We zijn ondertussen alweer een week verder….de gevolgen van het fikkie bij de buren beginnen  nu pas echt door te dringen…. een update voor de liefhebber.

Het eerste weekend was hoofdzakelijk schade inventariseren, voorlopig plan maken en trekken in de bende om de belangrijkste zaken te redden / schoon te maken, zijnde de voertuigen en alles wat ook maar iets met koffie en eten te maken heeft.  In de dagen erna het dagelijkse werk en nadenken hoe verder. Het wordt steeds waarschijnlijker dat we weg gaan/moeten van het mobcomplex Voorthuizen. De voorlopige ruimte die we nu hebben is echt voorlopig en helaas te klein. Een deel van de voertuigen en aanhangers kunnen we niet onder dak kwijt en de uitrusting, materialen en onderdelen moeten we naar binnen proppen of anders simpelweg mee naar huis nemen. Uitzicht op eventueel herstel van ons deel van de loods of  meer ruimte ergens anders op het complex is er niet echt. Het doel is dat we binnen nu en een week of 6 de rokende puinhopen definitief verlaten hebben. Ander klein detail is het financiële aspect het  hele verhaal. Je schrikt er van hoeveel extra uitgaven je met zoiets oploopt. Liters Dasty vliegen er door, de vele autokilometers die je anders niet had gemaakt, noem maar op….

Maar goed, genoeg gejammer voor nu. Vrijdag 07 feb. er weer tegen aan. BAM.

Met een man of 6 gingen we verder met de loods leeghalen schoonmaken. De laatste aanhangers er uit en door naar de spuitplaats, uitzoeken wat we willen bewaren of weggooien  en ontdekken dat hoe dieper we binnen komen hoe erger het is qua roet. Waarbij sommigen van ons zich vertwijfeld afvragen wat we nou eigenlijk zijn: enthousiaste verzamelaars van koude oorlog meuk in alle soorten en maten of gewoon een soort hamster 2.0 met een heftige fixatie op legergroen. Wat een berg zooi…. Voor de toekijkert lijkt het waarschijnlijk totale chaos als we bezig zijn, en dat is het vaak voor ons ook , maar er zit in de schoonmaakwerkzaamheden toch wel enige organisatie. We proberen de boel in ieder geval enigszins gecoördineerd op te ruimen. Handig voor later ook, qua terug vinden.

De foto’s van de aanhangers laten zien hoe mooi zwart alles is achterin de loods. Op zich valt het schoon maken van het rollend materieel nog aardig mee. Zo’n aanhanger heb je met wat aandacht in een uurtje of twee wel helemaal schoon. Alleen de watertank van de waterwagen is verloren. Die 900 litertank is van binnen niet op een normale manier te reinigen, daar moet een specialist bij komen. De keukenwagen viel dan weer wel erg mee. Mede doordat de kookketels blijkbaar niet helemaal vol damp hadden gestaan. Halverwege de zaterdagmiddag was het afspuiten en insoppen van alles wat kan rijden klaar en kon het naar binnen of onder zeil in de buitenopslag. In ieder geval iets klaar. Nou jah…. alles vraagt nog extra onderhoud want elk spoortje vet of olie op blanke delen ijzer en scharnieren is weg. Door de combinatie Dasty met hoge drukspuit hebben we ook enkele honderden smeernippels langs te lopen. Maar da’s latere zorg. De voertuigzeilen zijn alle afgespoten en afgeschrobd en zijn redelijk schoon, zelfs de canvaszeilen. Die overigens ook weer opnieuw in de blenco moeten nu…

Verdere wapenfeitjes/wetenswaardigheden van het afgelopen weekend :

–Alweer een tv-item, nu Omroep Gelderland.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2436990/Oude-legervoertuigen-dreigen-dakloos-te-raken-na-verwoestende-brand

–De nieuwe vertrekken in het voorlopige onderkomen meuren nu ook naar brand.

–De foerier ging zaterdag  er even tussen uit om in Amsterdam examen te doen voor z’n tramrijbewijs… en gefeliciteerd !!

–De dokter ontdekt oude drukvellen knienekeutels van een zeker legedozen bedrijfje in Friezenland onderin een aanhanger.

Het gewone DKO-leven gaat ook door, we hadden dit weekend de jaarlijkse “footsteps” wandeling in de Belgische Ardennen op het programma. Een iets kleinere delegatie dan gepland is gegaan en heeft het uiteraard uitgelopen. Zondag de jaarlijkse militariabeurs in Best. Paar man heen. De Sgt kok-menagemeester mocht van moeder de vrouw wat geld mee voor een toegangskaartje en een zak snoep. We wachten gespannen af waarmee ze terug komen. Viel mee, een paar riempjes en een plakkertje.

Onze dank voor alle bemoedigende woorden die we ontvangen via mail, facebook of in RL. Kunnen we wel gebruiken.Vorig weekend hadden we al poetshulp van onze Oostduitsche collega’s “ Spreewalders”, vrijdag kwam er hulp van Remco en zaterdag vader en zoon Grippeling.THNX!

De inwendige mensch is voor ons tamelijk belangrijk. Zaterdagavond voorzag de dochter van onze Sgt kok-menagemeester ons van een smakelijke erwtensoep waarna de dokter op basis van ervaring, uiterlijke overeenkomsten en kookkunsten meedeelde dat het qua genenpakket wel goed zat. Eerder in de middag bleek dat het eerder genoemde tramrijbewijs goed was voor een broodje kroket de man. Wat als tussendoortje wel aardig paste.   De lunch was helemaal een mazzelhapje…..Henk Donkersteeg van RoyalDump in Kootwijkerbroek bood ons een ronde patatterie aan met frikandellen/kroketten en tuurlijk patat met van allerlei toegevoegde smaakstoffensausjes. Dat ging er heel best in! DANK!  Zwoarwerk, dat roetvegen….

Tot zo ver deel 2 van het brandverhaal. We gaan door, volgend weekend weer een ronde.   Nog 1 dingetje, iets met noodkreet.

Zoals opgemerkt moeten we een andere opslagruimte/clubhuis zien te vinden en ook nog binnen een week of 6-8. Voorwaar geen gemakkelijke opgave. We hadden met deze loods op een voormalig mobilisatiecomplex een unieke plek. Heééél misschien komt er iets soortgelijks beschikbaar maar dat is koffiedik kijken, hopen en zeker niet op korte termijn. Wat zoeken we?  Een ruimte van 300-400 vierkante meter met een hoogte van minimaal 4 meter en liefst wat buitenruimte. Bijkomstig zou het wel prettig zijn als dat enigszins in midden Nederland is. We komen uit alle hoeken van het land. WIE kan ons helpen iets te vinden ????

Tot het volgende verslag. De Plv C-ONHGP.