Evenement              : Koude Oorlog Bivak
Evenementdatum  : 17 t/m 19 september 2021
Locatie                     : Museum Bescherming Bevolking, Rijswijk
Foto’s                       : Koude Oorlog Bivak – Rijswijk 17 t/m 19 sept 2021

Hieronder het verlag van onze (kersverse) ogc van de verkennigsgroep over zijn belevenissen tijdens het Koude Oorlog Bivak te Rijswijk.

 

Eindelijk is het dan zover, het eerste evenement van dit jaar. Heeft even op zich laten wachten ivm corona, een kleine brand, bijbehorende schoonmaakacties, een verhuizing, opnieuw opbouwen en inrichten van ons Hk.

Donderdag 16-09-2021:

Op donderdagavond werden er nog wat laatste spullen ingepakt, plannen beraamd over hoe laat opstaan, wie er koffie moest zetten en hoe laat we richting Rijswijk zouden vertrekken.

Vrijdag 17-09-2021:

Zoals gezegd; opstaan, koffie drinken, mopperen op het kader in verband met tijdstip van opstaan en uiteraard nog meer spullen inladen. Hoe kan het ook anders….

Na de koffie en ontbijt nog één keer gekeken of er niet nog meer in de en op de voertuigen past, conclusie: misschien wel genoeg spul mee. Het moet tenslotte opgebouwd, afgebroken en weer opgeruimd worden en dat alles in hetzelfde weekend. Gauw nog wat tanken en de rit naar Rijswijk was een feit.

Aangekomen in Rijswijk werden we hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van het museum Bescherming Bevolking te Rijswijk, wederom een bak koffie een koek en aan de slag. Het opbouwen gaat voorspoedig, de tent met luifel staat, de cp tent ook weer ontdaan van stof en een officierstent ernaast. Wat hebben we geleerd van tenten opzetten? Na lang niet gebruiken ontbreken tentpalen, scheerlijnen, haringen en, hetgeen wat er wel is, wil wel eens van een andere tent of eigenaar zijn (we geven de schuld maar aan de verhuizing naar Loenen).

Tafels neerzetten, wat radio’s erop en dan was het weer tijd voor koffie, en wij maar roepen dat die oude voertuigen zoveel verbruiken.

Na het eten van de overheerlijke (!) Oost-Duitse goulash, de planning voor de volgende dag doorgenomen, van hoe laat tot hoe laat het evenement duurde, wanneer de briefing vanuit de organisatie was en hoe laat ontbijt (0900 uur) wat dus inhield: iets langer in bed liggen dan deze ochtend.

Zaterdag 18-09-2021:

Tandenpoetsen, erachter komen dat je schoenen nog gepoetst moeten worden, eindelijk jezelf zover gekregen ze maar te poetsen, te horen krijgen dat er koffie is en alles laten vallen. Die schoenen komen later wel.

Koffie op, schoenen gepoetst ontbeten en briefing gehad, laat het publiek maar komen.

Bezigheden voor de vkgp, wapens afstoffen, veiligheidsinstructies opfrissen, en veel oefenen. Wat dan te oefenen? Nou alles eigenlijk wel. Hoe houd ik een FAL en/of UZI vast, hoe geef ik hem over, wat doe je ermee en vooral ook wat niet. Na een theorieles werd het tijd voor wat praktijk. Op naar onze schietbaan te velde. Magazijnen vullen met blancs, en het bevel van de cc afwachten. So far so good. Na een paar keer schieten met zowel de UZI als de FAL in verschillende schiethoudingen werd de (verse) plava van de vkgp gevraagd het bevel over te nemen, bleek toch even wennen, bevelen geven in plaats van uitvoeren. Maar goed al doende leert men en ook gedurende de dag ging dat steeds beter.

Na het schieten komt het onderhoud van de wapens. Doekje hier, kwastje daar en nog steeds vies, nog meer doekjes en kwastjes en verwensingen verder, kwam er wat schot in de zaak. Conclusie: wapens goed schoon en ingeolied opbergen doet wonderen en vooral het niet goed schoon en ingeolied opbergen doet veel krabben, schrapen en poetsen. En dan nog niet goed te krijgen. Binnenkort maar eens een oliebadje…

Na het onderhoud, de cp en officierstent afgebroken, het puptentenkamp verdween net zo snel als de schietbaan en voor je er erg in hebt zit operatie stofwolk er voor 80 procent op.

Die overige 20 procent gebeurt op zondag omdat zaterdagavond eerst nog verbinding gelegd moet worden, daarvoor heb je uiteindelijk de spullen meegenomen nietwaar. Na een goed gevulde buik en een gezellige avond wordt het tijd om richting bed te gaan om ons mentaal voor te bereiden op zondag, Iets met alle overige spullen weer afbreken inpakken en opruimen.

Zondag 19-09-2021:

Dan het moment: na van alles afgebroken en ingepakt hebben werd de middag bereikt en vertrokken we weer richting Loenen. Onderweg tot de conclusie komend dat we misschien geen sleutel hadden en dus ook niet naar binnen konden om de vrachtauto te stallen en de burgerauto te pakken, die stond namelijk binnen.

In Loenen aangekomen en wat gezoek in tassen kwam daar dan toch een bosje sleutels tevoorschijn, een mens moet zo nu en dan geluk hebben. Ahw deels leeggemaakt, zo ook de vrachtwagen. Besloten friet te gaan eten en nog een bak koffie te drinken.

Na wat versnaperingen bij de lokale cafetaria gingen ook de laatste 2 naar huis en is ons eerste evenement helaas tot een einde gekomen.

Veel gedaan veel geleerd en nu al zin in de volgende.

Plv c vkgp

Impressie van Rijswijk TV – 18-09-21