Evenement             : Monumentenweekeind “Fort vol Soldaten”
Evenementdatum : 07 t/m 10 september 2007
Locatie                     : Fort by Vechten
Foto’s                       : Foto reportage monumenten weekeind “Fort vol Soldaten”

“Fort vol Soldaten”, voorheen “Speelfort”, het jaarlijkse feestje op Fort by Vechten tijdens de Monumentendagen.

Vrijdag 0800 uur:
C-DKO arriveert met de veldkeuken getrokken door een Dikke DAF op het Fort, dan nog vrijwel geheel verlaten. Alleen een aantal medewerkers van het Fort zijn aanwezig. Eerst maar even een bakje koffie nuttigen om daarna te beginnen met voorbereidende werkzaamheden. Zoals het laten verwijderen van hinderlijk in de weg staande voertuigen, het opstellen van het frame t.b.v. de keukentent, het plaatsen van de officierstent alsmede nadere inspectie van het veld waarop het verdere bivak geplaatst moet worden.

Vrijdag 1000 uur:
De eerste “hulp”troepen arriveren waaronder een sld. met de YA 126. Nadat ook deze voorzien zijn van de nodige koffie, aan het werk gezet waaronder het ophalen van een wawa, het demontabele roadblock,  het plaatsen van het drie-vaten systeem. Ook is er reeds voldoende bemanning om de veldkeuken en keukentent volledig in te richten.

Vrijdag 1400 uur:
De laatste voertuigen arriveren met hun chauffeurs (al dan niet in de takels van de TD) en kan het restant van het bivak opgezet worden. De puptenten en de CP worden verder ingericht. De eerste inspectie door de voornoemde TD van het gestrande voertuig vindt plaats.

Vrijdag 1600 uur:
Appél in 4-daagse tenue (GvT met bokkentuig en pukkel, baret, veldfles). Start van een kleine mars rond het Fort. Rechts de Marsdijk op, daarna voor het spoor rechts om via de provinciale weg en het dorpje Vechten  terug te keren op het Fort. Geen uitvallers, wel een gewonde (ernstige blaarvorming). Na terugkomst is er een klein feestje te vieren n.a.v. een bevordering tot sld1. Deze strepen worden later op de dag traditie getrouw met bier ingewijd.

Vrijdag 1800 uur:
Vrij van dienst.

Zaterdag 0600 uur:
Reveille; wassen, eten (waarbij de verzgp ons van een lekker eitje voorziet), PSU onderhoud.

Zaterdag 0800 uur:
Appél en aanvang ochtend dienst.
Voor de onhgp (TD) is dat verder onderzoek naar de technische schade van het gestrande voertuig en actieplan maken voor herstel hiervan.
De vkgp start vandaag met de poortwacht tot 1130 uur.
De vbgp legt nog de nodige telefoonlijnen aan en test de diverse verbindingen.
De vzgp start met het schoonmaken van de veldkeuken en met de (voorbereidende) werkzaamheden t.b.v. de avondmaaltijd voor alle deelnemers aan dit evenement.

Zaterdag 1120 uur:
Gezamenlijk appél. Hier verzamelen zich alle groepen op het grote veld voor de kazerne en wordt er gezamenlijk appél gehouden.

Zaterdag 1215 – 1800 uur:
Lunch. Na de lunch aanvang middag dienst. Hierin worden, bij de verkgp, lessen patrouillelopen, camoufleren etc. gegeven alsmede een praktische invulling hieraan. De vrbgp start met het onderhoud van de 400-mijls telefoondraad drums en de onhgp komt tot de conclusie dat de gestrande DAF YA 126 niet op eigen kracht naar het depot zal kunnen komen dit weekeinde.
Tevens wordt er druk onderhoud gepleegd aan de PSU. Koper poetsen, knopen aannaaien en andere herstel werkzaamheden. Om 1645 wederom een gezamenlijk (eind)appél.

Zaterdag 1800 uur:
Vzgp meldt dat het eten klaar is voor uitreiking. Een prima prestatie om voor 200 man een lekkere nasi maaltijd in elkaar te draaien. Na het eten hebben een aantal personen nog strafcorvee. Deze wordt ingelost door bij de keuken de laatste restanten kookgerei (en de keukenbak zelf) te helpen schoonmaken.

Zaterdag 1900 uur:
Vrij van dienst.

Zondag 0600 – 1700 uur
Voor een groot deel wordt deze dag ingevuld als de zaterdag. De vzgp gaat met de Nekaf rond met erwtensoep voor alle re-enactmentgroepen. De vkgp doet wederom de nodige verkenningen. Er gaan geen voertuigen e.d. defect derhalve heeft de onhgp een relaxte dag. Ook de vbgp komt niet om in de hoeveelheid werk. Wel worden er radioverbindingen getest met de PRC-10. Helaas met negatief resultaat. De defecten blijken van dergelijke aard dat deze niet te velde hersteld kunnen worden. Dit moet derhalve wachten tot de radio’s terug zijn op de kazerne waar wel 5e echelons onderhoud verricht kan/mag worden.

Zo rond 1500 uur enige consternatie op het bivak. Er mist een M1 karabijn. Nadat deze omissie gemeld was bij de CC is direct de KMAR ingeschakeld. Deze heeft de soldaat, welke de karabijn in beheer had, ondervraagd. Tevens is zijn dienstdoende commandant aan de tand gevoeld over de gang van zaken. Al snel bleek dat de betreffende soldaat de karabijn naast zich had neer gezet zonder er verder oog op te houden. Op dat moment had een passerende sergeant de karabijn “veilig gesteld”. KMAR heeft rapport opgemaakt van het geval en de CC heeft de soldaat bestraft met extra wapenwachtdiensten en het volgen van extra wapenlessen in eigen tijd met de hoop uitsprekend dat deze voortaan beter op zijn wapen zal letten.

Ook vandaag wordt de dag om 1645 uur afgesloten met een gezamenlijk appél. Daarna is het slechts nog een kwestie van opruimen. Nog wat nababbelen onder het genot van erwtensoep, een broodje en wat frisdrank.

Zondag 2100 uur:
C-DKO verlaat (en sluit) het Fort met de veldkeuken getrokken door een Dikke DAF.

C-DKO