Watskeburt ??

Donderdagavond 30 januari werden we geconfronteerd met een brandje bij de buren…..Hoewel brandje….de heleboel stond in de fik met een rookontwikkeling van heb ik jou daar. De CC kwam net het complex op rijden toen de brandweer met de eerste blusbewegingen bezig was. De deuren van onze loods zaten nog  dicht en de rook kwam onder druk in dikke wolken naar buiten door alle kieren en gaten. De brandweer had hier en daar al wat opengebroken en was flink met de waterspuit in de weer geweest. Nadat onze loodsdeuren geopend waren en het gebouw na enige uren vrijgeven werd voor een eerste korte inspectie in het donker leek het er op dat we naast niet al te erge waterschade wel wat rookschade hadden in het opslagdeel, de kantine/keuken, het foeriershok, het voorportaal en opslagzolder. Tjah, onze noeste arbeid van 4 jaar geleden was weg, het plafond was weer net zo zwart als toen we er in kwamen…. Bij de buren was vooral aan de voorzijde veel brandschade, zeg maar gewoon uitgebrand..

Gevolg.

Het aanvankelijke optimisme veranderde al snel in een gevoel van wanhoop. Wie ooit wel eens bij ons binnen geweest is weet dat we naast voertuigen met vele reserve onderdelen, een niet onaanzienlijke uitrusting hebben en een flinke verzameling koude oorlog relikwieën, militaria en overige dienstplicht gerelateerde prullaria.  Alles maar dan ook alles is voorzien van een laagje bruin-zwarte plakkerige viezigheid. Als je de kantine en keuken binnen komt denk je eerst nog dat het wel meevalt maar zodra je iets verplaatst zie je het direct.  De Nekaf is ineens een mooi glimmend voertuig. Toen we een doos die op de motorkap stond weg haalde zagen we het verschil….(zie ook foto’s) . Ook is de rook door alle denkbare openingetjes binnen gedrongen in apparatuur, tentzakken en weet ik veel nog meer. De aanslag heeft een naam : Creosoot. Moeilijk te verwijderen en niet helemaal fris voor de gezondheid.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet1-1024x580.jpg
Creosoot overal…

Ander gevolg heeft direct te maken met onze toekomst…de loods. De dag erna is de gemeente Barneveld, de eigenlijke eigenaar,  de toestand van het gebouw komen inspecteren. Waar we al bang voor waren : bouwtechnisch afkeur. De gemeente heeft geen verzekering voor herstelkosten dus conclusie voor de DKO : sloop gebouw en op straat.  Gelukkig hebben we wel alle medewerking van de gemeente (ons deel van de loods is ook niet bouwvallig) en hoeven we er niet a la minuut uit. We krijgen wat tijd om de spullen er uit te halen, schoon te maken en een alternatief te vinden. de complexbeheerder en huisbaas burito.nl bood ook alle hulp en stelde direct een andere (voorlopige) ruimte, de voormalige wielwerkplaats met kantoren en een paar opbergtrailers, een heftruck en een aggregaat met noodverlichting ter beschikking.

De ruimte is kleiner maar wel mooier en wat zijn we er blij mee, Top!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet2-1024x272.jpg

En nu?

Het afgelopen weekend zijn we begonnen met het werk. Vrijdag hadden enkelen al wat voorwerk uitgevoerd zodat zaterdagmorgen het belangrijkste al weer stond te pruttelen: de Bravilor = koffie! Daarna vanuit de nieuwe voorlopige kantine excursie naar het slagveld. De situatie zorgvuldig in ons opgenomen, collectief huilie huilie gedaan, een groepsvloek er uit gegooid, op de grond in het roet een aanvalsplan uitgetekend en hoppa, aan de slag. Te beginnen bij de voertuigen om ruimte te maken in de loods en het leeg halen van de kantine en keuken. Alle textieldingen in een waszak zodat die ergens bij een benzinepomp in een giga huurwasmachine kunnen en alle keukengerei, tafels stoelen enz. naar buiten. Speciale dank voor onze Oost-Duitsche collega re-enactmentgroep “Spreewalders”. Die 2 vrouw/ 2 man sterk over de muur waren geklommen om voor ons de hele dag druk te zijn met poetsen/wassen/verhuizen van alle keukenmeuk en groot deel van de kantinespullen. THNX!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet11-1024x354.jpg

De foeriers zijn meteen aan de slag gegaan in hun magazijntje. Zolder leeghalen, alle dozen met PSU-spullen en zakken kleding ( de inmiddels beruchte onderbroeken van de CC) verplaatsen naar een grote geparkeerde trailer 25 meter verder op. Schoonmaken en uitzoeken komt later wel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet7-1024x376.jpg

De onderhoudsgroep begon met de voertuigen naar buiten te halen en richting de afspuitplaats te rijden. Met schoonmaakmiddel en een hogedrukspuit zou het moeten kunnen lukken. Al snel bleek dat enkel een beetje poedelen niet voldoende was. Hele voertuig leeg, zeilen er af, minstens een kwartier inweken met schoonmaakmiddel, afspuiten, weer inspuiten en met spons na behandelen en dan weer afspuiten. Kost wat, heb je wat. In ieder geval een mooi schoon voertuig, of zeil, of houten laadbak plank, of kist, of ……  Affijn, aan het einde van de zaterdagmiddag hadden we 3 dienstfietsen, 2 motorfietsen, 2 Daf YA 328’s en een Nekaf weer Spic en Span. De C-Verkenningsgroep en de plv C-Onderhoudsgroep waren iets minder, qua Spic en Span….en geur…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet4-1024x755.jpg

De avond begonnen we met een smakelijk gevulde paddestoelenwater en macaroni. Geheel verzorgt door onze Limburgse Korporaal der eerste klasse verpleegkundige en z’n moeder. S’avonds gingen sommigen nog door met wat kleine klusjes, anderen pakte de auto en gingen naar huis. Klaar voor vandaag en moe, de eerste poetsdag zat er op.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet5-1024x510.jpg

Dag twee, de zondag. Het begon met een bezoek van SBS6. Twee razende reporters waren ruim 2 uur bezig met al onze activiteiten te filmen en kruisverhoren af te nemen. Resultaat een aller aardigst itempje in Hart van Nederland. Voor de PR is zo’n gevalletje brand wel aan te bevelen, overigens. We hebben behoorlijk wat aandacht gehad van diverse media. Of is het soms kwamkwammertijd? 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet3-1024x768.jpg

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/re-enactmentgrop-koude-oorlog-ziet-deel-legerspullen-in-rook-opgaan/

Verder de hele dag door regen en poetsen en verhuizen en slepen met zooi  en koffie met gevulde koek eten in de nieuwe kantine en hogedrukspuiten en roepen dat we zo’n mooie hobby hebben en drijfnatte zeilen ophangen  en met de thuisbasis appen en vader-zoon gesprekken en Dasty bijvullen  en zelf ook heul schone handen….kort om, de sleur raakt er al in.

Zo gaande weg beginnen er wel wat (logistieke) vraagstukjes te ontstaan. spullen schoonmaken is 1 ding…maar waar laat je ze daarna? Een stelling leeg halen, mooi, maar die zal dan ook direct weer schoon op de andere locatie opgebouwd moeten worden. Doemt de volgende vraag weer op…waar? Want een volledig plan hebben ben we in de gauwigheid nog niet af. Bovendien staan er in enkele vertrekken van de andere locatie nog spullen van de vorige huurder, die moeten eerst weg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is roet6-1024x375.jpg

En dan de worsteling met de vraag bij elk uitrustingstuk : energie in stoppen en schoon maken of gewoon weggooien?? Komt weggooien totaal niet aan de orde dan is de vraag : hoe schoon maken? En wanneer? Uitzoeken wat er vervuilt is en krijgen we het nog wel schoon ? Wat te doen met een waterwagen waarvan volgens defensie voorschrift de klep netjes op een kier stond? En de Veldkeuken? Gaat nog wel wat hoofdpijn opleveren deze grap……

Einde van de zondagmiddag, hoop gedaan dit weekend. We zijn er nog lang niet maar het begin is er. We hebben geweldig geluk dat we direct een andere ruimte kunnen betrekken, anders hadden we waarschijnlijk het hele weekend voor de loods op een vettig beroet stoeltje zitten te jammeren over wat nu ?  Eén conclusie kunnen we in ieder geval trekken : We hebben straks het schoonste re-enactment leger van heul de NATO en verre omstreken.  Of dat nou een voor- of een nadeel is of dat we d’r überhaupt wat aan hebben……ben bang dat ik daar voorlopig niet helemaal uit kom..

Tot het volgende verslag. De Plv C-ONHGP.