Evenement             : Verenigingsdag
Evenementdatum : 27 mei 2023
Locatie                    : Vml mob-cmplx Loenen
Foto’s                       : Verenigingsdag 27 mei 2023

Voor je het weet zit je weer in het laatste weekend van Mei, en dat betekent natuurlijk een verenigingsdag. Deze keer stond voor de verkenningsgroep een herhaalles theorie patrouiile lopen op het programma, gevolgd door een stukje praktijk (de terugkomende lezer zal doorhebben dat er dit jaar extra veel aandacht is voor patrouilles, dat komt omdat dat als verkenningsgroep een van onze hoofdtaken is binnen de StStVzCie, en we die taak goed uit willen voeren). De verbindingsgroep heeft dit jaar op de planning om hun materieel na te lopen en waar nodig te herstellen en vooral inzet gereed krijgen/houden, dus u snapt – deze mannen waren WD1-TT aan het wikkelen.

Zaterdagochtend 27 mei 2023.

De eerste manschappen druppelen binnen, en begeven zich, na het evt. omkleden, richting de vers gezette koffie. Een enkeling blijkt op het laatste moment niet te komen opdagen en weer een ander komt stipt op tijd (in militaire tijd dus te laat) binnen.

De vlag word gehesen, een groepsappél gevolgd door een tenue inspectie en klaar voor het CIE appél. Sommige onder ons zullen binnenkort langs de juwelier moeten voor een nieuwe batterij in het horloge want een hele groep wist het te presteren om te laat op het CIE appél te verschijnen.

Na het appél begonnen alle groepen aan hun dienst, zo ook de verkenningsgroep, dus hup naar het schoolbord en nadenken met je grijze massa, wat voor een soorten patrouilles waren er ook alweer? Waarin verschillen ze van elkaar? En waarin zijn ze juist gelijk? Dit waren enkele van de vragen die door de instructeur werden gesteld, waar we als groep toch redelijk de antwoorden op wisten en ook konden onderbouwen. Dit alles werd vergezeld door het monotone geklik en geratel van het overhaspellen van draad door de verbindingsgroep, welke bezig waren de velddraad WD1-TT te controleren op beschadigingen en de lassen (reparaties) te tellen.

En voor je het weet is het lunch, de tijd gaat toch harder als je denkt.

Na het nuttigen van een lekker bammetje en kop koffie met gezellige kletspraat, was het voor de verkenners weer tijd om verder te gaan met de les patrouilles, ditmaal een stuk praktijk, en in het bijzonder kruispunten wegen of open stukken oversteken, gewoon “droog” oefenen dus zonder camouflage of uitrusting. Dit bleek er goed in te zitten bij de aanwezige verkenners en na wat kleine tips van de instructeur was het een kwestie van meters maken en ermee vertrouwd raken, en tussendoor steeds met tips en tricks om het geheel te finetunen wat dus betekend dat de basis goed is en uiteindelijk verder uitgebouwd kan worden.

Na het grootste deel van de dag te hebben geoefend met slootje in, slootje uit, was het tijd om even van de welverdiende rust in de schaduw te genieten over een uitleg over het dagelijks leven op de kazerne, wie runt nu de boel? Wie is waarvoor verantwoordelijk en nog belangrijker, waarom? Ook nog een stukje theorie over de bewakings patrouille en hoe die er verder uitzag.

Inmiddels hadden de lijnwerkers van de verbindingsdienst  bijna 5.5 km aan veldkabel door hun handen gehad, schoon gemaakt en gecontroleerd op lassen, waar nodig werden zelfs lassen aangebracht.

Om 1700 uur het vertrouwde eindappél, deze keer was iedereen keurig op tijd en konden we na het praatje pot van de CC ieder ons weegs gaan, wat resulteerde in gezamenlijk eten om de dag af te sluiten.

Plv Gc vkgp
StStVzCie 41DKO