst met een aantal nieuwe rekruten. Hierdoor konden zij alles in rap tempo opbouwen en ervoor zorgen dat het kampement er ordelijk uitzag. Een ouderwets groot puptentenkamp, een groepstent met geïmproviseerde stokken, een latrine en twee wachtposten. De schuttersput was zeer uitgebreid en had zelfs plaats om ondergronds te overnachten. (hier werd ook zeker gebruik van gemaakt (Overdag!)). Aan de vele complimenten van diverse militairen kon worden geconcludeerd dat deze put in de toekomst als voorbeeld kan worden gebruikt.

De dag van een verkenner zag er als volgt uit: Lekker vroeg uit de veren en zo snel mogelijk het sporttenue aan om aan te vangen met de ochtendsport. Hierna wasspulletjes pakken en gezamenlijk wassen en scheren. Snel aankleden en tenue in orde maken om daarna te ontbijten met aansluitend het Compagnies-appèl. Hierna je wapen (Uzi, Fal of Mag) uitgereikt krijgen en hiermee met veel liefde de dag doorbrengen. Er werd wachtgelopen, putten gegraven, wapenonderhoud gepleegd en exercitie geoefend. Ook was er zaterdag tijd om door onze dokter les te krijgen in ZHKH (Zelf-Hulp-Kameraden-Hulp). Ook aan het eind van de dag was er uiteraard appel en kon de dag worden doorgesproken of werd er een potje voetbal gespeeld. Laatste dag een BBQ met de Landmacht en een welverdiend biertje, of twee…..

Zoals dat hoort tijdens de dienstplicht is er hard gewerkt, gezwoegd en ook zeker veel gelachen en een mooie groepsband gekweekt. We kunnen trots zijn op deze groep geweldige verkenners. Wij kijken nu al uit naar het volgende evenement!

C-vkgp

Verslag verbindingsgroep STSTVZCIE 41DKO.

Voor de verbindingsploeg begon de voorbereiding voor de ODLK enkele weken eerder.

Na de laatste oefening had de afwezige Sgt vergeten de TD te verzoeken om de twee DAF’s die zijn toegewezen aan de verbindingsploeg te laten repareren. Dus zijn de soldaten zelf maar aan de slag gegaan. Eerst kijken of ze het euvel aan de eerste wagen zelf konden vinden en de waslijst aan mankementen konden verhelpen voor dat de inzet zou plaats vinden. Na meerdere dagen sleutelen waren er een hoop punten opgelost. Restte alleen nog een hardnekkig probleem met een te lage snelheid en een vreemd geluid uit de motor. Dan maar melden dat het voertuig niet inzet gereed is.

Het 2e voertuig is helaas door het 4e echelon nog niet vrijgegeven door gebrek aan enkele onderdelen. Dus dan maar op het reserve plan terug vallen: burgerwagens commanderen en daarmee verplaatsen.

Ook in de weken voor inzet kwamen we het bezit van 2 telexen.

Eén was inzet gereed en de 2e moest nog worden onderhouden. Maar ja, doordat de manschappen met de voertuigen bezig waren kwam de 2e telex niet klaar. Wel waren de koppelingen naar de pers en hoofdkwartier voorbereid en konden we berichten binnen gaan krijgen. Deels leesbaar deels encrypted. In 2012 zullen ze dat denk ik twitter of zo gaan noemen…..

Van uit complex Medemblik werden de telexen, prc10 en onderdelen ingeladen en andere materialen volgens standaard AS-lijst.

Woensdag 09-05-2012

Nog even het weer checken en er werd slecht weer voorspeld. Dus een flyover ingeladen zodat we droog zouden kunnen zitten. Om 12:00 bericht door gegeven aan complex Amsterdam dat het eerste voertuig onderweg ging naar dit complex zodat de koffie bruin zou zijn.

Om 13:00 aangekomen in Amsterdam. Hier zelfde verhaal. Materiaal bij elkaar gezocht dat nodig moest worden onderhouden door dat dit in een mobcomplex had gelegen voor 2 jaar. Tweede burger voertuig gecommandeerd voor vervoer van materiaal en psu.

Om 14:30 de voertuigen in beweging gezet om naar de Maurits Kazerne te gaan voor overnachting en eventueel nog materiaal te halen voor het 2e verbindingsvoertuig. Helaas na 10 km in de file gekomen en tot 18:00 gestaan. Dan maar even afslaan en een happie eten bij de Mac. En even de Kapitein inlichten dat we later zijn. Deze meld dat we dan de sleutel “even” in Complex Driebergen moeten gaan halen. Besluiten om 1 voertuig op de kazerne in Ede te zetten en daarna met het andere voertuig de sleutel op te gaan halen.

Om 18:45 koffie met sleutel gekregen in Driebergen en om 19:15 weer onderweg naar Ede. Daar aangekomen de slaapplaatsen klaar maken en kijken of we nog wat eten kunnen scoren.

Geluk. Om 20:30 rijden we langs het PMT en zien dat er Pizza’s worden gemaakt. Dus naar binnen en smikkelen. Daarna terug naar de Kazerne psu onderhoud doen en wat spullen overladen in de S12 en andere voertuigen zodat we één burger auto konden achterlaten.

Donderdag 10-05-2012

06:00 opstaan, aankleden, koffie zetten en rantsoen open trekken voor ontbijt. Dan wachten tot de rest van de eenheden arriveren.

TD takeldoos is er als eerste, daarna de keuken en daarna de rest. Even koffie gedronken.en dan de laatste dingen inladen en de colonne opstellen. Al om verwondering van de andere eenheden als de Verbindingen de S05, de waterwagen, aan een burgerwagen vast knopen.(leggen netjes uit dat door uitval van de Daf dit het beste werkt om de waterwagen toch op bivak in Oirschot te krijgen.)

De colonne vertrekt op tijd en op de Rijnbrug staan we in de file opeens stil. Op de andere banen gaat het verkeer door. Zal toch niet de 126 van de TD zijn? Nee het is de S09. Deze staat stil…..

Zwaailicht plaatsen en ondertussen wordt de S09 gekoppeld aan de Takeldoos. Nadat de S09 op de dichts bijzijnde parkeer plaats goed in de takel is gehangen gaan we met 3 voertuigen verder.

Een klein uurtje later arriveerden we, snel opbouwen want er komt slechtweer aan.

CP tent opbouwen. Verbindingsmateriaal er in plaatsen. BHP tent opbouwen, gevolgd door de grote groepstent. En dan blijken de palen van de groepstent vergeten te zijn. Terug naar Ede.

Na een uurtje zoeken de palen gevonden en weer terug naar bivak. Onderweg veel regen. Nog even een lijstje met boodschappen door gekregen , eerst nog even langs de Makro en dan naar bivak.

Palen afgeleverd voertuig op de parkeerplaats gezet. Fly-over opzetten. Telex testen met mobiel internet. (werkt).Dan eten,een krans leggen, douchen en slapen.

Vrijdag 11-05-2012

Tijdens het ontbijt de sld krijgt de opdracht om het kamp te bewaken als wij naar het brigade appel gaan.

Daarna gaan we aan aan de werkzaamheden beginnen. Telex wordt aangesloten op internet van de KL en de berichten komen binnen.Lekker dat geluid ratelende telex met om de ongeveer 5 min een bericht.

We krijgen de wapens. Eerst even een lesje wapenhandelingen. Dit wordt snel opgepakt en gaat daarna goed.Dan plannen we wat we gaan doen:

-PRC 10 nakijken en repareren.

-Telex 2 doorsmeren en controleren of deze werkt.

-RT3600 en toebehoren op poetsen en kabels schoon maken.

We krijgen een melding dat er meer telexen zijn en ik stuur de sld op verkenning uit. Hij komt terug met de melding dat er een is bij het Unfil detachement. Maar de staat van hun verbindingen is niet OK.

Wij gaan lekker bezig met de telex en deze gaat het dan ook weer doen.

Lunch samen met de hospikken onder de fly-over.Daarna poetsen aan de rt3600 sets en zetten een werkende set neer. Dit trekt toch de aandacht van meerdere bezoekers. De twitterende telex geeft toch wat ongeloof bij de jongere bezoekers……

Er komen verzoeken binnen van TD, Genie en Keuken voor ondersteuning voor de verbindingen en ook van uit Unfil. Dus dan maar even zelf de telefoon lijnen uitgelegd naar TD en Keuken.

Daarna de sld laten helpen bij de andere eenheden.(willen natuurlijk wel even weten wat zij hebben en of er wat te ritselen valt). Zelf ga ik op bezoek bij Korea om dat zij daar ook een Telex hebben staan en nog wat mensen wilde spreken. We leggen goed contact en kijken waar we elkaar kunnen helpen.

Terug op het bivak blijkt de Uzi van de sld in Libanon een klap zand te hebben gehad dus gaan we even een lesje wapen schoonmaken doen.Verder lekker prutsen en poetsen.

Einde dag. Eten.Rust.

Zaterdag 12-05-2012

De volgende dag publieks dag. Weer even bij Unifil langs met wat los materiaal om te kijken of we wat werkend kunnen krijgen. Helaas is de staat van hun materiaal niet ok en bovendien blijkt één van de antenne potten van de sld niet meer te werken. Dus daar gaat onze aandacht naar uit.

Telex werkt lekker door. Berichten leveren we om de zoveel tijd aan bij de CP en krijgen af en toe verzoek tot decryptie van berichten.

We poetsen lekker verder. Zo’n open setting geeft wel wat meer openheid voor publiek dus wat minder onderhoud maar wel gezellig.

Weer eten, onderhoud aan wapens en poetsen.Tanken, barbeque en naar bed.

Zondag 13-05-2012

Eerste handeling : telex aan zetten. De luitenant wil ’s nachts geen berichten binnen krijgen en zet dus de telex maar zelf uit. ( Kennelijk is het voor hem geen oorlog…) Daardoor even wat opstart problemen maar die zijn snel verholpen. We gaan weer poetsen.

Dan komt er een telegrafist van Korea kijken en na het uitwisselen van informatie toch de vraag voor wat materiaal. Het lint is bij hun gebroken, naar de stelling en wat reserve materiaal mee. Het lint is opgedroogd maar doordat we losse inkt hadden mee genomen hebben we het toch weer kunnen nat maken en de telex draait weer.

Weer terug gezellig druk op het bivak.Wat poetsen en langzaam aan wat inpakken.

Daarna operatie Stofwolk:

-CP leegmaken en afbreken

-BHP leegmaken en afbreken.

-Materialen verzamelen onder de Fly-over. Daarna deze afgebroken en voertuig ophalen en laden.

-De waterwagen weer aankoppelen aan het burgervoertuig.

Even een broodje eten en dan gaan we weer in colonne naar Ede. Missen de afslag naar de A50 doordat de Takeldoos de andere kant opgaat en wij even niet zien dat de colonne rechts gaat op de afslag. Dus even wat sneller rijden en weer aansluiten.

Waterwagen afkoppelen in Ede en door naar Amsterdam voor een kop koffie. Daarna weer door naar complex Medemblik.

Te moe om uit te laden. De volgende dag uitgeladen en naar de burger job toe.

Plv C-VBGP

Verslag geneeskundigegroep STSTVZCIE 41DKO.

De geneeskundige groep was geheel aanwezig op de Landmachtdagen inclusief de Landrover 109 zau en de Nekaf gewondentransport. Een adequaat ingerichte bataljonshulppost maakte hier uiteraard deel van uit en werd veelvuldig bezocht door de bezoekers, die uitleg kregen over het functioneren van een geneeskundig peloton ten tijde van de Koude Oorlog. Jeugdige bezoekers werden verblijd met een foto aan het stuur van de gewonden-Nekaf, zodat daar soms een rijtje kinderen stond te wachten. Oudere bezoekers meldden geregeld nostalgische ervaringen bij het weerzien met ‘hun’ oude voertuig. Zo liet een bezoeker een oude foto zien hem hemzelf op een Triumph bij de Nekaf ziekenbak. Helaas toch nog de toen-en-nu foto vergeten… Ook werd de infanterie-groep nog onderwezen in een praktische les Zelfhulp Kameradenhulp in de buitenlucht, waarbij het publiek welkom was. Gelukkig hoefde de geneeskundige groep amper in actie te komen, behalve soms met een pleister voor die enkele infanterist die zijn vinger toch nog wat onwennig had bekneld in zijn wapen. Een actieve rol voor de geneeskundige groep was verder ook niet nodig daar op het hele terrein ongeveer om de honderd meter een goed bemande EHBO tent was ingericht, waar afspraken mee waren gemaakt om zo nodig heen te verwijzen.

C-gnkgp