Evenement             : “Historisch Festival”
Evenementdatum : 08 t/m 10 jul 2022
Locatie                     : Kasteeltuin, Huis Doorn
Foto’s                       : Historisch Festival 2022

Het historisch festival te Doorn stond weer op de agenda. Eindelijk was het zover na twee jaren rust om de wel bekende redenen. Er was nog onzekerheid over de invulling, maar met het improvisatievermogen van de KL zat het altijd al goed, ook nu.

Op vrijdag, de aanrijdag, waren er al enige DKO’ers aanwezig en druk bezig met het opbouwen. Onze Sergeant en intendant zorgde voor de indeling van het kampement en had de verzorging al snel georganiseerd. De vrijwillige soldaten hadden de tent vlot opgericht; het hoofdkwartier was gereed. Zo begon ons display al snel wat te lijken. Gesitueerd tussen twee bosschages hadden wij een mooie koele plek met uitstekende dekking. Al kort na dat de CP gereed was, moest er natuurlijk eerst een radioverbinding voorbereid worden. Dit keer een heuse straalzender, maar waar we heen straalden? De straaltjes zweet liepen al wel.

Intussen waren er al wat meer soldaten opgekomen, die de legerplaats vulden met pup-tenten. Het einde van de middag was de verkenningsgroep compleet. Een lid van de verbindingen was er ook evenals de soldaat van de TD. Het beloofde nu al een gezellige boel te worden. Dus tijd voor koffie. Terwijl de generator “zachtjes” bromde, werd de laatste hand gelegd aan ons display. De DAF YA314 werd op zijn plek gezet en de DAF 66 YA afgecamoufleerd en inzet gereed gemaakt om, indien nodig, berichten door te zetten (als de radioverbinding zou wegvallen vanuit DAF YA126 Radiowagen).

Echte boodschappen moesten nog gedaan worden. Aangezien de burgerauto’s weg moesten van het terrein, werd dit door twee man in een mooi oranje 70’s VW burgervoertuig gedaan. Nadat de boodschappen er waren en het laatste lid aanwezig was, konden we beginnen aan de terrein inspectie. De Oost-Duitse vrienden waren inmiddels ook aardig gereed, ondanks de grote hitte midden op het veld. Dus waren we helemaal gereed voor een achterwaartse krijgsvoering met uitzicht op het rode gevaar. In ons zicht was nog wel een verdwaalde dessert storm soldaat. Aangezien hij lid was van de NAVO, boden we hem ook een kop koffie en verzorging aan waar hij dankbaar gebruik van maakte. Maar goed dat het multi-period is, ? (knipoog).

Na de terreininspectie kon gezegd worden dat alle historische groepen er geroutineerd en alsof ze nooit anders gedaan hadden, bij stonden. Alsof ze elkaar allemaal kenden en men elkaar wekelijks zag. De eerste avond was een feit en we kregen verlof van de sergeant dat er wat alcoholische versnaperingen genuttigd mochten. Echter met mate, want volgende dag zou er geoefend worden.

Ik vermoedde al veel exercitie …..

Zaterdag begon natuurlijk met de gebruikelijke drill: Reveille, verzorging, ontbijt en het compagnie-appel, afgenomen door de sergeant en de korporaal. De dag kon beginnen , onder het mom van HZB HDO!, begonnen we maar met wat exercitie. Daarop volgde een wapen les, maar eerst….. koffie en een peuk voor de liefhebbers. Voor de meeste was het bekend, maar voor de nieuwkomer een leuke les. Daarna… u raadt het al: exercitie …

En waar zou de dienstplichtige soldaat van de KL zijn zonder de VVDM! Die hield een poster en flyer aktie onder de dienstplichtigen tegen een of ander bedenksel van het kader. Maakt niet zoveel uit waar tegen, als het maar tegen is. Je moet toch een beetje je diensttijd doorkomen.

De keuken groep had natuurlijk weer een opmerking over rondslingerende mokken, maar de zon scheen dus meer te klagen was er niet.

Natuurlijk moest er ook patrouille gelopen worden, want het stikte van Duitsers, Russen, Warschau- blok legers en mensen met zwaarden. Dus eerst maar wat gebiedsbeveiliging door een verkennende  patrouille. Lopen met een wapen en dan ook nog communiceren met tekens, dat viel nog niet mee. En dan nog zo’n rare groetplicht terug. Oh nee, die was afgeschaft. Al met al toch een mooi oefen momentje, zo leuk dat we bijna de multi-period battle misten.

Snel werd er een wapenuitgifte gedaan en de magazijnen gevuld. In de houding en mars naar het multi-period slagveld. Daar werd de proef op de som genomen of de wapenhandelingen uitgevoerd konden worden. Vele storingen verder was de conclusie ….. eerst Wapenonderhoud! En voor het avondeten moesten de wapens natuurlijk schoon zijn, dus: Poetsen!

De keukengroep bereidde een heerlijke maaltijd. De pannenkoeken vonden gretig aftrek en de keukengroep moest een tweede keer in actie komen om de aanwezige StStVz groep te voorzien van de nodige brandstof. Nou dat hebben we geweten. Of je nou wilde of niet, je kreeg er nog een. Niks te maar-en ik kan nie kennewe nie.

Alle bezoekers van het historisch festival waren na de multi-period battle naar huis. De nodige vrije tijd kon genomen om uit te rusten voor de volgende dag.

Ondertussen nam het KL legertje ook nog toe in omvang; er was een vrijwillige dienstplichtige aangelopen. Hij moest nog wel voorzien van een paar tenue correcties, maar gelukkig bood het marktje op het terrein uitkomst voor een baret en versierde onze rang hoogste nog een RIOG embleem.

Nadat we op meer dan volle oorlogssterkte waren, zwaaiden er al weer twee soldaten af. Dat kon de pret echter niet drukken. Ook zonder hen zou het rondstappen op het terrein een succes worden. Het stappen in soldatenuniform is natuurlijk altijd leuk, maar het schijnt ook dat vrouwen dit erg aantrekkelijk vinden. Helaas, daar heb ik niks van gemerkt….

Het werd al een beetje laat en er sliepen er al aardig wat. Ergens kwam er nog een pannenkoek uit de tent tevoorschijn om de gezelligheid te verhogen. We waren blij dat de MP, die ook vertegenwoordigd waren op het festival, niet hoefde in te grijpen. Het kon echter wel wat rustiger, dus voordat het uit de hand liep, tijd om het nest in te duiken.

Zondagochtend natuurlijk dezelfde drill vanaf 0630. Reveille, verzorging, ontbijt en appel. Het beloofde weer een gevulde dag te worden met als afsluiting natuurlijk operatie stofwolk.

Vandaag geen wapenles meer, alleen patrouille les. Maar patrouille lopen in een drukke omgeving waar het stikt van burgers, was voor een enkeling in de patrouille geen succes. Dus afblazen en verkorte route naar de CP . Na die korte nacht toch maar weer wat koffie en voor de enkeling een peuk.

Aan exercitie was ook vandaag geen gebrek, hoewel het steeds moeilijker werd om de soldaten in beweging te krijgen. Zo ontstond het idee om dan maar het stoppen van de exercitie te oefenen met de “gemarkeerde pas” halt uuu ja mars! En niet maaaahrssssssssss. Na enige rondjes besloten we om de hoogste in rang, de sergeant, onze kunsten te vertonen. En ja, die concludeerde dat er inderdaad enige stappen voorwaarts waren gezet. Met het gebruikelijke lachje er achteraan. Nee, nou echt serieus: het gaat vooruit, zonder gein.

Onder het genot van een bak koffie keken we nog even terug op het evenement: het was een groot succes, gezien de kleine oogjes en licht vermoeide en tevreden gezichten. Volgende keer toch op tijd naar bed.

En toen zoals gebruikelijk: operatie stofwolk en in colonne van het terrein af.

Een verslag van een sld vkgp StStVzCie 41 DKO