Spring naar de hoofdinhoud

Monumentenweekeind “Fort vol Soldaten” – Fort by Vechten – 12 t/m 14 september 2008

Evenement             : Monumentenweekeind “Fort vol Soldaten”
Evenementdatum : 2 t/m 14 september 2008
Locatie                     : Fort by Vechten
Foto’s                       : Foto reportage monumenten weekeind “Fort vol Soldaten”

Vrijdag….  Opbouw van de keuken, tenten en de 40l70 stelling.  Donderdag waren de  kwartiermakers al aangekomen, gelukkig maar want er was veel te doen en het weer werkte niet echt mee. hier en daar een bui waarbij het “hier” de overhand had. Het bivak veranderde langzaam in een modderpoel. Slim als we zijn hebben we de keuken op het asfalt staan en de slaaptenten op een hoger gelegen gedeelte. Aan het einde van de dag stond bijna alles klaar voor het grote gebeuren. Rustig de nacht in en de volgende morgen om 07.00 reveille..joepie..

Zaterdag… fris en fruitig van ’t veldbed af, gezelli samen met de vaandrig aan de waterwagen de dagelijkse lichamelijke poetserij uitvoeren, onder het genot van een fijn eitje van sergeantkok cees gezamelijk ontbijten en dit alles tussen de buien door. Wat is ’t leven van een re-enactor toch mooi….
Voor deze morgen staat er op het programma: appèl, onder leiding van onze CSM/drillinstructor oefenen voor het grootappèl, het stuk en de stelling verder opbouwen, de bedieningsdrill oefenen, geluiden testen en aan het eind van de morgen het grootappèl.
De keukengroep is dan al druk bezig met de voorbereidingen voor het avondeten, 280 monden te voeden. Onze eigen 3 keukenmannen worden  bijgestaan door deskundige hulp van een enthousiaste belgische jonge dame en net zo enthousiaste sergeant in daadwerkelijke dienst. De laatste is oud instructeur op onze keukenbak en komt ons ieder jaar helpen tijdens dit evenement. Kortom een gesmeerd team.

Na de alweer gezamelijke lunch met extra keukenversnapering ging het dan echt van start. Eerst een demo van de artillerie te paard met echte kanonschoten, dan de grote “market garden” demo van de VHM en dan wij. Daarna komt Peloton 48 met een exercitieshow, waarbij wij nog even kunnen bekijken hoe het ook alweer echt moest. Het VHM-demo is groots, knap opgezet met een spreker en mooi gedetailleerde re-enactors en displays. Bijzonder om naar te kijken. Onze 40L70 demo liep goed, de bedieningsdrill zat er goed in, de geluidseffecten deden het zoals verwacht. Helaas is, doordat we ons nu meer dan vorige keer aan het bedieningsvoorschrift houden, het lach-aspect wel wat verloren gegaan waardoor de show wat minder spectaculair is geworden voor het publiek.

Later in de middag nog een keer de demo’s, dan als laatste weer een grootappèl en dan einde publieksdag.
Voor ons gaat ’t dan verder met eetgeluiden maken, met de groep een dagbespreking houden en gezellig doen. Vooral de onze CSM heeft tot in de kleine uurtjes van zich laten horen door het luidkeels vertolken van oudhollandsche soldaten liederen……
De avondmaaltijd behoeft toch nog wel enige aandacht. Als vanouds een blauwe hap (nasi etc. voor de niet ingewijden) . We zijn wel wat kwaliteit gewent van onze keukengroep maar deze keer overtroffen zij zichzelf . Ga d’r maar aan staan als hobbyïst: 280 man/vrouw, een keukenbak van 30 jaar oud, een berg rijst en een stapel dooie kippen en overig groenvoer… en dat dit resultaat! geweldig!

Zondag…  iets minder fris en fruitig van het veldbed. De afgelopen nacht was koud en vochtig. Dat slaat op de botten als (quasi) dienstplichtig soldaat op leeftijd….
De ochtend rustig doorgebracht. Nog wat geoefent met de 40l70, om 11.30 het grootappèl met vlaghijsritueel en afwachten tot de demo’s weer beginnen. Het publiek was mede door het mooie weer al vroeg op pad en stroomde gestaag binnen. later bleek dat het een record van 3350 bezoekers op eén dag werd.
Ergens rond 13.00uur was het onze beurt weer. Massa’s volk om het stuk en wij vol goede moed aan het werk. En ja hoor , ’t kon niet uitblijven, oude en moderne techniek laat zich niet combineren. Op het commando “VUUR!” geen geluid. Complete uitval van de digitale meuk. En daar sta je dan als goed willende stukscommandant voor, laten we zeggen, 1500 menschen publiek……toch mooi dat de man in kwestie zo’n rustige natuur heeft.
Na het nodige geknoei in de apparatuur kwam dan toch het geluid weer op gang, demo afgemaakt en tot en met de volgende demo anderhalf uur later hopen dat ’t niet weer gebeurd.
Aan het einde van de dag was het weer opruimen geblazen, toch altijd weer verbazingwekkend hoe snel alles weer verdwenen is. Ruim een dag opbouwen zit binnen 2 uur in de auto’s en nog voor 19.00uur vraagt de fortbeheerder of wij het licht uit willen doen. Iedereen is dan al weg (op de DKO na dan) .  De Magirus Deutz zakte nog even tot z’n assen weg in de modder, de luit had ten huize wat hulp nodig met het opbergen van de keukenbak en dat was einde oefening.

plv C-ONHGP