Evenement             : Ondersteuning reunie RIOG / TRIS
Evenementdatum : 20 t/m 23 september 2007
Locatie                     : Generaal Spoor kazerne,  Ermelo
Foto’s                       : Foto reportage reünie RIOG / TRIS 2007

“Reünie Ermelo” staat voor een tweetal reünies waaraan DKO zijn medewerking verleende. De eerste reünie was die van het RIOG (Regiment Infanterie Oranje Gelderland) en de tweede was de reünie van oud Suriname gangers, de zgn. Troepenmacht In Suriname (TRIS).
T.b.v. de beide reünies heeft DKO een tweetal displays opgebouwd in de loop van donderdag 20 september. De twee displays waren een onderhoudsgroep te velde en een jungle bivak uit de tijd van de TRISsers. Naast de displays van DKO was er ook een kleine opstelling van radio apparatuur en van militaire voertuigen gebruikt door de TRIS (o.a. de DAF YA 616, de YA 314, de Nekaf-jeep). De opstellingen waren op hun beurt verzorgt door de organisatie van de TRIS reünie.

Na de opbouw konden we aanschuiven bij een bbq/feest, gehouden na afloop van een sportdag van Oranje Gelderland. Tijdens deze bbq/feest kwam het bericht binnen dat er in Afghanistan een Nederlands militair, door gevechtshandelingen, was overleden. Dit bericht betekende, uiteraard, direct einde feest. Dus een ieder terug naar zijn legeringskamer. Zo ook DKO. Ja., uw leest het goed. DKO “pupte” dit keer niet maar had de luxe om op legeringskamers te mogen overnachten.
Voor velen bracht dit goede herinneringen naar boven, geholpen door het feit dat de kamers er bijna 100% zo uitzagen als in onze dienstplicht periode van, zeg zo’n, 30 jaar geleden. Een van ons kon zelfs zijn oude legeringskamer, waar hij 4 jaar heeft doorgebracht, zien aan de overkant van het gebouw waar wij zaten. Mijn herinnerings moment van op deze legeringskamers dit weekeinde was wel toen ik de manschappen kamer opkwam daar een ieder bezig was met PSU onderhoud, een beetje een boekje aan het lezen of het inrichten van de PSU kast. Ook de geluiden (uit de radio schalde jaren 70 muziek) en de geuren (koperpoets, blanco, gelardeerd met een vleugje zweet) versterkten de herinnering in grote mate. Eigenlijk was ik weer even thuis.

Volgende ochtend, na de gebruikelijke rituelen, naar de displays, deze vervolmaakt en de reünisten van het RIOG ontvangen. Dit jaar was de opkomst niet overweldigend, evenals de stemming, die was ook een beetje bedrukt (gevolg nog van de mededeling van de vorige avond). Te samen met de grijze bewolking was het dit al met al een wat sombere dag.
Dat zou vandaag, zaterdag 22 september, allemaal toch wel anders zijn. De TRIS reünie ging van start, met voor DKO een aantal, zeer mooie en verantwoordelijke opdrachten:
– bemannen van de monumentenwacht
– entreewacht organiseren voor de vips
– het vervoeren van de oud gouverneur van Suriname van de vip-ruimte naar de appel plaats waar de onthulling van het TRIS-monument plaats vond.
Zoals in deze opdrachten te lezen valt was het belangrijkste tijdens deze reünie het onthullen van een monument voor de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS). Het gedenkteken, een bronzen beeld van een militair, is een initiatief van oud-militairen van de TRIS. Het is behalve een gedenkteken ook bedoeld als ereteken voor alle militairen die in de voormalige Nederlandse kolonie in dienst waren.
Hiervoor was een grote publieke belangstelling, alsmede van de pers. Ook waren er de nodige hoogwaardigheid bekleders aanwezig. Genoemd mogen worden:
– oud gouverneur van Suriname: dr Ferrier
– oud commandant TRIS: generaal b.d. Woerlee
– kamerlid Laetitia Griffith
– burgemeester van Ermelo: dhr. Omta.
Naast het te onthullen monument hadden zich een viertal leden van DKO zich opgesteld in vier verschillende tenues;
– tropenuniform TRIS
– engels battledress
– zgn. eerste grijs
– VT-tenue.
Deze tenues zijn alle gedragen door de KL in de periode waarin de TRIS actief was (1958-1975). Deze monumentenwacht heeft daar gedurende drie uur een uitstekende taak verricht door eervol, respectvol en op correcte militaire wijze de wacht uit te voeren.
Nadat het monument ceremonieel onthuld was kon de echte reünie van start gaan. Vanaf de onthullingplaats naar de grote tenten alwaar men elkaar kon ontmoeten kwam men langs de bovengenoemde displays waar vooral het jungle bivak voor vele oud-TRISsers het hart weer deed opengaan.
Al met al een zeer geslaagde dag.

Op zondag, 23 september, de laatste boel weer opgeruimd en ingepakt. Rond een uur of twaalf werden de sleutels van de legeringskamers weer ingeleverd en de kazerne verlaten.

Meer informatie over TRIS is o.a. te vinden op de website: WWW.TRISONLINE.NL