Evenement             : Openstelling vml. MC Rhenen
Evenementdatum : 24 en 27 september 2019
Locatie                     : vml MC Rhenen, Zwijnsbergen 10-12, Elst
Foto’s                       : Openstelling vml. MC Rhenen

 

Foto: RVOB – vml. MC Rhenen vanuit de lucht

Het jaar 2019 staat in de provincie Utrecht in het teken van “de Koude oorlog”. Weleens waar bedacht de provincie zich dit pas halverwege het jaar en dat maakte de mogelijkheid tot grootscheepse aandacht wel beperkt. Hierdoor werd een groot deel van de evenementen door het Nationaal Militair Museum te Soesterberg voor rekening genomen.

 

Maar door een van onze contacten in de wereld van militaire enthousiastelingen kwamen we, als DKO, in contact met de provincie en de eigenaar (Zesruit B.V) van het vml MC (mobilisatiecomplex) Rhenen om in het kader van het thema een invulling te geven.

En zo zaten de C-DKO en de plv-C-ohgp DKO (die heeft iets met tanks EN mobcmplxn) ergens eind september met de provincie en Zesruit BV aan tafel om “iets” te gaan doen met het thema. Niet verrassend gezien het feit dat we met de eigenaar van een vml mobcmplx aan tafel zaten dat het “iets” met mobcmplxn te maken moest hebben.

De C en plv-C ohgp hadden zich al terdege in de mogelijkheden en onmogelijkheden verdiept en konden al een redelijk uitgewerkt plan presenteren. Zowel provincie als Zesruit BV gelijk enthousiast.

Ok, plan was er dus, afspraken waren gemaakt. Maar toen kwam het moeilijkste, plannen uitwerken. Actieplan schrijven, DKO-ers zo gek krijgen dat ze op een mobcmplx acte de precense wilden geven, praktische zaken regelen zoals transport, voeding, overnachten etc. etc.

Lang verhaal kort makend. Op donderdagavond 24 oktober reed er een kleine karavaan met “mobcmplx” artikelen afgeladen voertuigen richting Elst. Daar naar binnen gereden, nachtleger in orde gemaakt, eten en ter ruste. Vrijdagochtend wederom retourtje Elst-Voorthuizen (ons HK) met zo mogelijk nog meer materiaal en voertuigen/aanhangers. Hoe is het mogelijk, ondanks het transport leek er in Voorthuizen niets weg (wat een “bende” bezitten we als DKO ook ).

Waarom nu al dat materiaal, vtgn en ahw? We gaan een loods (nou ja, een klein deel van een loods) inrichten zoals je dit op een willekeurig mobcmplx zou hebben kunnen vinden. Tevens doen we hetzelfde met een klimaatkamer, zorgen ervoor dat het binnenkomende publiek een leuke film in een veldbios kan zien, men koffie kan drinken, ontvangen worden door militairen aan de poort, men een klein boekwerkje kan verkrijgen met daarin een korte geschiedenis van MC’s

Of te wel. Het leek wel een ouderwetse open dag van een MC (in deze mag niet onvermeld blijven dat ook het Museum Deelen in een wat later stadium aangehaakt is bij dit initiatief en men hun loods heeft opengesteld alsmede een 40L70 ten toon stelde).

 Vrijdagavond laat was alles klaar voor ontvangst en vertrok DKO massaal naar Amerongen om een lokale chinees te bezetten en leeg te eten.

En zo was het zaterdag 26 october, de dag der waarheid, zo er iemand komen op deze speciale open monumentendag zoals de provincie deze had gepropagandeerd (er waren nog een drietal andere evenementen deze dag in de provincie in het kader van dit thema)?

Nou, antwoord op deze vraag werd al gauw gegeven. Het begon al ’s morgens vroeg met bezoek van diverse media, radio-interviews, maar het liep ook al snel vol met publiek. Veel lokale bewoners die nu wel eens achter die gesloten hekken wilde kijken, oud medewerkers van het MC en we werden zelfs vereerd met een bezoek van een oud-cmdt van het MC, die zich gelijk thuis voelde en bijna de gehele dag is gebleven (en eigenlijk direct het commando weer overnam van “zijn” mobcomplx). Naast, min of meer direct geïnteresseerden, ook ontzettend veel mensen die eigenlijk geen idee hadden wat nu de doelstelling van een MC was. Vooral voor deze laatste hield onze plv-C-ohgp de gehele dag, voor echt grote groepen, een fantastisch verhaal langs alle belangrijke of interessante gebouwen op een MC (leuk detail: als je er 1 gezien hebt dan heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien want alle MC waren op soortgelijke wijze opgebouwd en ingericht).

Om 1600 uur ging het hek dicht en konden we meer dan 1000 bezoekers noteren welke stuk voor stuk weggingen met hernieuwde inzichten en kennis.

Wat bleef was een tegengesteld transport van alle ingebrachte middelen die weer over twee dagen werd uitgespreid. Na een lunch op Voorthuizen, zondag 27 oktober, sloot ook de poort in Voorthuizen zich achter ons en kunnen alle deelnemers en initiatiefnemers maar vooral ook de bezoekers terugkijken op een onvergetelijk evenement.

Vanuit DKO wil ik als C-DKO dan ook in het bijzonder danken:

  • Zesruit BV
  • Provincie Utrecht
  • De aanwezige DKO-ers (waarvan een aantal zomaar in blauwe overalls met zwarte kisten (het mobcmplx personeel tenue) te vinden waren i.p.v. het hun meer gebruikelijk M56/M78 tenue)
  • Museum Deelen.

Als laatste de links naar diverse mediauitingen: